Recension

: Jag är Döden
Jag är Döden Elisabeth Helland Larsen
2019
Opal
10/10

Döden bor granne med livet

Utgiven 2019
ISBN 9789172261563
Sidor 48
Orginaltitel Jeg er Døden
Översättare Linnea Axelsson
Först utgiven 2015
Illustratör Marine Schneider

Om författaren

Elisabeth har jobbat som artist sedan 1993 då hon startade teatergruppen Stella Polaris i Norge. I 25 år har träffat utsatta barn och unga och har använt konstnärliga verktyg som sina arbetsmetoder.

Sedan 2004 har hon arbetat som sjukhusclown och är idag anställd på Sjukhusclownerna i Norge och jobbar där som konstnärlig ledare.

Men hon är även författare och har skrivit sju böcker, varav två Jag är Livet och Jag är Dödenöversatts till svenska.

Sök efter boken

Jag är Döden.
Precis som
livet är livet,
är jag döden.

Så enkelt, svindlande och självklart börjar bilderboken Jag är Döden. Det är en bok som vänder sig till barn mellan tre och sex år och i den åldern väcks ofta tanken på döden. Kanske dör ett husdjur, en farmor eller så börjar barnen grubbla på livets ändlighet ändå. Då är det väldigt fint att läsa den här boken tillsammans. Den både förklarar och lugnar på ett poetiskt och filosofiskt vis. Varje sida är som en liten dikt. Lyssna hur det fortsätter:

Jag kommer på besök
till små djur med mjuk päls
och till stora djur med snabel
eller vassa tänder

Det förklaras så fint och omtänksamt hur Döden kan komma i livets alla faser. Att hen oftast kommer till dem som har levt längst. De som är mätta på livet som om de var mätta av mat. Hur de som ska dö och Döden stödjer sig på varandra när det är dags. Men vi vet alla att ibland kommer Döden till de med dunmjukt hår som inte kan gå. Dem bär döden tätt intill bröstet medan hen nynnar sin tryggaste melodi.

Jag möter också
dem i magen,
de som inte är födda.

För dem berättar Döden bland annat om maskrosor, träd, snöflingor och om att älska och leva. De ser på Döden med de klokaste ögonen som om de redan vet och kan allt. Det är så förtröstansfullt och vackert att det är omöjligt att inte gråta lite grand. Jag är Döden är en bok som inte bara väcker frågor, den har även svar. Den inger förtröstan och trygghet, vilket är skönt även för mig som medelålders. Det är så metafilosofiskt att det till och med diskuteras vad som skulle hända om Döden dog. Vem ska då ge plats för nya ord och drömmar?

thumbnail_20191028_184548

Döden avbildas som en vacker varelse klädd i svart. Hens mun har mungiporna neråt och det mörka håret pryds av vallmo- och prästkrageliknande blomster. Ögonen är havsblå och drömlika. Illustrationerna i Jag är Döden är oerhört vackra. Färgen röd har en stor plats samtidigt som det är sobert. Bilderna rymmer mycket detaljer att prata om. Växter, insekter, byggnader och såklart människor.

Vad är då trösten i allt? Jo, det är kärleken. Den kan förvandla sorg och hat. Kärleken dör inte även om den träffar Döden. Jag är Döden är den bästa bok jag läst på länge. Jag gråter, ryser och lugnas. Det här är inte bara en bok för barn, det är en bok för alla oss som grubblar över döden. Det är en bok som värmer och tröstar.

Jag är Döden,
en del av livet,
kärleken
och dig.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2019-10-31 00:00 / Uppdaterad: 2019-10-28 20:43

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7898

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?