Recension

: Ordentliga människor
Ordentliga människor Linda Skugge
2019
Brombergs
9/10

Linda Skugge i högform

Utgiven 2019
ISBN 9789178090594
Sidor 160
Språk Svenska

Om författaren

Linda Skugge (född 1973) är journalist, författare och översättare. Hon debuterade med Lindas samlade 1996 med krönikorna som hon skrev för Expressen 93-96. Hon var en av redaktörerna för den uppmärksammade antologin Fittstim och därefter har hon skrivit ett flertal romaner, fackböcker och barnböcker.
Linda Skugges egen sida

Sök efter boken

En recensent fick Linda Skugges Ordentliga människor i handen – och ni kan aldrig gissa vad som hände sen! Jo, recensenten ifråga var dum nog att öppna boken där hon stod på gatan, sedan kunde hon verkligen inte sluta läsa utan promenerade iväg med boken i handen och ägnade resten av dagen åt att försöka hitta ursäkter till att bara läsa en sida till. Okej, jag ska sluta tala om mig själv i tredje person nu.

I Ordentliga människor är Skugge i högform. Bokens ämnen, att få redan ordningsamma människor att sluta skämmas samt få dem som inte är där ännu att bli ordentliga, är uppenbart något som ligger Skugge varmt om hjärtat. Hennes engagemang formligen sprutar genom bokens bokstäver och ut till läsaren. Boken är dessutom fruktansvärt rolig – utan bakgrund mot den svärta som tidigare varit Skugges signum (se till exempel Ett tal till min systers bröllop, där huvudpersonen försöker skriva ett tal till sin egocentriska systers bröllop, samtidigt som hon har huvudansvar för barnen, en make som är otrogen och tjejkompisar som stjälper istället för hjälper). I Ordentliga människor saknas svärtan – men de underfundiga formuleringarna, träffsäkra vardagsbetraktelserna, respektlösheten och rent ut sagt galna exemplen finns kvar, precis lika roliga. Ja, Skugge framstår faktiskt som glad!

I Ordentliga människor varvas som sagt funderingar kring samhällets syn på ordningsamhet med självhjälpstips för dig som önskar bli mer ordentlig. Tyvärr är just blandningen bokens svaghet – för vilken typ av bok vill den vara egentligen? En betraktelse över ordentlighet som fenomen, och varför prydlighet kan provocera? Kanske – men de här bitarna hade behövts utvecklas. Är det en självhjälpsbok? Ja i alla fall enligt egen utsago, men även om de tips och övningar som finns är bra hade de kunnat vara ännu flera (Hur lyckas man alltid ha perfekt målade naglar till exempel? Frågar åt en kompis).

Dessutom upprepar sig Skugge lite väl mycket när hon filosoferar kring ordentlighet. Som läsare vill man ropa att ”jag hörde dig första gången du sa att det är dåligt att det anses lite finare att vara en Pippi än en Annika”. Varandes evidensnörd kan jag heller inte låta bli att fundera över vilka belägg Skugge verkligen har för sina påståenden att det anses så mycket finare att vara lite lagom slarvig än rejält prydlig och ordentlig.

Men, men. Dagarna efter att jag läst ut Ordentliga människor kommer jag på mig själv med att fundera över på vilka sätt jag själv skulle vilja vara mer ordentlig. För faktum är att jag under bokens läsning insett att jag har en del att vinna på att omfamna min ordentliga sida. Skugge har alltså lyckats – i alla fall med mig.

Christine Öberg

Publicerad: 2019-12-11 00:00 / Uppdaterad: 2019-12-08 02:14

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7945

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?