Recension

: Dom som kallas vuxna
Dom som kallas vuxna Annica Hedin Hanna Klinthage (illustratör)
2019
Rabén & Sjögren
9/10

Vuxna, vad är det egentligen?

Utgiven 2019
ISBN 9789129716870
Sidor 32

Om författaren

Annica Hedin (född 1969) växte upp i Halland, men är numera bosatt i Stockholm. Hon har bland annat skrivit barnböckerna Stig och Berit älskar Russin (tillsammans med Per Gustavsson) och Dom som kallas vuxna (tillsammans med Hanna Klinthage). Hedin har också skrivit en rad läroböcker för barn.

Sök efter boken

Är du vuxen? Går du ut med soporna och jobbar och betalar räkningar, fast det fortfarande känns ibland som att du mest leker vuxen? Känner du ibland en viss besvikelse över att vuxna, när man nu är det själv, inte visade sig vara så där milsvitt mycket klokare och mognare än man trodde att de var som barn?

Jag vet egentligen inte om barn grubblar så mycket över vad vuxna är. Säkert tycker de att vi är konstiga rätt ofta. Själv funderar jag ganska ofta över vad det egentligen går ut på och hur man gör det bäst, och de barn i lågstadieåldern jag läst tillsammans med har haft hemskt roligt med att fundera över det tillsammans med Annica Hedin och Hanna Klinthage i bilderboken Dom som kallas vuxna.

Så här presenterar boken sig själv:

Du känner säkert några vuxna …

De är stora och kan nästan allt. Prata franska, såga med motorsåg och steka hela pannkakor. Vuxna kan reda ut tjocka tovor i håret och trösta dig om du är ledsen.

På tusen sätt är vuxna underbara. Men ibland kan de vara svåra att förstå sig på.

Därefter får vi kliva in i huvudet på en vuxen: ”Så här kan dom tänka på ett helt vanligt jobbmöte”. Hanna Klinthages bilder gestaltar ett myller av vuxna, i det här fallet i ett konferensrum, och läsarna får ta del av en mängd olika saker som passerar genom deras huvuden. Mina små läskompisar har definitivt roligast åt ”Om jag pruttar tyst märker ingen.” Jag kan kanske mest identifiera mig med ”Märker nån om jag tar en tredje bulle?”, medan andra grubblar över om de inte skulle passat bättre som älgar i skogen, eller varför man inte blivit bjuden på någons kalas.

Mångfalden är en stor del av charmen – alla vuxna är ju inte precis likadana. Precis som alla barn eller gamla inte är likadana.

Största delen av boken består av frågor: ”Varför köper vuxna inte lördagsgodis?”, ”Varför äter vuxna äcklig mat?”, ”Varför gråter inte vuxna när de slår sig?” eller ”Varför har vuxna bråttom?” Svaret är, liksom ovan, aldrig ett, utan många och individuella, och frågorna är – jamen, jag tycker också som vuxen att de är bra. Varför gör vi på detta viset? Egentligen?

Dom som kallas vuxna är en charmig, rolig och klok bok som man skulle kunna ge i julklapp till nästan precis vilka åldrar som helst. Inte minst vuxna.

Ella Andrén

Publicerad: 2019-11-29 00:00 / Uppdaterad: 2019-11-28 07:43

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7933

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?