Recension

: Bjälken i mitt öga
Bjälken i mitt öga Carsten Jensen
2021
Albert Bonniers Förlag
8/10

Om varför krigen aldrig tar slut

Utgiven 2021
ISBN 9789100185220
Sidor 231
Orginaltitel Bjælken i mit øje
Översättare Fredrik Ekelund

Om författaren

Fotograf: Isak Hoffmeyer

Carsten Jensen, född 1952, är dansk författare, journalist och debattör. Han skriver regelbundet i morgontidningen Politiken, och emellanåt i Dagens Nyheter. På svenska finns bland annat Jag har sett världen börja (1997), Jag har hört ett stjärnskott (1998) och Vi de drunknade (2008). Bland utmärkelserna han tilldelats märks Olof Palmepriset 2009 och Rausingpriset 2019.

Sök efter boken

Carsten Jensen blir utan förvarning attackerad en tidig sommarkväll i centrala Köpenhamn. En uppretad man knuffar helt oprovocerat omkull honom. Den namnkunnige journalisten och författaren undkommer med enstaka skrapsår och blåmärken men konstaterar att det ligger något i uttrycket ”blint våld”.

Men kanske går det ändå att förstå hur denna bildliga blindhet uppstår? Kanske kan man tvinga sig att se och ställa frågor? Varför tycks mord och krig vara människans eviga följeslagare? Själv har Carsten Jensen sett åtskilligt genom sin rapportering från inbördeskrigets Balkan och Danmarks deltagande i kriget mot talibanerna i Afghanistan.

204 korta, numrerade texter utgör en helhet, en essä. Det handlar om ett försök att förstå, en undersökning med påtaglig närvaro. Carsten Jensen drar från egna erfarenheter, från officiella fakta och från ett brett urval av läsefrukter – inte minst romaner och poesi.

Incidenten i Köpenhamn leder vidare till betraktelser av de våldsamma Aztekerna och Conquistadorerna, Röda Khmererna, krigen i Irak och Libyen, nationalismen då och nu, masskjutningar i USA, Anders Breivik på Utøya, islamistisk terror och Adolf Eichman. Det kan tyckas spretigt, men Carsten Jensen tappar inte bort kopplingarna till det nutida Danmark.

Det är, menar författaren, ett land där Erich Maria Remarque är bortglömd. Däremot läses Ernst Jünger desto mer uppmärksamt av allt fler. Den som ifrågasätter krigen, visar inte tillbörlig respekt för de veteraner som kommit hem med skador.

Han visar övertygande hur varken Danmark eller Väst utvärderat de kostsamma insatserna i Afghanistan, Irak, Syrien och Libyen. I vilken utsträckning lyckades man med föresatserna? Blev det demokrati? Förbättrades kvinnornas ställning? Är extremisterna besegrade? Svaren på dessa frågor är lika uppenbara som de är oönskade.

Och det är en av poängerna. Krigen startas inte för att lösa problem, de utkämpas för att krig och våld är bärande inslag i ekonomin, trådar invävda i kulturen. Carsten Jensen återkommer till det faktum att ett krig mot våldsverkarna också är en strid med något inom oss själva.

Essän är tät och håller ihop väldigt väl trots att ämnet är stort och anslaget spretigt. Den ger mängder av uppslag till vidare studier och borde läsas vitt och brett. Bonuspoäng för att texten är modig i en tid då aggressiv nationalism har vind i seglen. Underbyggda motbilder behövs.

Mattias Lahti Davidsson

Publicerad: 2021-05-31 00:00 / Uppdaterad: 2021-05-30 08:52

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8473

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?