Text

Läslov: barn- och ungdomsboksvecka

Höstlovsvecka är läslovsvecka här på dagensbok.com – den viker vi traditionsenligt åt barn- och ungdomslitteratur. Varje dag uppmärksammar en ny bok och vårt arkiv är förstås fullt av nya och lite äldre recensioner. De mest aktuella inom barn- och ungdomslitteratur hittar du här nedan.

Mycket nöje!


måndag

Åsa Nelvin: De vita björnarna
Kampen mot den onda härskaren

”För det mesta känner vi igen hus. Väggar, tak, fönster och dörrar. Men en del hus är annorlunda. Lilla Kerstin upptäcker en talande mus i huset som väntar på att hon och familjen ska flytta in. Musen med tröja och mössa visar på lönndörren, som är porten till en ny värld. I De Vita Björnarnas land möter hon…” Läs mer


tisdag

Sandra Beijer: Mellan oss
Lyhört om att börja högstadiet

”I Beijers senaste roman, Mellan oss, är stilen densamma som i de tidigare två, lika exakt och med samma flyt, men omgivningarna är nya. Nu befinner vi oss på högstadiet, där Minna försöker gå vidare från mellanstadiets både vänner och status. Början på högstadielivet beskrivs i detalj: hårspännen, discon, glittriga pennor…” Läs mer


onsdag

Tobias Söderlund: Prästgårdens hemlighet
Spännande spökhistoria, skröplig kvinnosyn

”Tolvåriga Vanessa tror inte på spöken, men behöver material till sin YouTube-kanal. Vad göra? Jo, bege sig till Borgvattnets prästgård med kamera i högsta hugg såklart. (För er som eventuellt inte visste, Borgvattnets prästgård finns alltså på riktigt och marknadsförs med slogan ‘Sveriges mest kända spökhus’.) Väl…” Läs mer


torsdag

Elisabeth Helland Larsen: Jag är Döden
Döden bor granne med livet

”‘Jag är Döden./ Precis som/ livet är livet,/är jag döden.’ Så enkelt, svindlande och självklart börjar bilderboken Jag är Döden. Det är en bok som vänder sig till barn mellan tre och sex år och i den åldern väcks ofta tanken på döden. Kanske dör ett husdjur, en farmor eller så börjar barnen grubbla på livets ändlighet ändå…” Läs mer


fredag

Ebba Berg: Tassemarker
Mörkt och magiskt om ett barns brist på trygghet

”Det är svårt att inte bli fascinerad av Alexander Janssons illustrationer i Tassemarker. Jag visar boken, med text av Ebba Berg, för min fem månaders dotter. Hon dyker genast in i de färgrika, suggestiva boksidorna och försöker bläddra för att se mer. Jag läser upp en mening: ‘Hur…” Läs mer


lördag

Emma Karinsdotter: Tusen stjärnors ö
Sagoäventyr i Lindgrensk anda

”När jag öppnar boken skådar jag en karta. En karta över en sagolik ö. Oändlighetens hav, Tunga axlars berg, Rusande floden och Förstenade skogen är bara några av platserna runt om och på Tusen stjärnors ö. En ö som ligger belägen under tusen stjärnor. ‘Du kanske tror att alla barn älskar att fylla år och vill fylla år jämt? Men…” Läs mer


söndag

Jessica Love: Julian är en sjöjungfru
Villkorslös kärlek till sjöjungfrur

”‘Det här är Julian. Och det här är hans mormor. Och där är några sjöjungfrur.’ De sjöjungfrur som Julian ser är tre ståtliga, kurviga varelser med långa, svepande klänningar och otroliga hårsvall: en hög, rosa tofs, ett korall-liknande rött burr… När han betraktar dem i…” Läs mer

* * *

Fler aktuella barn- och ungdomsböcker:


Jens Mattsson och Jenny Lucander: Vi är lajon!
När lajon tappar sin päls

”Två bröder jagar på savannen. Lillebror berättar om hur de är ”lajon”, smyger knäpptyst för att fånga mammagasellen och pappagnun. En dag orkar inte storebror leka. Han får åka till doktorn – hur kan pappa inte förstå att lajon hör hemma hos veterinären? – men…” Läs mer


Ulf Stark: Diktatorn
Charmig bok med ett slut jag inte fattar

”Det är en charmig bok barnbokslegendaren Ulf Stark (1944 – 2017) har skrivit. En bok som heter Diktatorn lockar onekligen till nyfikenhet. Allra helst när typografin på omslaget och i bokens rubriker är inspirerade av formspråket i det kyrilliska alfabetet, och huvudpersonen har en militärgrön keps med röd stjärna på, starkt influerad av den…” Läs mer


Elizabeth Klehfoth: Det slutna sällskapet
För mycket av det goda

”Ett mystiskt försvinnande, en prestigefylld internatskola, ett hemligt elitsällskap, och ständiga jämförelser med Donna Tarrts Den hemliga historien? Självklart drogs jag till den här boken. Men liksom Den hemliga historien gav mig för höga förväntningar på universitetslivet, så gav den mig även lite för höga förväntningar på…” Läs mer


Bárður Oskarsson: Trädet
Mellan raderna uppstår frågorna

”Ibland undrar jag varför. Det gör säkert alla då och då. Så kanske någon svarar: ‘Varför inte?’ Och vips, ersätts den ifrågasättande rösten i mig och säger: ‘Ja, varför inte?’ I det ögonblicket börjar äventyret. Men den känslan uppstod inte i den första läsningen av Trädet, en bilderbok för små barn…” Läs mer


David Yoon: Planeten Frank
Mellanförskap och romantik

”Jag är lite mos morgonen efter att jag läst ut David Yoon debutroman Planeten Frank. Klockan har hunnit bli tre på natten, och jag har gråtit och skrattat och gråtit. Det var ju inte meningen att det skulle bli så sent, men jag bara måste veta hur det skulle gå för Frank och hans familj. Planeten Frank är platsen där Frank Li önskar att han…” Läs mer


Beppe Wolgers och Per Åhlin: Dunderklumpen!
Håll dig vaken, Dunderklumpen är tillbaka

”Jag såg aldrig filmen Dunderklumpen! som barn, vi gick sällan på bio. Men jag fick boken och den var en av mina tidiga läsupplevelser, en sådan som jag burit med mig. Det har gått 45 år sedan Beppe Wolgers och Per Åhlin skapade Dunderklumpen!. Nu…” Läs mer


Maria Frensborg: Boken om att få syskon
Syskonskapet: fakta och förväntningar

”’På samlingen har Mika något viktigt att berätta. -Jag ska få ett syskon, säger Mika. En bäbis. -Vad ska bäbisen heta? frågar Rut. Det blir tyst en stund. Sedan svarar Mika: -Den ska heta Glitterbäbisen!’ Det är på förskolan som Mika berättar att hen ska få ett syskon. Kompisarna är nyfikna och diskussionen utmynnar i…” Läs mer


Calle Stenbäck: Ibland är jag arg!
Vara arg är bra

”När jag var i 20-årsåldern fastnade jag av någon anledning för att läsa August Strindbergs utgivna brev. Hans sätt att tilltala folk roade mig, liksom hans barnsliga humor och den aldrig sinande ilskan. Inte minst det sista berörde en aggressionshämmad smålänning som mig väldigt djupt. Vid den här tiden var det till och med…” Läs mer

* * *

Ännu fler barn- och ungdomsböcker hittar du till exempel på vår temasida för sommarlovsläsning, från förra höstlovet, höstlovet innan det, höstlovet 2016, höstlovet 2015, höstlovet 2014, sportlovet 2014, höstlovet 2013, sportlovet 2013, höstlovet 2012 eller höstlovet 2011 – och förstås under etiketterna Ungdomsbok, Barnbok, Kapitelbok för barn och Bilderbok.

Fler temasidor hittar du under Teman.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2019-11-03 18:00 / Uppdaterad: 2019-11-03 18:01

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?