Text

Bokrea 2021

På tisdag drar årets bokrea igång, och vi på dagensbok.com tar förstås chansen att lyfta fram massor med tips ur vårt stora arkiv. En del är redan klassiker, en del har vi knappt hunnit recensera än – går det snabbare för böcker att hamna på rean för varje år? – och annat har några år på nacken, men är väl värt att bli påmind om.

Mycket nöje!

* * *

Tips från Lena:

Björnkvinnan av Karolina Ramqvist
Dagensbok-recensenten Saga Nordvall har så träffande skrivit att romanen innehåller två berättelser som ”går i varandra och förhöjer varandra”. Det är sällsamt skrivet om såväl kvinnoödet från en tidigare epok som nutidsberättarens.

Sörjen som blev av Anna Takanen
En ihärdigt frågande dotter ger sig inte. Pappan har klarat sig alldeles utmärkt i Sverige och utbildat sig till polis. Men varför så många tårar vid avskeden efter sommarbesök hos den finska mamman och de finska syskonen? En stark berättelse om sorg som drabbar flera generationer efter att kriget tagit slut.

Mr Potter av Jamaica Kincaid
Bokens format är litet men här ryms slavhandeln från förr och dottern som menar att pappan inte betytt något. I födelsepapper visar raden för pappans namn bara ett streck. Bråddjupa insikter öppnar sig när alla personer länkas samman. Utan dem skulle inte berättarjaget finnas till.

/Lena Nöjd

Tips från Anna M:

Blå av Maja Lunde
Två parallella spår. 2017 möter ett dystopiskt 2041. Det som för åren samman är en båt som heter Blå. Miljön och naturen är i fokus men även den stora kärleken människor emellan.

Stoner av John Williams
Att våga bryta traditioner och gå sin egen väg. Att känna ett starkt kall till litteraturen och på utsidan kanske vara oansenlig men att inombords ha ett helt eget universum. Det är Stoner. Det här är en fin liten bok som går rakt in i hjärtat.

Vardagar av Ulf Lundell
Lundells första bok i sviten Vardagar. Noteringarna och betraktelserna är nästan som poesi. Vardagar är på många sätt ett verk som inte ställer några direkta krav på läsaren utan det är bara att lugnt följa med i den Lundellska världen.

/Anna Magnusson

Tips från Anna Liv:

Snöstorm av Augustine Erba
Snöstorm är berättelsen om Tomas och Livli, som träffas första gången när de är unga studenter på en klaustrofobisk högskola. De kämpar båda två med knepiga erfarenheter och utan att de själva förstår varför blir deras öden sammanflätade. Den här romanen handlar om kärlek och sorg, om minnen och lycka, om hur livet blev och hur det kunde ha blivit. Om de val vi gör som unga, och de val vi fortfarande har framför oss. Välskrivet, gripande och med en dos igenkänning.

Där kräftorna sjunger av Delia Owens
Där kräftorna sjunger är en mustig historia om naturens krafter och ensamhetens pris. Kya Clark lever själv och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”Träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en tjusig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning börjar. Men Kya är inte alls den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv. En omtumlande bok som griper tag och slukar läsaren.

Sagosamling av Ulf Stark
Humor och dödligt allvar, jaguarer, brorsor, hundar och det stora världsalltet. Ulf Starks författarskap täcker in hela livet. I den här boken får du möta några av Ulf Starks mest älskade bilderboksberättelser med illustrationer av bland andra Eva Eriksson, Anna Höglund och Stina Wirsén. Fantasi, upptåg, galna idéer, livet och döden – allt inneslutet i en stor värme och obändig livslust. En härlig högläsningsbok för hela familjen och en hyllning till en av Sveriges bästa barnboksförfattare.

/Anna Liv Lidström

Tips från Katze:

Det veganska köket av Mattias Kristiansson
Den här matbibeln innehåller allt du behöver veta om växtbaserad mat. Med sina nästan 1700 recept täcker den allt från vardagsmat och husmanskost till desserter. Det veganska köket är perfekt för alla som vill dra ner på sitt intag av animalier, men också för de som redan är frälsta, men vill ha inspiration och en gedigen genomgång av allt man kan vilja laga. Mattias Kristiansson sprider grön matglädje som få, och Det veganska köket vann en Gourmand Award som ”Världens bästa veganska kokbok”.

Gileads döttrar av Margaret Atwood
Gileads döttrar utspelar sig femton år efter Tjänarinnans berättelse, och den är en uppföljare som var värd att vänta på. Obehagligt mycket känns igen från vår egen värld, och Atwoods berättelse om Gilead är både viktig och spännande.

Vara vuxen av Marian Keyes
Keyes blir bara bättre och bättre, och även om hennes böcker fortfarande är roliga, så har Keyes lämnat det glättiga bakom sig. Vara vuxen handlar om familjehemligheter och avslöjanden, och innehåller den bästa och minst förskönande skildringen av bulimi jag någonsin läst. Keyes lyckas skildra tunga ämnen med en värme och humor som jag avundas. Om du tidigare avfärdat Keyes böcker som chick-lit-trams är det dags att ta dig i kragen nu och ge henne en chans.

/Katze Collmar

Tips från Ella:

Fula tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson
Ungdomsboksmästarna Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson har tillsammans skrivit en träffsäker, smärtande och i slutänden ljuvligt peppande roman om hur Instagramkontot Fula tjejer får högstadieskolans tjejer i ett järngrepp. Rädslan att fogas till de uthängda griper omkring sig, men Tilde, Jasmine och Eleni bestämmer sig för att avslöja vem som ligger bakom det anonyma kontot.

Tre kvinnor av Lisa Taddeo
Tre kvinnor är en intervjubok utöver det vanliga. Lisa Taddeo har under lång tid följt tre amerikanska kvinnor i deras jakt på kärlek, sex, bekräftelse och mening. Det blir en närgången, suggestiv skildring som ställer massor av frågor om vad som egentligen driver människor i våra mest intima relationer.

Kirke av Madeline Miller
Madeline Miller gör en modern omtolkning av Homeros antika häxgestalt Kirke från Odysséen som man inte får missa. Det är svårt att förklara hur en berättelse om en mytologisk varelse, en odödlig gudinna, samtidigt kan framstå som en så briljant skildring av mänsklighet och inte minst kvinnlighet, men det är den.

/Ella Andrén

* * *

Fler reaböcker vi recenserat


Celeste Ng: Små eldar överallt
En glödande pärla

”Jag har aldrig kunnat motstå böcker med en riktigt bra in media res-inledning, så när Små eldar överallt började med ett brinnande hus var jag omedelbart med på tåget. Det pepprades namn och vaga hintar om handling, sen när jag svalt betet slungades jag tillbaka ett år i historien för att få reda på hur allt hängde ihop…” Läs mer


Fredrik Backman: Folk med ångest
Det går aldrig som man tänkt sig

”Folk med ångest är en av de hyllade böckerna i raden av hyllade böcker av den internationella författarsuccén Fredrik Backman. Jag tar mig an boken med viss skepsis för utifrån vad jag hört om hans författarskap så gissar jag att jag inte är rätt läsare för hans böcker. Det visar sig att jag i alla fall delvis har fel. Till en början…” Läs mer


Louise Glück: Vild iris
Trädgård utan utsikter

”Frostnätterna borde vara här nu. Trädgårdar och balkongodlingar går mot sin vila. Somliga väl omhändertagna, invirade i säckväv eller inburna i frostfria uterum för några månaders sömn. Andras lämnas där de är. Att streta vidare, eller långsamt tyna ihop till bruna, mulldoftande skrovelhögar…” Läs mer


Arash Sanari: Sverigevänner
Projekt Svensk i två generationer

”I min läshög just nu finns två helt olika böcker med titeln Sverigevänner, båda utgivna 2019. Den ena, av Jonathan Lundberg, handlar om näthat och högerextremism. Den andra är Arash Sanaris Augustprisnominerade Sverigevänner. Historien om hur pappa och jag försökte bli svenskast på Tjörn, som…” Läs mer


Yuval Noah Harari: Sapiens
Vägen till världsherravälde

”Att sammanfatta Homo Sapiens historia på fyrahundra sidor kan tyckas vara ett knepigt projekt. Men Yuval Noah Harari lyckas med uppgiften över förväntan. Med tydlig struktur och berättarglädje ledsagar han läsaren genom tvåhundratusen år av utveckling. Så som Harari presenterar det för oss, finns det tre…” Läs mer


Hans Fallada: Ensam i Berlin
Alla dör för sig

”Berlin, 1940. Samma dag som de glada nyheterna kommer att Frankrike har kapitulerat får paret Quangel det besked alla föräldrar fruktar: deras ende son har fallit i fosterlandets tjänst. Var stolta över hans hjältemod. Heil Hitler. Nu sitter de där i sin tysta lägenhet; de har varit gifta i nästan 30 år och nu visar det sig att de…” Läs mer


Klas Östergren: Renegater
Henry Morgan är tillbaka

”Det var nog minst 20 år sen jag med spänning läste Gentlemen (1980) och 15 år sen jag läste uppföljaren Gangsters (2005). Jag njöt av de dammiga och pampiga miljöerna i Gentlemen som var långt ifrån den ljusa, fräscha och nyproducerade lägenhet jag själv bodde i. Den murriga och mystiska våningen som…” Läs mer


Patrik Svensson: Ålevangeliet
En berättelse om ålar och om människor

”Du kanske tänker när du hör talas om Patrik Svenssons Ålevangeliet, att, ja, jo, men alltså, den är säkert välskriven och så, men jag tror nog inte att jag behöver läsa en hel bok om alla tänkbara fakta som finns om en slibbig, slingrande fiskvarelse med läskiga ögon? Det låter som en sund reaktion, tycker jag, för det var precis…” Läs mer


Margaret Atwood: Gileads döttrar
Välsignad vare frukten

”Få böcker har varit så efterlängtade så länge som Gileads döttrar – uppföljaren till Tjänarinnans berättelse (A Handmaid’s Tale). Margaret Atwood har varit en produktiv författare och skrivit många uppskattade böcker de senaste decennierna, men först efter mer än trettio år kom uppföljaren till den populära dystopin…” Läs mer


Charles Dickens: Hårda tider
Utan plats för mänsklighet?

”Fakta, fakta, fakta. Det är vad som pläderas för, vad som ska läras ut i den skolsal där romanen Hårda tider tar sin början. Stadens ledande herrar är rörande överens. Här ska inte vara några sagor, någon fantasi, några känslor, egna tankar eller andra flummerier. Tidens anda är rationell. Den tillhör fabrikerna, de höga, rökspyende…” Läs mer


Annika Norlin: Jag ser allt du gör
Livsbetraktelser med svart humor

”Åtta noveller ger oss en finstämd inblick i olika människors liv – allt ifrån inflyttade Stockholmare, några ofrivilliga rockstjärnors turnéliv genom Sverige och Tyskland samt mamman som förlorat sitt barn. Hon som helt sonika bestämmer sig för att bara fortsätta att gå under sin spontana promenad…” Läs mer


Katarina Wennstam: Vargen
Vredesframkallande av Wennstam

”En ung kvinna hittas mördad i Vitabergsparken efter en fest. Fallet blir enormt medialt uppmärksammat, men polisen står utan ledtrådar. Samtidigt påbörjas rättegången mot en man som ett halvår tidigare knivskar sin före detta flickvän till döds under tortyrliknade former. Han har erkänt att han dödade henne, men hans…” Läs mer


Kerstin Ekman: En stad av ljus
Håglöshet från topp till tå

”Anne-Marie, heter hon, berättarjaget i En stad av ljus. Hon har hunnit bli 45 år i berättelsens nutidsplan någon gång i slutet av 1970-talet. Hennes liv har nått en punkt när hon ska ordna med försäljningen av det hus hon bodde i under sina barndomsår. Det har förfallit och byggmästaren som är villig att köpa det tänker riva…” Läs mer


Agatha Christie: Dolken från Tunis
Gåtan i det slutna rummet

”Roger Ackroyd är en av de förmögnare invånarna i den engelska byn King’s Abbot. Tidigt i berättelsen mördas han och efter lite initialt fumlande kopplar polisen in en viss Hercule Poirot att lösa brottet. Inledningsvis möts läsaren av två ritningar. En visar layouten på Roger Ackroyds herrgård, ett antal rum, korridorer och…” Läs mer


Sara Granér: Jag vill inte dö, jag vill bara inte leverera
Färgstark satir vänder på perspektiven

”Sara Granérs färgsprakande björnkaniner är vid det här laget lika karaktäristiska, eller rentav ikoniska, som Nina Hemmingssons återkommande svartklädda sanningssägare eller Gunnar Lundkvists ångestdrivna huvudpersoner. De antar alla möjliga roller i serierutorna: makthavare, barn, arbetare, samhällskommentatorer…” Läs mer


Lydia Sandgren: Samlade verk
Vänskap, kärlek och ett försvinnande

”Den dag Cecilia försvann var väl som alla andra. Eller? Vad var egentligen det som hände och varför lämnade Cecilia allt? När forskaren, hustrun och tvåbarnsmamman plötsligt försvinner verkar det accepteras av familjen på ett märkligt sätt. Som att det är precis vad man kunde vänta sig av Cecilia Berg, en kvinna som värderat…” Läs mer


Marie och Gustav Mandelmann: Självhushållning på Djupadal
Livet på sextio hektar

”Det är lite dubbelt, att fundera över en egen liten trädgård och så ramla in i Marie och Gustav Mandelmanns tjusiga Självhushållning på Djupadal. Det här är ju ingen trädgårdsbok egentligen. Djupadal är en hel, ekologiskt driven gård, sextio hektar med odlingar av olika slag, med fruktträd, grönsaker, åkrar…” Läs mer


Tove Jansson: Noveller
I upplevelsen av landskap och människor

”Det är någonting med tonfallet och texten som sammanfaller med landskapet när jag sitter på en skärgårdsö några mil från Helsingfors och läser Noveller av Tove Jansson. Det får mig att undra, finns det berättelser som är beroende av den miljö de föds i? Naturligtvis bortsett från det faktum att en författares…” Läs mer


Amanda Svensson: Ett system så magnifikt att det bländar
Bländande

”Ja, nog bländar hon mig alltid, Amanda Svensson. Boken med den något otympliga titeln är just detta och jag leds och förleds villigt in i hennes värld. 1989 föds en skara trillingar på ett sjukhus i Lund och där inleds det förlopp som får sin kulmen 2016, då de tre syskonen beger sig till helt olika platser – London, Påskön…” Läs mer


Ulf Ellervik: Förgiftad
Alla tänker vi väl på giftmord ibland?

”Att giftmörda någon borde egentligen vara ganska enkelt. Det kryllar ju av farliga saker omkring oss – bara öppna städskåpet, så hittar du en åtta-tio flaskor med varningstexter om att genast ringa giftinformationscentralen vid förtäring. Men riktigt så enkelt är det inte – det finns fler aspekter att fundera på. Du måste se till…” Läs mer


Lisa Taddeo: Tre kvinnor
Kvinnors längtan

”Maggie. Lina. Sloane. Tre amerikanska kvinnor som öppenhjärtigt delar med sig av sina liv, sina drömmar och sina tillkortakommanden. ‘Lust’ är ordet som betonas på såväl omslag som i recensioner, men lust, är det verkligen rätt ord?Det är där Lisa Taddeo börjat, i alla fall, fast först med mäns lust. ‘Deras begär. Detta…” Läs mer


Sofie Sarenbrant: Mytomanen
Hen ljuger så bra

”Så här beskriver Wikipedia mytomani (av grekiskans mýthos, saga, och mani). ‘Mytomani innebär att en person ljuger mer eller mindre tvångsmässigt, det vill säga utan att det finns någon tydlig och omedelbar orsak till lögnen. Det händer att en mytoman inte är medveten om att ett ord som han eller hon precis har…” Läs mer


Karin Smirnoff: Sen for jag hem
Sista delen i Kippo-trilogin

”Så var den sista delen i Karin Smirnoff trilogi här. Jag hade längtat! Kanske för mycket, så jag läste nästan hela boken på en gång. Sen var den plötsligt slut, och det kändes tomt. Sorgligt. Jag vill ha mer. Kände nästan direkt att jag ville läsa om trilogin, för att kunna stanna hos Jana. Senaste boken slutade med att Jana försökte…” Läs mer


Kazuo Ishiguro: Konstnär i den flytande världen
Att vara ett barn av sin tid

”Krävdes det ett Nobelpris för att jag skulle se storheten i Kazuo Ishiguros berättande? Jag försöker slingra mig undan det konstaterandet. Det låter ju tondövt och opportunistiskt. Fast fortfarande, efter femton år på dagensbok.com, har nog ingen av mina recensioner blivit så utskälld som den av hans Never let me go, och jag har…” Läs mer


Denise Rudberg: Tio grisar nere
Tryffelnougat och automatvapen

”Året vi just avslutade, 2020, firade Denise Rudberg tjugo år som författare. Serien om den eleganta förundersökningsledaren Marianne Jidhoff fyllde tio år och på dessa år har lika många böcker om Jidhoff släppts. Den första heter Ett litet snedsprång och sedan fortsätter räknesagan med Två gånger…” Läs mer


Peter Handke: Målvaktens skräck vid straffspark
Experimentet är själva behållningen

”Montören Josef Bloch får sparken från bygget. Lagbasens gestikulerande sätter igång en räcka händelser som tillsammans utgör en slags berättelse. Var och en av dessa händelser är svåra att ifrågasätta sanningshalten i. Bloch äter en korv i ett gatustånd, han går på bio, somnar i bänken, blir väckt och förföljd av…” Läs mer


Camilla Grebe: Skuggjägaren
I skuggan av männen

”Året var 1944 och andra världskriget var inne på sin sluttamp, med intensiva slutstrider. Anne Frank och hennes familj anges och fängslas i Auschwitz. Det är bara sjuttiofem år sedan. I Sverige fick ogifta kvinnor som blev gravida ofta föda sina barn i smyg och sedan adoptera bort dem. Denna historia börjar med att vi…” Läs mer


Linda Boström Knausgård: Oktoberbarn
Skört och rent och hårt

”Det är en dröm eller en mardröm eller kanske flera. Det är en saga där det lyckliga slutet inte är något lyckligt slut men kanske en början. Det är skönlitteratur men egentligen är det en självbiografi. ‘Jag önskar att jag kunde berätta allt om fabriken. Det kan jag inte längre. Snart minns jag inte längre mina dagar och nätter, eller…” Läs mer


Evelyn Waugh: En förlorad värld
Underbar engelsk dekadens

”Charles Ryder kommer till Oxford för att studera. Han känner sig ensam, lite utanför. De vänner han skaffar är andra enstöringar och torrbollar. Så kommer då den magiska natten då Sebastian Flyte kräks in genom Charles fönster. Ingen perfekt start på en vänskap men detta slumpartade möte kastar Charles med…” Läs mer

Fler temasidor hittar du under Teman.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2021-02-21 00:01 / Uppdaterad: 2021-02-20 20:25

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?