Text

Läslov 2021

Höstlov är läslov här på dagensbok.com. Därför ägnar vi barn- och ungdomslitteraturen lite extra uppmärksamhet den här veckan, med extra många recensioner av fin höstlovsläsning.

Fler aktuella recensioner har vi samlat här nedan.


måndag

Emma Virke och Joanna Hellgren: Min mamma är snabbare än din!
Tävlan och fantasi

”Ibland vill man aldrig gå ifrån förskolan. Ibland längtar man därifrån och vill bli hämtad nu nu nu. För barnen i Emma Virkes och Joanna Hellgrens Augustnominerade bilderbok Min mamma är snabbare än din! är fallet det sistnämnda. De vill bli hämtade nu…” Läs mer


tisdag

Maria Nilsson Thore: Gränsen
Pirrigt om att överträda gränsen

”I bostadsområdet finns en gård utomhus där barnen leker med varandra. Eller leker med sig själva som ju också är roligt. Inga bilar eller elsparkcyklar som körs i hög fart syns i bilden. Så skönt för föräldrarna att inte behöva oroa sig för att barnen ska bli påkörda. Men de vuxna har ändå behov av kontroll och…” Läs mer


onsdag

Torben Kuhlmann: Edison: Musen och den försvunna skatten
Vacker väg mot djupet

”Torben Kuhlmann har givit ut flera bilderböcker om tekniska landvinningar där huvudrollerna spelas av möss, Lindbergh – Den äventyrliga berättelsen om en flygande mus, Armstrong – Den första musen på månen, Einstein – Musens fantastiska resa i tid och rum och så den som kom som nummer tre: Edison…” Läs mer


torsdag

Johan Rundberg: Nattkorpen
Suggestiv barndeckare i 1880-talets Stockholm

”Det är i slutet av februari 1880. Den långa vintern och kylan genomsyrar Stockholm. Det är ont om mat och ved, åtminstone om man är fattig, och fattiga är de föräldralösa barnen på Allmänna barnhuset. Elvaåriga Mika är ett av dem. Mitt i natten knackar det på barnhemmets port, och en ängslig ung man lämnar över…” Läs mer


fredag

Melody Farshin: Lowkey
Efter dödsskjutningen

”Jag har slagit upp ordet lowkey. Det är inte bara ett slangord som förekommer i den andra delen i bokserien om Ali och Aicha. Jag lär mig att ordet används i musikaliska sammanhang och betyder då att man framför ett instrument återhållsamt och avslappnat. Ordet används också som adjektiv i en vidare…” Läs mer

* * *


Lisa Broberg: Allt mod jag har
Världens bästa mamma (nykter)

”Rakel har en hemlighet. Den är så stor och svår att hon inte ens känner att hon kan prata med sina kompisar om den. Inte med Nour, mamman hon inte längre kallar för mamma heller. Nour har en ny familj nu, på en ny ort. Och mamma Tove, ja, det är ju mamma Tove hemligheten handlar om. Att Rakel har två mammor…” Läs mer


Mia Kim: Ramona och Julia
Femteklassarnas teaterdröm

”De som går i årskurs 5 i grundskolan är beundransvärda på många sätt. Fulla av energi, kunskap och humor. Några visar sig på styva linan under idrottslektionerna och andra när skriftliga uppgifter ska lösas. I en normalstor klass finns personer som har erfarenheter av att hantera såväl misslyckanden som framgångar…” Läs mer


Stephanie Blake: Jag bara skojar!
Simon skojar

”Rent visuellt är denna bok enkel, snygg och tilltalande. Vi får möta Simon. Han är en vit kanin som verkar vara full av bus och liv. När boken börjar är han på väg hem ifrån skolan och jätteglad. ‘Jag gjorde tio mål på fotbollen idag. Och vi VANN matchen!’ Mamma ger honom beröm: ‘BRAVO älskling! Bra jobbat!’…” Läs mer


Annelie Drewsen: Prinsen av Porte de la Chapelle
På flykt från Sverige och utvisningsbeslutet

”Det finns en dedikation i Annelie Drewsens roman Prinsen av Porte de la Chapelle. ‘Till dig som inte fick stanna i Sverige’ lyder den. Det går att uttyda på flera sätt. Det kan finnas en, särskild person som inte fick stanna i Sverige efter det som kommit att kallas ‘migrantvågen’ eller ‘massinvandringen’ 2015…” Läs mer


Elin Hansson: Allt som rimmar på kär
Bör man Bechdel-testa mellanstadietjejer?

”Gro och Mina är tolv år, går i samma klass och är bästa kompisar. Deras vänskap har, åtminstone när vi möter dem, en fast form med fasta roller: Mina förälskar sig i den ene killen efter den andre, pratar oupphörligt om dem med Gro, som skriver rim om dem och ibland kärleksbrev till dem åt Mina. ‘Precis som mamma…” Läs mer


Vio Szabo: Att se stjärnor
Lead Jammer till Szabo

”Vi kan ju börja med att konstatera att roller derby är världens bästa sport. Man tacklar varandra på rullskridskor, och det finns ingen boll. Vio Szabos debutroman Att se stjärnor är en ungdomsroman om världens bästa sport. Och om queer kärlek. Och om klass. Och om saker som skaver. Iskra och Isabelle kommer…” Läs mer


Emmelie Hardenborg: Sommarlovsagenterna: Konstnärskoden
Nästan lite känslan av Tintin-albumet Den svarta ön

”Jag har precis slagit igen pärmarna på en småputtrig thriller för barn mellan 6-9 år. En bok jag absolut skulle sätta i nävarna på den lågstadieelev som längtar efter en första kapitelbok att läsa alldeles själv. Nästan varje kapitel slutar med en cliffhanger, och även om det inte är på nagelbitarnivå, dör spänningen…” Läs mer


Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson: Jobbiga tjejer
Skolan står i brand

”I förra höstens Fula tjejer gjorde tjejerna på Frejaskolan i Gnesta motstånd mot att ständigt granskas och kritiseras och låta sig tystas av hotet att hängas ut på Instagramkontot Fula tjejer. De har fått mersmak. Och skolans mest högljudda killar tycker att de blivit jobbigare än någonsin. Man kan få intrycket att skolans vuxna…” Läs mer


Rory Power: Förvildade
Osammanhängande och ologisk dystopi

”På ön Raxter i delstaten Maine ligger en flickskola, där en slags kontrollerad anarki råder. En smitta har utbrutit bland elever och personal, men inte bara människor är smittade – hela ön är påverkad. Den gör att träden växer för snabbt, och den gör att hjortar blir köttätande. Den påverkar inte unga barn, men de som kommit…” Läs mer


Malin Kivelä och Martin Glaz Serup: Om du möter en björn
Visuell bilderboksfröjd med dubbla budskap

”Vet du hur du ska agera om du möter en björn? Malin Kivelä och Martin Glaz Serup har några tips. Huruvida dessa är användbara är däremot oklart. Bilderboken Om du möter en björn har ett du-tilltal, men läsaren representeras av en mycket rar liten scout med…” Läs mer


Elin Johansson: Gosedjursfesten
Fest och vardag med djurfavoriter

”Dags för gosedjursfest! Rosa boaormar, fluffiga kaniner och färgsprakande enhörningar. Alla har med sig sina favoritgosedjur – ja, alla utom bokens huvudperson. Mjukishunden Frassen har nämligen blivit kvar hemma, och pappa säger att det inte finns tid att åka och hämta honom. Hur ska de kunna…” Läs mer


Emma Rävås: Jag händer jämt
Kärlek Då och Efteråt

”Emma Rävås debutroman, Jag händer jämt, tar sin utgångspunkt i ett Nu, ett Nu som är ett Efteråt. Ett nu där Andrea inte riktigt orkar med någonting, och där få personer längre orkar med henne. När hon försöker göra någonting ‘normalt’, som att följa med sin lillasyster på en fest, triggar en lukt igång något…” Läs mer


Moa Backe Åstot: Himlabrand
Om kärlek och identitet som får plats

”‘Finns det homosexuella renskötare?’ Frågan utgör rubriken till en diskussionstråd på Flashback, och till den återkommer Ánte hela tiden. Den gnager i bakhuvudet. För Ántes familj är renskötande samer, och det är de traditionerna han vill vara med och föra vidare. Det är hans liv. Men så finns också Erik, Ántes bästa kompis, som…” Läs mer


Lucy Brownridge: Frida Kahlo
Färgstark feminism och uttrycksfull smärta

”Det finns kultur en bär med sig genom livet. Litteratur, musik och konst som en aldrig tröttnar på. Frida Kahlos konst är sådan för mig. Sedan jag upptäckte henne som tonåring har hennes målningar betytt mycket för mig. Hennes ständiga undersökande av genus, etnicitet och inte minst identitet…” Läs mer


Kerstin Loenberg: Säkerhetsklass tre
Innanför och utanför i dystopiskt kravsamhälle

”Fram till för inte alltför många decennier sedan fanns i Sverige en lösdriverilag. Den skulle helt enkelt förhindra att människor ‘drev omkring’ utan att göra rätt för sig, med stadigt arbete och bostad. För den som fälldes för lösdriveri väntade anstalt och tvångsarbete. Det säger sig kanske självt att den här typen av lagar bara…” Läs mer


Eva Frantz: Nattens drottning
Operaspöken

”Det är 1915 och tolvårige Viktor har flyttat från Paris till Helsingfors med sin mor Margareta, som är operasångerska utan sånguppdrag. Nu bor de i hennes föräldrahem och stämningen är mer än tryckt. Mormodern behandlar både sin dotter och sin sonson illa och dessvärre är inte heller skolan någon direkt tillflykt; där…” Läs mer


Camilla Sten: Midnattsblot
Det är fortfarande bara så det är i Järvhöga

”I min recension av Bergtagen – den första delen i Järvhögatrilogin – skriver jag om obehagskänslan som väcks av frasen ”det är bara så det är i Järvhöga”. Om hur otäckt det är när något är uppenbart väldigt fel, men ingen vill låtsas om det. Midnattsblot tar vid några månader efter första bokens slut, och fortsätter…” Läs mer


Jean-Claude Mourlevat: Jefferson
Mordmisstänkt i fablernas värld

”När vinnaren av årets ALMA-pris tillkännagavs i våras, franske Jean-Claude Mourlevat, fanns ingen av hans böcker översatt till svenska. Lagom till (den digitala) prisutdelningen i slutet av maj släpptes emellertid Jefferson, en både traditionell och lite märkligt nyskapande deckarberättelse för…” Läs mer


Siri Pettersen: Järnulven
Makten och blodet

”Att Siri Pettersen väljer att bygga vidare på sitt universum från Korpringarna – ja, ‘värld’ är faktiskt för lite sagt, eftersom den trilogin utspelade sig i tre olika, sammanlänkade världar – är inte konstigt. Det här är ett fantasybygge helt i klass med de riktigt stora, väl värt att vrida och vända på igen…” Läs mer


Anna Höglund: Didi & Gogo väntar på bussen
Lära sig konsten att vänta

”Det är något speciellt med Samuel Becketts klassiska pjäs I väntan på Godot (1952). Det går inte att komma ifrån. Jag såg den på Stockholms stadsteater i en uppsättning av Thommy Berggren med Mikael Persbrandt och Johan Rabaeus i de två huvudrollerna, och var helt tagen efteråt…” Läs mer


Cecilia Heikkilä: Den sista utposten
En doft av barr

”Den som är liten umgås ibland med sin farfar eller morfar. Då händer det sig att de pratar om ditt och datt. Kanske sitter de i ett kök. Plötsligt måste den som är liten fråga om det där vykortet som hängt så länge på kylskåpet bland kvitton och kom-ihåg-lappar. Den sista utposten har en öppningsscen…” Läs mer

* * *

Ännu fler barn- och ungdomsböcker hittar du till exempel på vår temasida från sommarlovet, förra höstlovet, höstlovet innan det, sommarlovsläsning 2019, från höstlovet 2018, höstlovet 2017, höstlovet 2016, höstlovet 2015, höstlovet 2014, sportlovet 2014, höstlovet 2013, sportlovet 2013, höstlovet 2012 eller höstlovet 2011 – och förstås under etiketterna Ungdomsbok, Barnbok, Kapitelbok för barn och Bilderbok.

Fler temasidor hittar du under Teman.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2021-11-01 00:01 / Uppdaterad: 2021-11-05 11:30

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?