Recension

: Just nu
Just nu Lotta Olsson och Olof Landström
2019
Lilla Piratförlaget
7/10

En värld att visa för de minsta

En avstressande känsla infinner sig i mig när jag bläddrar i bilderboken Just nu. Jag känner igen mig från åren som småbarnsförälder. Perspektivbytet. Att se saker med deras ögon. Gå uppför backen i deras takt. Stanna upp och lyssna på deras berättelser om dagen. Allt som rörde arbetsplatsens visioner, strategier och aktivitetsplaner rann av mig i deras närvaro.

Författaren Lotta Olsson och illustratören Olof Landström lotsar de minsta läsarna till en omväxlande värld. Där händer saker och allt händer just nu – så som bokens titel förmedlar.

Livet tar gestalt i synnerligen enkla satser. Samma inledningsord och korta satser som avslutas med ord som rimmar på varandra.

Nu sprack en knopp
Nu hörs ett plask
Nu väcks ett hopp
Nu dog en mask

Illustrationerna går i pastellfärger utan att associationerna blir alltför sockersöta. Bilderna informerar om skiftande årstider, olika platser, djur, människor och sånt som växer. Ibland behöver man leta efter det som orden berättar.

Teckningarna visar nästan uteslutande en realistisk värld. Förutom bärfisarna* som har klänningar. Bärfisarna balanserar på surfingbrädor i havsvågor, håller varandra i handen och knäcker nötter med nötknäppare som är tre gånger så stora som de själva.

En favoritbild visar inkännande hur en ung pojke skedmatar en rynkig sängliggande farbror.

Jag tycker också om bilden som gestaltar raden ”Nu kröns en kung”. Krutröken formar sig i moln framför tre kanonmynningar. En högtidsklädd officer står i det fångade ögonblicket med sin höjda sabel. Kanoner förknippas med festligheter – inte död.

De många sakerna som händer i ett samtidigt ”nu” har skildrats förut. Lotta Olsson vinkar på sätt och vis till Barbro Lindgrens dikt Nu föds ett barn från samlingen Gröngölingen är på väg från år 1974. Enkelheten som rymmer de stora livslinjerna fångas fint av båda två. Möjligen har varje författare som mål att fånga in flera ”nu” i sina berättelser. Jag tänker att det är berättarkonstens ursprung.

Några dagar efter min första läsning kopplar jag en annan sak till läsupplevelsen. I bilderna saknas vardagsgrejor som telefoner och datorer. Alla människors och djurs ”nu” verkar kretsa kring något helt annat än den digitala världen. Sånt kan jag förundras över. Kan du?

*En bärfis är en ljusgrön, liten insekt, ungefär lika stor som ett förskolebarns fingernagel. Mer info får du om du läser den här Wikipedia-artikeln.

Lena Nöjd

Publicerad: 2020-01-07 00:00 / Uppdaterad: 2020-01-06 22:57

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7972

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?