Recension

: Oglömt
Oglömt: om mitt bokliv Per Rydén
2020
Carlsson
5/10

Biografi om en bokälskare

Utgiven 2020
ISBN 9789189063389
Sidor 201
Språk Svenska

Om författaren

Per Rydén är litteraturhistoriker, pressforskare, författare, kritiker och professor emeritus. Han är sedan många år bosatt och verksam i Lund. Han har utgivit en lång rad böcker inom sitt ämne, inte minst om Svenska Akademien, Levertin och Heidenstam samt Carl David af Wirsén liksom fristående skönlitterärt inriktade arbeten.

Sök efter boken

Litteraturhistorikern och professor emeritus Per Rydén ger oss i sin biografi inblick i ett liv med läsning, forskning och journalistik i fokus.

Rydén har levt hela sitt liv med litteratur och diskussioner runt detsamma. I boken elaborerar han runt sin litterära resa, vilka författare som påverkat hans liv och hur hans karriär utvecklats.

En känsla av att var ständigt nummer två har följt honom genom livet, han är den andra sonen och tvåan i novelltävlingen. Denna reflektion innehåller dock ingen bitterhet vilket man skulle kunna tro utan upplevelsen för mig som läsare är att det skrivs med glimten i ögat och att det varit ett sätt att lära sig hitta andra vägar framåt i kreativ anda.

Rydén, född 1937, är idag 82 år och det märks på språkstilen. Jag återupptäcker flera ord som jag inte hört på många år vilket är en trevlig upplevelse.

Boken är lika mycket biografi som beskrivning av de svenska arbetarförfattare som hade stora framgångar under 1930-talet och framåt.

Rydén ger sina personliga vinklingar, inblickar och dåtidens reflektioner över bland annat Moa Martinson, Ivar Lo Johansson, Harry Martinson, Jan Fridegård, Eyvind Johnson och Vilhelm Moberg. Vi får även följa med in i dåtidens Svenska Akademien där redan då starka karaktärer tog plats, en del lyhörda anda mindre lyhörda.

Att Per Rydén har varit ett med litteraturen så länge är inspirerande. Hans livsresa beskrivs inte med något större djup men bitvis glimmar det till och jag upplever en något ärrad man som hållit fanan högt trots livets utmaningar. Han har varit den ensamstående pappan som har levt för sina barn och för litteraturen.

Den största behållningen för mig är utan tvekan genomgången av de så kallade arbetarförfattarna. Det här är något av en blind fläck i mitt läsande som jag inte utforskat trots att alla böcker stod i bokhyllan när jag växte upp. Nu blev jag inspirerad att bland annat ta mig an Moa Martinson.

I övrigt är tempot i boken makligt och hela känslan när jag lägger ifrån mig boken efter en sträckläsning är att det var en trevlig stund.

Det här är en berättande bok som inte kräver att du själv tänker. Följ bara med på resan.

Anna Magnusson

Publicerad: 2020-10-04 00:00 / Uppdaterad: 2020-10-04 08:08

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8243

2 kommentarer

Låter som en perfekt bok att krypa upp i soffan med framför brasan en höstkväll!

Eva Wissting Redaktionen 2020-10-05 01:24
 

Ja, det tycker jag verkligen. Den går i sakta mak, trevlig bok!

Anna Magnusson Redaktionen 2020-10-08 15:56
 

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?