Recension

: Samling
Samling Natasha Brown
2022
Wahlström & Widstrand
9/10

Knivskarpt, förvillande, förtrollande

Utgiven 2022
ISBN 9789146239376
Sidor 101
Orginaltitel Assembly
Översättare Matilda Södergran
Först utgiven 2021

Om författaren

Natasha Brown studerade matematik vid universitetet i Cambridge och har arbetat ett decennium i Londons finansdistrikt. Som författare debuterade hon 2021 med romanen Samling.

Sök efter boken

När jag slagit igen brittiska Natasha Browns debutroman Samling så slår jag nästan genast upp den igen. Läser om. Sen funderar jag starkt på att läsa den på originalspråket, men den är hela tiden utlånad på biblioteket. Sen låter jag den ligga ett tag. Och jag kan ändå inte riktigt landa i om den är helt briljant eller mest irriterande. Både och, tror jag.

Det här är en tunn liten roman som det ändå är ett jäkla jobb att läsa. Den har en form som skapar osäkerhet. Den är fragmentarisk. Lämnar luckor. Kanske finns det något bra i det, att den inte låter läsaren slappna av? Jo. Det är nog så.

Berättelsen börjar med ett ”hon”. Hon har någon sorts konstigt förhållande med någon på jobbet. Makten är uppenbart ojämnt fördelad. Han objektifierar henne, exotiserar henne. Han uppfattar det som något ömsesidigt; hon som något som bara händer henne. Precis som det händer henne att hon artigt tvingas lyssna på manliga, vita arbetskamrater som klagar över att hon blir befordrad på grund av vad hon är (svart, kvinna), och inte på sina meriter. Ett hon som bara tar emot, men som kämpar så hårt. Som alltid får ta på sig det där extra servicearbetet. Fixa kaffe, boka flygbiljetter, släta över obehaget.

Därefter övergår romanens fokus till ett ”jag”. Jag uppfattar det som samma person, men alldeles säker är jag inte. Jag snuddar vid tanken att det skulle kunna vara jagets väninna, som har ett förhållande med en överordnad. Det skulle också kunna vara två olika huvudpersoner, som bara förenas av liknande erfarenheter, men jag tror inte det. Jaget säger:

jag försöker betrakta händelser som om de drabbar någon annan. Ett annat väsen. Det finns det tänkande, rationella jaget (jag). Och så det som gör, erfar, hon. Jag ser på henne med vänlighet. På avstånd. För att skydda mig själv dissocierar jag.

Jaget har arbetat hårt, tagit sig till ett fint universitet, ända in i Londons finansiella centrum. Hon har kunnat köpa en lägenhet i ett fint område. Hon köper konst, hon har pengar, så mycket att henne advokat rått henne att skriva ett testamente. Jaget får tala vid samlingar i skolaulor, för unga svarta kvinnor. Hennes lillasyster vill bli precis som hon. Hon är ett föredöme.

Hon är på väg till sin pojkväns föräldrar. De ska fira bröllopsdag, ha en stor fest med inflytelserika inbjudna på sin egendom på landet. Det är en stor grej att hon är inbjuden. Hennes väninna skickar diamantringsemojis.

Samtidigt har hon fått en diagnos som hon inte berättar för pojkvännen om. Inte för någon. Hon har cancer, hon kommer att dö om hon inte får behandling. Och hon vägrar behandling. Hon har fått nog.

Brown fångar den oerhörda tröttheten i att ständigt röra sig i miljöer där man aldrig får vara självklar. Aldrig bara får vara. Jaget iakttar sin pojkvän, hur han sover tryggt på familjens egendom, på deras pengar, deras vithet, deras självklara tillhörighet. Själv är hon trött intill benet, intill döden. Utmattad. Beredd att ta varje utväg som erbjuds – och det förefaller bara vara en.

Jo, knivskarpa formuleringar vinner över mig varje gång, och Natasha Browns är så knivskarpa att de närmast tar andan ur mig. Hur hon fångar den där vardagsrasismen, klassresans eviga osäkerhet, bristen på fotfäste. Tröttheten. Hur valet att hoppa av, det enda slutgiltiga valet, kan glittra så fullständigt förförande.

Ella Andrén

Publicerad: 2022-07-31 00:00 / Uppdaterad: 2022-07-30 12:02

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8841

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?