Recension

: Det vackra och det fula
Det vackra och det fula Axel Winqvist
2021
Nirstedt/litteratur
7/10

Dikter som kött och frukt

Utgiven 2021
ISBN 9789189066748
Sidor 126

Om författaren

Axel Winqvist, född 1991, är från Helsingborg. Han är radioproducent och en av skaparna till poddarna P3 Musikdokumentär och P3 ID. Han debuterade 2020 med diktsamlingen Det vackra och det fula.

Sök efter boken

Med ett korthugget språk skapas bild på bild på bild i Axel Winqvists debutbok, ett pågående kalejdoskop som läsaren själv får pussla ihop till någon slags helhet. Interpunktionen är sparsam, minst sagt, och skapar sitt eget mönster, detsamma gäller syntax.

Naturen och staden återkommer, inte direkt om vartannat, utan mer inflätade i varandra – inte uppställda som varandras motsats utan som naturlig del av varandra:

vinden i tunnelbanan så varm i juni
som fåglarnas bon, årstiderna och spårens växling

Varje ord känns noga utvalt, även varje upprepning. Den här noggranna avvägningen i språkanvändningen gör att välbekanta (annars utnötta) begrepp som den varma vinden och årstidernas växlingar får komma tillrätta.

Dikten rör sig genom flera städer – Stockholm, Jerusalem, Budapest, Las Palmas, Hamburg – och tar sig mellan dessa lika smidigt som från mullvaden till rådjuren till hängbjörken.

På liknande vis spelas ett persongalleri upp. Genom de ständiga förändringarna finns ett konstant diktjag som utgångspunkt i varje ny kärleksrelation, varje saknad, varje barndomsminne. Där finns en vilsenhet, eller kanske något mittemellan vilsenhet och sökande och även om det kan tyckas vara ett instabilt tillstånd så är det en konstant instabilitet genom boken.

jag vill försöka skildra det på riktigt
mitt liv. mina bilder

Det verkar vara just det Winqvist lyckas med.

Ibland kan den språkliga uppmärksamheten nästan bli för precis, på ett sätt som håller mig utanför. Jag är inte helt säker på att den här diktboken vill släppa in mig. Kanske vill den hellre behålla mig utanför, på lagom avstånd, där jag ska stå och beundra den? Tja, den klarar ändå av att göra det ganska elegant, så varför inte? Särskilt med Eva Wilssons perfekta omslag med Bengt O Petterssons köttigt rosenbladiga foto.

Eva Wissting

Publicerad: 2021-06-10 00:00 / Uppdaterad: 2021-06-07 01:17

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8483

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?