Recension

: Mysteriet på Ödeborgen
Mysteriet på Ödeborgen Kristina Ohlsson
2020
Bonnier Carlsen
10/10

Gastkramande öliv

Utgiven 2020
ISBN 9789178037865
Sidor 244

Om författaren

13885316210_e78f857b39
Foto: Thron Ullberg

Kristina Ohlsson (född 1979) har arbetat som säkerhetspolitisk analytiker på Rikspolisstyrelsen och är utbildad statsvetare. Hon kommer ursprungligen från Kristianstad men är numera bosatt i Stockholm. Som författare debuterade hon 2009 med Askungar.

Sök efter boken

Två barn som placerats i familjehem i en ödeborg på en liten blåsig ö. Dessutom en galen fågel och en massa okända fenomen och gastar. Här har vi en mycket lyckad bladvändare för tweenies.

Ellie och Walter skickas mot sin vilja iväg till den lilla ön som heter Stormön på obestämd tid. Deras föräldrar kan för tillfället inte kan ta hand om dem och de har ingen annan nära släkt som vill.

De spännande händelserna börjar direkt, för redan på båten över till ön attackeras Ellie av en svart fågel. Fågeln flyger rakt mot Ellie och får henne nästan att trilla överbord.

Väl i hamn, när Ellie och Walter precis klivit av båten, möts de av en upprörd och skrämd hantverkare som pratar om tavlor som vänder på sig, att det rycks i dörrhandtag och att det hörs andra okända ljud om natten.
Vad är det för ställe de kommit till egentligen?

När hantverkaren försvunnit kommer familjehemmets mamma – Betty. En fin person med mycket värme som barnen, trots visst inre motstånd, gillar direkt. De blir också väl mottagna av resten av familjen – pappa Stefan som älskar att laga mat och sonen August som håller på med fotografering.

Barnen installerar sig i varsitt fint, stort rum och den första natten på borgen väntar. Redan då börjar det hända saker – vem går fram och tillbaka i korridoren och trycker ner dörrhandtaget till Walters rum?

Betty, Stefan och August är också relativt nya på ön. De planerar att starta ett hotell i den gamla borgen och renoveringen pågår för fullt. Hotellplanerna uppskattas inte alls av alla på ön. Många menar att borgen ska få vara i fred och inte röras. Alla vet dessutom att det spökar där…

Trevliga familjemiddagar blandas med läskiga händelser för barnen. Det känns som att det både är ett ständigt blåsande och hårda vågor som konstant slår mot den lilla oskyddade ön. Den galna fågeln gör besök när man minst anar det och det är ständiga överraskningsmoment (mindre trevliga…).

Borgen är en spännande miljö att vistas i och tacksam att beskriva i text. Den är full av vindlande gångar, genvägar och farliga platser. Vissa ställen är mer läskiga än andra, däribland det gamla utkikstornet. Dit får barnen inte gå, så det är klart att de gör det ändå.

Kristina Olsson har skrivit en bok där det finns trygga, vettiga vuxna med i bilden. Vuxna som håller vad de lovar och går att lita på, som ger frihet och visar att det är okej att ha vissa hemligheter som barn. Parallellt med spökhistorien får vi nämligen följa två svikna, otrygga barn genom en tuff period i livet. En tid när de personer som bör stå dem närmast inte finns där.

Jag läste boken tillsammans med min dotter som är 10 år och jag kan nämna att vi höll oss till att läsa på eftermiddagen och det var mest för min skull… Det här är en bok som ger många kalla kårar oavsett ålder och det är helt klart en av Kristina Olssons bästa barnböcker!

Anna Magnusson

Publicerad: 2020-04-11 00:00 / Uppdaterad: 2020-04-10 22:59

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8068

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?