Text

Augustpriset 2019

Ikväll går årets Augustgala av stapeln. Sex böcker vardera är nominerade till tre priser: Årets bästa skönlitterära bok, Årets bästa fackbok och Årets bästa barn- och ungdomsbok. Innan vinnarna har utsetts vill vi passa på och uppmärksamma alla de arton nominerade – eller åtminstone dem vi hunnit recensera så här långt.

Tidigare pristagare har vi samlat på sidan Augustpriset genom tiderna.

Årets nominerade är:

Skönlitteratur | Fackböcker | Barn- och ungdomsböcker


Nominerade till Årets svenska skönlitterära bok


Olivia Bergdahl: Barnet. En sonettkrans
Bildningsroman i sonettform

”Barnet är en liten, nätt bok som till formen liknar sonettdiktens form på boksidan där den kräver mer utrymme på höjden än på bredden. Omslagsbilden av Lisa Ewald visar upptill en rosa vattenyta med ett barn som badar. Vid en snabb anblick ser det fint och härligt ut, men vad kommer det sig att båten…” Läs mer

Väderfenomen av Anna Fock


Daniel Gutafsson: Odenplan
Alltings brist på fasthet

”Daniel Gustafssons Augustprisnominerade debutroman börjar när det första morgonljuset når huvudpersonens, pappans, sovrum. Därifrån tar vi oss gradvis runt i resten av lägenheten och möter även sonen som är där under några dagar efter en längre period då pappan inte kunnat träffa honom. För ja, boken börjar den…” Läs mer


Steve Sem-Sandberg: W
En Woyzeck utan förförståelse

”Den 3 juni 1821 mördas änkan Johanna Christiana Woost i Leipzig. Daglönaren och före detta fotsoldaten Johann Christian Woyzeck erkänner sig skyldig, döms till döden av en domstol och avrättas. Förförståelse, hur tampas man med den? Fallet Woyzeck är världsberömt, förevigat av Georg Büchner som skrev ett ofullbordat…” Läs mer


Marit Kapla: Osebol
Byns röster och minnen

”Om man jobbar på ett bibliotek, som jag numera gör, så ägnar man en hel del tid åt hur böcker ska sorteras. När en låntagare kommer och frågar efter en bok så vill man ju veta var bland alla tusentals böcker just den håller hus. Det får man inte bestämma själv, som man gör hemma, utan när nya böcker anländer så…” Läs mer


Nina Wähä: Testamente
Massor av syskon och massor av svårmod

”Jag har visserligen sju syskon, men mycket i mitt liv är helt motsatt det som skildras i Nina Wähäs Testamente – jag är född och uppvuxen i Stockholms kulturmedelklass, medan de många syskonen i Testamente är uppvuxna på en bondgård i Tornedalen. Och kanske är det bristen på igenkänning som gör att den inte talar till mig, för…” Läs mer


Nominerade till Årets svenska fackbok


Alexandra Borg och Nina Ulmaja: Strindbergs lilla röda
Nördig utflykt i typografin

”Det här är en bok om en bok, nämligen August Strindbergs genombrottsroman Röda rummet. Men det är på samma gång en bok om böcker och om böckernas inre och yttre beståndsdelar, det vill säga om typografi, sättning och formgivning. Roligt och välbehövligt. Alltför länge nu har ett strikt nyttobetonat synsätt på boken…” Läs mer

Nobel. Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris av Ingrid Carlberg

Världens yttersta platser. Judiska spår av Peter Handberg

Bin och människor av Lotte Möller

Jag vill sätta världen i rörelse. En biografi över Selma Lagerlöf av Anna-Karin Palm

Ålevangeliet av Patrik Svensson


Nominerade till Årets svenska barn- och ungdomsbok


Per Gustavsson: Sen kom vintern
Förändring? Hu!

”Det går mot vinter. Andedräkten blir till vita moln i luften framför en, men Haren vet inte vad vinter är för någonting. Kanske är det en väldigt ung hare (om än med en ganska medelålders mentalitet)? Kanske har Haren en tendens att förtränga allt som känns jobbigt? Kanske är det inte meningen att man ska analysera…” Läs mer


Jenny Jägerfeld: Mitt storslagna liv
Knasigt, peppigt och lustfyllt

”Sigge vill bli populär. Nu. Eller senast om 59 dagar. Om 59 dagar börjar han nämligen sexan, i en ny skola. Det är då han har chansen. Chansen att bli någon annan än den mobbade, töntiga, vinögda Sigge. Någon som kan få vänner. Anledningen till att Sigge ska börja på en ny skola är att hans familj, mamma och…” Läs mer


Oskar Kroon: Vänta på vind
Ö- och morfartryggheten

”På ön är allt som det ska vara. Sommar, Vinga och morfar. Stranden, fåglarna och havet. Hemma i stan, det avslöjas bitvis och efterhand i Oskar Kroons Vänta på vind, är inte allt som det ska vara. Där gråter mamma och försöker hantera att pappa stuckit och hipp som happ ska ha ett nytt barn med en ny kvinna. På ön kan…” Läs mer


Åsa Lind och Joanna Hellgren: Tiger, tiger, tiger
Djuret och det lilla barnets besatthet

”’Tiger, tiger – grannens katt/ tänker på dig dag och natt!’ Det är hela baksidestexten till Åsa Linds och Johanna Hellgrens bilderbok Tiger, tiger, tiger. Om man slår upp hela omslaget, så att man samtidigt ser fram- och baksida, ser man ett litet barn som sträcker sig efter…” Läs mer


Sara Olausson: Jordgubbsbarnen
När mamma och pappa måste till Sverige

”Vad jordgubbsbarn kan vara är det ingen av andraklassarna som jag ska läsa ett avsnitt ur Sara Olaussons bok gissa, och det är kanske en bra sak. Är det barn som äter massor av jordgubbar? Kanske de bor i en stor jordgubbe? Jag tänker att det säger någonting om fantasi, men framför allt om trygghet…” Läs mer


Sara Stridsberg och Sara Lundberg: Dyksommar
Sommaren när pappa inte ville leva

”Zoes pappa ligger på sjukhus. Han vet inte om han vill leva längre. Ibland orkar han inte ens träffa Zoe och Zoes mamma. ‘”Hejdå”, skriver han på en liten lapp som han skickar ut under dörren när vi kommer för att hälsa på. Vi hör hur han gråter där inne. ”Vill han inte bli frisk längre?” frågar jag. ”Jag tror…” Läs mer

Vilka tror – eller hoppas – du får priserna på kvällens gala?

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2019-11-25 00:01 / Uppdaterad: 2019-12-09 18:42

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?