Text

Augustpriset 2020

I morgon måndag går årets Augustgala av stapeln. Sex böcker vardera är nominerade till tre priser: Årets bästa skönlitterära bok, Årets bästa fackbok och Årets bästa barn- och ungdomsbok. Innan vinnarna har utsetts vill vi passa på och uppmärksamma alla de arton nominerade – eller åtminstone dem vi hunnit recensera så här långt.

Tidigare pristagare har vi samlat på sidan Augustpriset genom tiderna.

Årets nominerade är:

Skönlitteratur | Fackböcker | Barn- och ungdomsböcker


Nominerade till Årets svenska skönlitterära bok


Annika Norlin: Jag ser allt du gör
Livsbetraktelser med svart humor

”Åtta noveller ger oss en finstämd inblick i olika människors liv – allt ifrån inflyttade Stockholmare, några ofrivilliga rockstjärnors turnéliv genom Sverige och Tyskland samt mamman som förlorat sitt barn. Hon som helt sonika bestämmer sig för att bara fortsätta att gå under sin spontana promenad…” Läs mer


Carola Hansson: Minnestrådar
En kibbutz i Dalarna

”Carola Hansson är en av de där författarna jag tänkt läsa länge. Som ständigt tycks nominerad till det ena eller andra priset – just nu till Augustpriset för den här romanen, Minnestrådar. Hon har också skrivit en rad historiska romaner, bland annat en trilogi om familjen Tolstoj, och det är det historiskt angelägna ämnet…” Läs mer


Lydia Sandgren: Samlade verk
Vänskap, kärlek och ett försvinnande

”Den dag Cecilia försvann var väl som alla andra. Eller? Vad var egentligen det som hände och varför lämnade Cecilia allt? När forskaren, hustrun och tvåbarnsmamman plötsligt försvinner verkar det accepteras av familjen på ett märkligt sätt. Som att det är precis vad man kunde vänta sig av Cecilia Berg, en kvinna som värderat…” Läs mer

samt
Splendor av Stefan Lindberg
Jordlöparens bok av Thomas Tidholm
Renegater av Klas Östergren


Nominerade till Årets svenska fackbok


Elin Anna Labba: Herrarna satte oss hit
Staten, samerna och tvångsförflyttningarna

”Får jag sörja en plats som aldrig har varit min? Den frågan ställer sig Elin Anna Labba i inledningen till den här boken om 1900-talets tvångsförflyttningar av renskötande samer i Sverige. Det är också en fråga som i hög grad kommer att genomsyra boken i grunden. För ett sekel sedan började den svenska staten alltså att…” Läs mer


Kristoffer Leandoer: Längta hem, längta bort
Bokslukaren och hans essäer

”Litteraturen är ett mastigt kulturområde. Den som vill hinna läsa varje lands viktigaste klassiker under en levnadsålder får nog börja på BB. Vi andra får vända oss till essäsamlingar för att bli presenterade för verk eller författarskap som inte hunnits med. I boken Längta hem, längta bort – en essä om…” Läs mer


Arash Sanari: Sverigevänner: Historien om hur pappa och jag försökte bli svenskast på Tjörn
Projekt Svensk i två generationer

”I min läshög just nu finns två helt olika böcker med titeln Sverigevänner, båda utgivna 2019. Den ena, av Jonathan Lundberg, handlar om näthat och högerextremism. Den andra är Arash Sanaris Augustprisnominerade Sverigevänner. Historien om hur pappa och jag försökte bli svenskast på Tjörn, som…” Läs mer

samt
Livets tunna väggar av Nina Burton
Familjen av Johanna Bäckström Lerneby
Trubbel. Berättelsen om Olle Adolphson av Jan Malmborg


Nominerade till Årets svenska barn- och ungdomsbok


Linda Bondestam: Mitt bottenliv. Av en ensam axolotl
Livet utan oss

”När årets Augustnomineringar tillkännagavs för ett par veckor sedan var nog det första som slog mig att Emma Adbåges Naturen inte var med. Det hade jag väntat mig. Nog för att det måste vara helt omöjligt att välja ut bara sex riktigt bra barn- och…” Läs mer


Åsa Lind och Emma Virke: Kom dagen, kom natten
Om sländans lätthet och sömnens tyngd

”Flickan längtar så starkt att känslan fyller hela kroppen. Vill så gärna kunna allt som de större barnen kan. Vi vuxna glömmer kanske bort hur våra barn hanterar sina känslor. Vi vädjar till förnuft och ger beröm när barnet ‘uppför’ sig efter förväntningarna. Även om vi vuxna inte använder ord, uppfattar…” Läs mer


Kristina Sigunsdotter: Humlan Hanssons hemligheter
Humlan Hansson

”Humlan Hansson är elva år och går i 5C. Hennes bästis Nour går i parallellklassen. Så var det i alla fall tills nyligen. När Humlan kommer tillbaka till skolan efter att ha haft vattkoppor i två veckor har allting vänts till en KATASTROF. För bästa kompisen Nour har börjat vara med hästtjejerna istället…” Läs mer


Alma Thörn: Alltid hejdå
Finurlig serieroman om skilsmässa

”’– Jo men det kommer ju att gå fort. – Lätt för dig att säga. Du fattar ju ingenting. – Jo, det gör jag faktiskt. Och jag vet också att det blir kul när du väl är där. – Jamen… det är som att jag bara far fram och tillbaka hela tiden! Som att jag är nån slags fågel typ.’ Alma är på flygplatsen i Umeå och hennes mamma tar…” Läs mer

samt
Kråkorna av Anders Fager och Peter Bergting
Billie, Korven och havet av Julia Hansson

Vilka tror – eller hoppas – du får priserna på galan på måndag?

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2020-11-22 00:01 / Uppdaterad: 2020-11-21 21:42

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?