Recension

: Ramona och Julia
Ramona och Julia Mia Kim Emily Ryan (illustratör)
2021
Bokförlaget Hedvig
7/10

Femteklassarnas teaterdröm

Utgiven 2021
ISBN 9789179711863
Sidor 80

Om författaren

Mia Kim (f. 1976), är svensk författare från Stockholm. Hon bestämde sig för ett karriärbyte från en juridisk bana till journalistik och gjorde sin författardebut med bilderboken Kluriga ordens ABC år 2018.

Sök efter boken

De som går i årskurs 5 i grundskolan är beundransvärda på många sätt. Fulla av energi, kunskap och humor. Några visar sig på styva linan under idrottslektionerna och andra när skriftliga uppgifter ska lösas. I en normalstor klass finns personer som har erfarenheter av att hantera såväl misslyckanden som framgångar. En del har börjat se att de vuxna inte är så bra förebilder alla gånger.

De här tankarna tog form i mitt huvud efter att jag läst ut Ramona och Julia. Mira i klass 5B längtar alltid till onsdagarna då hon får gå till teaterklubben. Hon har fått blodad tand och de första veckorna skötte hon och de andra kompisarna allt själva.

Nu har de fått en ledare som föreslår ett nytänkande kring pjäsen de ska spela. I stället för att behålla pjäsens ursprungsnamn – Romeo och Julia – övertygar hon teaterklubben att de ska låta två flickor spela huvudrollerna. Pjäsen ska döpas om till Ramona och Julia.

Som i alla konstnärliga projekt där flera personer är inblandade blir det en resa med förhinder. Blyghet, fumlighet, avundsjuka och allehanda känslor blir synliga. Dessutom praktiska problem. Och föräldrar med åsikter.

Personerna och händelserna är som tagna från verkligheten. Det fina är att få läsa om gemenskapen som växer fram mellan kamraterna i teaterklubben. Minsann söker sig tankarna tillbaka till min egen skoltid och klasskamraterna jag gjorde roliga saker med. Andra gånger var jag å andra sidan fundersam när jag inte alltid förstod. Precis så är det också för Mira. Hon har funderingar på både på arbetet med pjäsen, sig själv och de andra kompisarna. Författaren har lyckats mycket bra med att skriva lättläst utan att förenkla relationerna eller personligheterna.

Illustrationerna är däremot inte tagna från verkligheten. Ansiktena är symmetriska och försedda med stora ögon – så som figurerna brukar se ut i mangaserier. Målgruppen för boken kan ju tänkas tilltalas av den bildstilen, antar jag, och såklart känner jag mig otrendig och mossig som inte fått smak för den tecknarstilen.

Ramona och Julia har sin charm och det är lätt att leva sig in i de unga femteklassarna som upptäcker sin kreativa ådra. När elever får möjlighet att pröva musik, teater eller hantverk i trygga miljöer kanske de som Mira får ett intresse som varar hela livet. En skola som rymmer dessa ämnen är väl värd att lyfta fram. Därför vill jag tipsa tidspressade skolledare att läsa om hur det gick för eleverna i Solbackaskolan som bildade en teaterklubb. Trevlig läsning!

Lena Nöjd

Publicerad: 2021-10-13 00:00 / Uppdaterad: 2021-10-12 23:13

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8598

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?