Recension

: En engelsk romans
En engelsk romans Niina Mero
2021
Sekwa
7/10

En anglofils sommardröm

Utgiven 2021
ISBN 9789188911162
Sidor 406
Orginaltitel Englantilainen romanssi
Översättare Janina Orlov

Om författaren

Niina Mero lever romance; hon både skriver och forskar om den. Hon älskar Stephen Frys humor, tatueringar och när Benedict Cumberbatch läser högt ur John Keats Ode to the Nightingale.

Sök efter boken

Nora älskar romantiken, i smyg har hon sadlat om från arbetslös journalist (frilans faktiskt!) till litteraturstudent. Hon förlorar sig i romantikens diktare, i engelska författare så som Keats, Shelley och Byron och ska börja skriva på sin masteruppsats. Hon lever ett stilla liv i Finland. Med sin dryga katt, sina böcker och regelbundna besök i tatueringsstudion. Hon har en sleeve att bygga, och en uppsats att skriva. Kort sagt, fullt upp.

Nora älskar också allt som har med England att göra, kulturen, litteraturen och och och, ja allt. Men hon vågar inte åka dit, hon är rädd att bli besviken, rädd att verkligheten inte ska kunna stå pall mot dikten. Dessutom har hennes syster lyckats stjäla England från henne, hux flux flyttade hon dit och till råga på allt ska hon gifta in sig i den engelska adeln. Och än värre, systern förväntar sig att Nora ska dyka upp på bröllopet.

Vi får följa med Nora när hon motvilligt reser till England och systerns fullspäckade schema inför bröllopet. Väl på plats blir hon besviken över det dåliga vädret, i hennes inre har England alltid erbjudit strålande sol (hur nu det kan komma sig), men besvikelsen lägger sig så snart hon får syn på skylten till Oxford. Hon är här, på plats. I verkligheten!

En engelsk romans är verkligen en bok för oss som älskar det litterära England. Som drömmer om Oxfords kullerstensgator, maffiga herrgårdar och olösta mysterier. Nora ramlar självklart rätt in i ett mysterium, och kan inte låta bli att försöka lista ut vad som har hänt i hennes systers blivande familj.

Boken är också en berättelse om klasskillnader, fördomar, förföriska män och romantik. Karaktärerna är charmiga, men ibland upplever jag dem som lite väl stereotypa. Alla håller sig inom sina förutbestämda ramar berättelsen igenom. Jag hade uppskattat att få lära känna dem mer på djupet. Relationerna karaktärerna emellan har en tendens att utvecklas utan att läsaren riktigt varit delaktig.

Trots att Nora studerar romantiken är hon övertygad om att romantik och kärlek inte är för henne. Hon avvisar bestämt sin systers idéer om att hennes studier skulle vara henne till nytta i bröllopsförberedelserna, och har definitivt bestämt sig för att ge upp när det kommer till kärlek för egen del.

Anna Kain Wyatt

Publicerad: 2022-08-21 00:00 / Uppdaterad: 2022-08-21 20:45

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8853

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?