Recension

: Modern Självhushållning
Modern Självhushållning Anders Rydell, Alva Herdevall
2022
Natur och Kultur
8/10

Från snittblommor till kompost

Utgiven 2022
ISBN 9789127173644
Sidor 335

Sök efter boken

Modern självhushållning är en utmärkt blandning mellan ett uppslagsverk och ett inspirerande pinterestflöde. Snittblommor och de ack så trendiga hemmagjorda rengöringsmedlen varvas med tips om hönshållning och biodling. Men som den vegan jag är så tillät jag mig faktiskt att snabbt bläddra förbi sidorna med illustrerad halshuggning av tupp.

En svårighet som den som vill skriva en faktabok står inför är att hitta en balans mellan fakta, inspiration och instruktioner. Rydell och Herdevall lyckas skapa en vinnande kompott; lite av allt. Genom en balanserad blandning av recept, beskrivningar, faktatexter, illustrationer och fotografier får vi följa med familjen på gården. Trots en stor mängd fakta är boken ändå lättläst. Faktatexter kompletteras med några väl utvalda recept, vilket möjliggör för att mångt fler ämnen hinner avhandlas; exempelvis skillnaden mellan olika träsorter och hur du gör ditt eget lädervax.

Min senaste utmaning här hemma är att försöka bli vän med surdegen och de bagarkonster som krävs för att lyckas, här kommer Rydell och Herdevalls beskrivning väl till pass. Framförallt eftersom avsnittet utöver recept innehåller en utförlig beskrivning av hur brödbakandet kan vävas in i vardagen. Det räcker inte alltid att förstå hur en deg fungerar, om man aldrig hinner baka ut den.

Modern självhushållning är främst ett uppslagsverk, men går också att läsa från pärm till pärm för den som vill lära sig om vad som kan ingå i en självhushållande livsstil. Framförallt gillar jag att läsaren inte förutsätts vilja bli självhushållande på alla plan. Det går att plocka med sig tips och inspiration, oavsett om man har en hel gård att jobba med eller en liten etta i stan.

Anna Kain Wyatt

Publicerad: 2022-04-28 00:00 / Uppdaterad: 2022-04-30 11:31

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8778

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?