Nyhet

Nobelpriset i litteratur 2020

Årets Nobelpris i litteratur går till den amerikanska poeten Louise Glück med motiveringen ”för hennes omisskännliga poetiska röst, som med sträng skönhet gör den enskilda människans existens universell”.

Glück föddes 1943 i New York City, och växte upp på Long Island. Hon debuterade som poet 1968 med diktsamlingen Firstborn. I svensk översättning finns Averno (2017), Ararat (2019) och Vild iris (2020). Översatt har Jonas Brun respektive Stewe Claeson gjort.

Louise Glück har tidigare belönats med bland annat Pulitzerpriset 1993, för Wild Iris, och med Tranströmer-priset 2020 med motiveringen ”som med exakthet och svärta låter det personliga genljuda ur en mytologisk och historisk klangbotten”.

Glück är för närvarande Månadens diktare i Sveriges radio P1, och hennes dikter finns att höra här.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2020-10-08 13:01 / Uppdaterad: 2020-10-08 13:22

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?