Recension

: En stark nolla
En stark nolla Sara Lövestam
2020
Gilla böcker
9/10

Verkligheten är en app som man inte kan stänga

Utgiven 2020
ISBN 9789178131297
Sidor 208

Om författaren

Sara Lövestam är född 1980 och arbetar som författare och föreläsare. Hon är språkvetare och lärare och har tidigare arbetat som sfi-lärare. Hon har skrivit krönikor för bland annat QX, Lärartidningen och Språktidningen och medverkar regelbundet i tv och radio. Hon skriver skönlitteratur för vuxna, ungdomar och barn samt böcker om svenska språket.

Sök efter boken

I fjortonåriga Texas ögon är typ allt perfekt med fotbollskillen André. Kanske i synnerhet nackhåret, men i synnerhet inte att han med all sannolikhet är så straight som man kan bli. Texas trånar på håll i klassrummet tills han en dag får idén att närma sig André via ett fejkat Instagramkonto. Han lånar den snygga tjejen Hilmas bilder och får som Amy snart kontakt med André, som visar sig vara ännu intressantare än vad som framkommer på mattelektionerna. Känslorna verkar ömsesidiga, för en dag vill André ses IRL.

Gulp. Vad göra. Jo, krypa till korset och be Hilma om hjälp. Och här tar det klassiska förklädnadsmotivet en vändning, för inte heller Hilma är den hon utger sig för att vara.

Berättelsen ställer frågor om normer, privilegier och identitet, men utan att vara moraliserande. Här finns mycket för TikTok-generationen att känna igen sig i och diskutera, inte bara gällande fejkade konton och identitetskapning. Texas/Amy råkar till exempel ut för en slemmig (påstått) trettiotreåring som menar att det är så pk att stora åldersskillnader inte är okej. ”Enligt mig har tjejer och killar sin topp vid olika åldrar. Tjejer är som snyggast vid 15-16, medan vi killar fortfarande är väldigt omogna då.” Urk.  Men trots situationer och förvecklingar som inledningsvis ger en smula magont ordnar det mesta upp sig på ett icke tillrättalagt sätt.

Lövestam lyckas med bedriften att att få sina karaktärer att låta ovanligt snitsiga och samtidigt trovärdiga. Texas funderingar förmedlade med Lövestams språk är oerhört underhållande.

Det är en medioker dag i köttvärlden. Lunchen är fisksoppa, vilket biologiskt sett innebär att skolans trehundraåttio apdjur tar bitar av vattenlevandes djurs muskler och använder dem som näring.

Han reflekterar också över faran i att, som hans lärare uppmanar honom, sträva efter normalitet.

Som till exempel på sjuttonhundratalet. Då skulle tjejer ha så smal midja att de opererade ut revben, svimmade av korsetterna, fick anorexia och dog. Men ingen tyckte att det var konstigt, alla bara: ”Ja ja, nu svimmade hon igen, typiskt tjejer.”

En stark nolla är en varm, träffsäker och charmig historia utförd med det skickligaste av hantverk. Hatten av.

Mimmi Söderlund

Publicerad: 2020-10-30 00:00 / Uppdaterad: 2020-10-29 22:29

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8268

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?