Recension

: En giftig skandal
En giftig skandal Kristina Appelqvist
2020
Piratförlaget
8/10

Matig, mustig och intelligent mordgåta

Utgiven 2020
ISBN 9789164206626
Sidor 358

Om författaren

Kristina Appelqvist är författare, frilansjournalist och kommunikationskonsult. Hon har tidigare skrivit nio deckare i universitetsmiljö som utspelar sig i Skaraborg. Klänning för korta kvinnor inledde den nya serien där handlingen förlagd till Stockholm och Sjuhäradsbygden där Kristina är uppvuxen. Lögnaren i skafferiet är hennes elfte bok.

Sök efter boken

För mig är den ädlaste genren av deckare den så kallade pusseldeckaren, även kallad whodunnit. Att bygga ett inledande mord som en intellektuell gåta och utmana läsaren att avslöja mördaren genom de ledtrådar som är insprängda i texten är genialt. Här finns skurken med i hela historien och avslöjas inte sällan med att brottsutredaren samlar bokens karaktärer i slutet och på ett knipslugt vis karvar fram pusslet och samtidigt ser till att den skyldiga åker fast.

Drottningen av pusseldeckare måste sägas vara brittiska Agatha Christie. Enligt Guinness rekordbok är hon den mest sålda romanförfattaren genom tiderna. Sveriges nutida pusseldeckardrottning är helt klart Kristina Appelqvist. (Här kan den intresserade ta del av en intervju jag gjorde med Appelqvist 2012, om hennes skrivprocess.) I hennes nya roman En giftig skandal har passande nog Christie stort inflytande över handlingen. Västgöta universitet förbereder en deckarfestival med rektor Emma Lundgren och litteraturforskaren Helena Waller i spetsen. Temat för festivalen är Agatha Christie med betoning på ny forskning om författaren.

Samtidigt uppdagas en brevväxling mellan Christie och en hittills okänd Matilda ifrån trakten. Breven är glödhett stoff eftersom dessa kan fylla i tidigare blottor i författarens liv. Som kronan på verket dyker en annons upp i lokaltidningen om att ett mord kommer att äga rum på universitetet under öppningsmiddagen klockan 20.00. Precis som det gjordes i Agatha Christies deckare Ett mord annonseras. Ni märker att det hopar sig.

Det är ett imponerande persongalleri som presenteras i En giftig skandal men det blir aldrig rörigt eller svårt att hålla reda på karaktärerna. De blir alla skickligt tecknade och står stadigt i historien oberoende av deras lynne. Ska jag lyfta några spännande porträtt så blir det främst de brittiska. Journalisten John Burnes är en karaktär som skaver. En sådan där jävel som det är svårt att ringa in. Han är i Skövde med uppdrag att trimma upp journalisten Frida Åberg, men hans egentliga motiv är dunkla. Sedan har vi paret Barbara och Donald Adams, som är riktiga experter på Agatha Christie och kända kulturprofiler i Storbritannien. Är de verkligen så sammansvetsade som de utger sig för att vara? Lägg till ett dussin pikanta ortsbor som ger färg åt berättelsen på olika vis.

Även om tempot är puttrigt blir det aldrig segt. Berättelsen är spännande och nya vinklar och vrån avtäcks längs hela vägen. Precis som det ska vara i en pusseldeckare klurar jag hela tiden på vem som gjorde det, och varför?

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2020-02-10 00:00 / Uppdaterad: 2020-02-08 23:33

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8006

2 kommentarer

Jag har läst flera av Kristina Appelqvists deckare, men jag börjar bli mer och mer irriterad på en del saker. Dels är det hennes språk: hon excellerar i satsradningar, minst en per sida, ofta flera. Varför kan hon inte sätta punkt mellan två fullständiga huvudsatser, alternativt använda sig av konjunktioner? Dessutom innehåller hennes böcker en hel del faktafel, framför allt vad det gäller hur ett universitet fungerar. Nåväl, det stör ju bara andra universitetsanställda, har jag sagt mig själv. Ingen annan lägger märke till dem.

Men i just den här boken gör hon ett par grova fel beträffande Agatha Christie, och det tycker jag är värre. Det första kommer redan på sidan 39, där Helena Waller vänder på kuvertet till ett brev som sägs komma från Agatha Christie för att se om Christie verkligen står som avsändare, vilket hon gör, MEN ENGELSMÄN SKRIVER INTE AVSÄNDARENS NAMN OCH ADRESS UTANPÅ KUVERTET. Det sätter man högst upp på första sidan av själva brevet.

På sidan 55 kommer nästa bom när vi för höra om en engelsk forskare som skrivit sin doktorsavhandling om ‘de deckare av Christie som utspelar sig i länderna kring Medelhavet. ”Döden på Nilen”, ”Mord i Mesopotamien” och ”Dolken i Tunis” var några av dem som nämndes.’ I don’t think so. Den bok som i svensk översättning kallas ”Dolken från Tunis” (även den svenska titeln är alltså felaktig) heter i original ”The Murder of Roger Ackroyd” och är en av Christies mest omtalade och och kontroversiella böcker. Den tilldrar sig från början till slut i en liten ort på den engelska landsbygden.

Birgitta Oregistrerad 2023-07-24 19:42
 

Hej Birgitta!
Tack för dina synpunkter. Jag kan också störa mig på olika faktafel i böcker när det handlar om ämnen där jag är insatt. Men jag kan inte tillräckligt om Agatha Christie (även om jag läst de flesta av hennes deckare) för att bli upprörd. Jag gillar Appelqvist puttriga pusseldeckare. Har du läst hennes senaste där hon helt lämnat universitetsmiljön och istället befinner sig i kultursfären?

Allt gott, Anna Liv

Anna Liv Lidström Redaktionen 2023-08-23 20:02
 

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?