Text

Sommarlovsläsning

I skuggan, i solen, i hängmattan, på stranden, bakom ett fönster som regnet slår emot, i tältet, på en brygga, vid en mysig brasa – sommaren är full av ljuvliga läsplatser, och för den som har sommarlov i pandemitider är väl ingen biljett som fullödig som ett bibliotekskort? Hur du än skaffar din sommarläsning finns mängder av nya, och såklart gamla, böcker att ge sig ut på äventyr i. Här har vi samlas de senaste vi har recenserat.

Härlig läsning!
önskar dagensbok.com

* * *


Philip Pullman: Det hemliga riket
Parallell värld som liknar vår

”Jag är uppslukad på ett sätt som jag minns från tonåren. Fast nu misstar jag mig. Jag var ju lika uppslukad för några år sedan när jag avslutat Elena Ferrantes kvartett. Järnspikar, vad den känslan är härlig! Den här gången beror det på att jag läst ut del två i Philip Pullmans senaste trilogi med namnet Boken om stoft. I den…” Läs mer


Kim Fupz Aakeson och Stian Hole: Clownen som inte var så rolig
I manegen står en clown

”Om du besöker en cirkus kan du vara säker på att få uppleva variationsrik underhållning. Du möter luftakrobater, jonglörer, hästar, eldslukare och clowner. Var beredd på att känna en stark oro i maggropen när trummorna varslar om luftakrobatens farliga nummer. Den avancerade luftvolten högt ovan…” Läs mer


Matilda Ruta: Stora faran
Fasor och syskonfasoner

”Stora faran börjar redan på insidan av omslaget. Där hittar lillasyster en fin, fin docka på stranden när hon är ute på äventyr med brorsan. Dockan är egentligen ett ägg vilket brorsan snabbt påpekar. Han menar också att om hon ska döpa ‘dockan’ till fina lilla minikorv så får hon heta fula gamla Össakorv. Vilket…” Läs mer


Mary Auld och Elisa Paganelli: Så funkar en orkester
Orkestermusik är konst för örat

”I många städer finns pampiga hus som ger plats för månghövdade symfoniorkestrar som framför klassisk musik. Majoriteten av besökarna som sätter sig i stolarna för att lyssna är vithåriga. Denna betraktelse har jag gjort många gånger när jag själv besökt konserthus för att njuta av en musikupplevelse. Ibland…” Läs mer


Jenny Jägerfeld: Min storslagna död
Färgstarka bikaraktärer och ångestfyllda underströmmar

”I Mitt storslagna liv fick vi följa Sigge när han försökte göra om sig från den mobbade, vindögda, ocoola person han var i Stockholm, och bli populär. Boken var en nedräkning till skolstarten, när han skulle börja årskurs sex, efter flytten från Stockholm till den lilla orten Skärblacka. Min storslagna död tar vid…” Läs mer


Katie Lowe: Vredens gudinnor
Tristessens tonåriga gudinnor

”En sextonårig flicka hittas död på en prestigefylld privatskola utan tydlig dödsorsak. Samma skola har obehagliga kopplingar till 1700-talets häxprocesser, och även om den intensiva läraren Annabel hävdar att hennes hemliga privatlektioner inte har något med riktig magi och fungerande riter att göra, så…” Läs mer


Mats Jonsson: Blod i gruset
Ådalen -31 för mellanåldern

”Mats går i femman, och i skolan ska de göra ett arbete i svenska och historia där de ska intervjua någon äldre person om samhället förr. Som så många andra när de tänker historia börjar Mats fråga sig vad hans äldre släktingar gjorde under andra världskriget. Han ringer farmor och frågar om farfar, men han fick…” Läs mer


Karl Modig: Slagsmål
Att skada

”Toxisk maskulinitet är ett begrepp som cirkulerat ganska flitigt i media de senaste åren. Giftig manlighet, eller kanske snarare idéer om manlighet. Idéer om manlighet som skadar. Conny, huvudpersonen i Karl Modigs senaste roman för unga vuxna, kan beskrivas som en ung man med sådana idéer om manlighet. Eller…” Läs mer


Frances Hardinge: De dödas skuggor
Spretigt om själar och 1600-talsintriger

”Makepeace, huvudpersonen i De dödas skuggor, hette något annat en gång i tiden, men har fått sitt besynnerliga namn för att passa in bland puritanerna, där hon och hennes mamma bor. De bor på nåder hos släktingar, modern har rymt från något, men vill inte berätta vad, och Makepeace plågas av ständiga mardrömmar…” Läs mer


Elizabeth Acevedo: Poet X
Det upproriska hjärtat

”Xiomara Batista är femton år och andra generationens invandrare. Dominikanska republiken, där hennes föräldrar kommer ifrån, finns indirekt i hennes liv, i språket, i musiken och inte minst i mammans strikta religiositet. Mer direkt dyker landet mest upp som ett hot från mamman – en plats dit man kan skicka olydiga…” Läs mer


Lena Ollmark: Den fasansfulla sagan om Lilla Hen
Fasansfullt, gripande och förlösande

”’Det här är sagan om Lilla Hen. Den är hemsk och sorglig och ger antagligen gräsliga mardrömmar. Men man kan också förvänta sig pirr i magen, spänning och skratt. Och alla överlever på slutet (nästan i alla fall).’ Så inleds Den fasansfulla sagan om Lilla Hen och redan här förstår vi att det här kommer att bli en rätt…” Läs mer


Edward Summanen: Queera tider
En hyllning till de som vågat vara besvärliga

”Edward Summanens Queera tider är en slags grundkurs i HBTQIA-kunskap (homo, bi, trans, queer, intersex, asexualitet) och -historia. Den tar upp och förklarar centrala begrepp, berättar om queera personer genom historien, och om kampen för HBTQIA-personers rättighet. Min första tanke, några sidor in…” Läs mer


Nils Andersson: Mina husdjur
Välkommen till djurens hus

”Det finns djur och det finns husdjur. Och så finns det hus med djur. Nils Anderssons och Erik Svetofts bilderbok handlar definitivt om det senare. Trots att här finns ett förmodat mänskligt berättarjag tycks djuren ha tagit över varenda vrå – från hall till bibliotek till hemmagym. ‘På skostället står skorna/ På kostället…” Läs mer


Sam Copeland: Charlie blir en T-rex
Vänskap, avföring, ångest

”Spoiler alert: En viktig del av boken Charlie blir en kyckling nämns nedan. Äntligen är den här, uppföljaren på den inte bergmanska boken som handlar om barnångest! Charlie blir en kyckling var ju en relativ succé chez moi och Charlie blir en T-rex verkar, om möjligt, ännu mindre bergmansk och ännu mer om ångest. Huzzah!…” Läs mer


Idriz Idrizi: Stalkern
Förföljd på lovet

”Det är höstlov igen och det har redan gått ett år sedan Celias före detta bästis Lova blev anfallen av Nellie. Nellie som då var Celias enda och bästa kompis och som fick Celia att tro att de faktiskt var riktiga häxor. Ett år senare har de ytliga såren läkt men både Lova och Celia har fått kämpa med att lämna de själsliga såren…” Läs mer


Lotta Olsson och Maria Nilsson Thore: Så växer världen
En bok att älska om att älska böcker

”Först är det bara några bokstäver. Ljud. Ett O som täcker hela sidan. Ett Iii! Ett vi. Det lilla barnet för vilket mamman och inte minst bröstet är hela världen. Så växer barnet. Språket. Världen. Först är det mamma och pappa som får namn. Lampan. Katten. Enkla substantiv, men också nya världar att utforska…” Läs mer


Angie Thomas: Concrete Rose
Sjutton år och farsa

”Sjuttonårige Maverick Carter föddes in i gänget. Hans pappa var ledare för King Lords, och nu, när han sitter i fängelse, är tillhörigheten till gänget det enda han kan erbjuda för att skydda sin familj. I sin tredje roman om området Garden Heights tar Angie Thomas oss sjutton år tillbaka i tiden, till innan Starr…” Läs mer


Anna Ahlund: Ganska nära sanningen
Ett sannare jag

”Nico har bytt stad och skola mitt i terminen. Bytt namn. På väg hem till fastern hen egentligen inte känner färgas också håret rosa. Nytt utseende och en ny chans att vara sig själv. Första uppropet i nya skolan, på allmänestetiska programmet på Sibylla i Uppsala, får Nico frågan om sitt pronomen, och svarar ‘hen’…” Läs mer


Jory John och Benji Davies: Det snöar, Björn
Snön älskas inte av alla

”Ett väderombyte kan omvandla landskapet över en natt. Gården, gungorna och buskarna kan få täcken som förvandlar deras utseenden. Bland mina vuxna bekanta finns både snöälskare och snöhatare. Sannolikt finns också barn som inte är så väldigt förtjusta i snön. I bilderboken Det snöar, Björn vaknar…” Läs mer


A Audhild Solberg: Harpa
Blodigt i de norska skogarna

”Trettonåriga Agnes har ingen större lust att tillbringa höstlovet hos sina släktingar i den lilla skogsbyn Elverdal. Dels för att hon tycker att den jämnårige kusinen Sindre verkar trist, dels för att hon, sist hon var där, tyckte sig se något i skogen. Någon sorts väsen. Hennes mamma hävdar bestämt att det inte finns några…” Läs mer


Anders Hansen och Mats Wänblad: Hjärnstark junior: smartare, gladare, starkare
Hjärnkontoret meddelar: Rör på dig!

”Självklart känner alla människor till nyttan av att använda kroppens muskler. Men hur många vet att hjärnans välmående sammanhänger med hur mycket vår kropp får röra på sig? Om detta vill författarna Anders Hansen och Mats Wänblad berätta i sin bok Hjärnstark junior: smartare, gladare, starkare. Den som läser…” Läs mer


Astrid Lindgren: Mio, min Mio
Kampen mot järnklon

”Ilon Wiklands illustrationer är intimt förknippade med många av Astrid Lindgrens berättelser. Det är inte ett samband man utmanar i första taget. Samtidigt behöver kanske berättelser nya kostymer för att tala till nya generationer av läsare. När jag först fick nys om att Johan Egerkrans skulle illustrera en…” Läs mer


Anna Lundgren: När vi sover
Språkfest och hisnande fantasier

”Vilket barn har väl inte vägrat sova av rädsla att missa allt spännande som kan hända efter läggdags? Sova är ju som bekant överskattat när det finns så mycket kul att hitta på i vaket tillstånd. Så vad gör egentligen de vuxna en helt vanlig kväll när barnen sover? Det försöker ett av…” Läs mer


Tobias Söderlund: Slottsruinens förbannelse
Språkfest och hisnande fantasier

”Trettonåriga Vanessa är YouTubern som genom sina mystiska spökfilmer helt plötsligt blir extremt populär och därmed nominerats till Årets Video på YouTube-Galan. Galan går av stapeln i Stockholm så Vanessa och bästa kompisen Tanja får till slut okej från föräldrarna att packa väskorna och åka dit. Tjejerna…” Läs mer


Sofia Hedman och Emelie Gårdeler: Den långa resan
Livslång vänskap och avsked

”Undra och Vandra är två vänner som alltid funnits för varandra. De har följts åt på många spännande äventyr men även i den vanliga vardagen. Till stora städer med skyndande människor, upp på höga fjäll, till havs, till ödemarken och…” Läs mer


David Sundin: Boken som inte ville bli läst
Busigt och anarkistiskt

”När högläsningsböcker för 5–6-åringar kombinerar bild och text så att de kompletterar varandra, brukar jag ha stor behållning av dem jag också, fastän många årtionden passerat sedan jag själv befann mig i den åldern. Det är inte så att jag som vuxen sugs in i en nostalgisk känsla, utan snarare att jag beundrar…” Läs mer


Linda Bondestam: Mitt bottenliv – av en ensam axolotl
Livet utan oss

”När årets Augustnomineringar tillkännagavs för ett par veckor sedan var nog det första som slog mig att Emma Adbåges Naturen inte var med. Det hade jag väntat mig. Nog för att det måste vara helt omöjligt att välja ut bara sex riktigt bra barn- och…” Läs mer

* * *

Ännu fler barn- och ungdomsböcker hittar du till exempel på vår temasida från höstlovet 2020, höstlovet 2019,sommaren 2019, höstlovet 2018, sommaren 2018, höstlovet 2017, höstlovet 2016, från höstlovet 2015, höstlovet 2014, sportlovet 2014, höstlovet 2013, sportlovet 2013, höstlovet 2012 och höstlovet 2011 – och förstås under etiketterna Ungdomsbok, Barnbok, Kapitelbok för barn och Bilderbok.

Fler temasidor hittar du under Teman.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2021-06-15 12:00 / Uppdaterad: 2021-06-15 13:23

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?