Text

Sommarlovsläsning

Sommarlovet är inne på slutspurten, men än är det ju inte för sent att upptäcka en eller annan spännande ny bok. Dessutom, snart är det höst, med ännu mer mysigt läsväder i krokarna. Böcker går helt enkelt aldrig ur säsong.

Vilka har hunnit bli dina sommarlovsfavoriter i år?

Här tipsar vi om några av våra.

Mycket nöje!

* * *

Mimmi tipsar

Vittran av Annalena Hedman
Två bröder och något mystiskt som lurar i skogarna nära deras hem. Vid en första anblick kan man tro att detta är en kopia av Paxböckerna, men Vittran överraskar snart och visar sig vara mer en historia om värme, gemenskap och att se om varandra än om övernaturligheter – även om sådana förekommer de också. Liksom en del fotboll.

Det fina med Kerstin av Helena Hedlund
En pärla till högläsningsbok om sjuåriga Kerstin, som har stora känslor, trassliga hemligheter och en fantastisk samling av guld. En perfekt högläsningsbok som är första delen i en trilogi.

Pärlfiskaren, Fågeltämjaren och Bergsklättraren av Karin Erlandsson
Lågmäld men magisk fantasy om pärlfiskaren Miranda vars far är en av många som försvunnit i sin jakt på Ögonstenen, pärlan som ger ägaren allt hen önskar. Miranda, som är tyst och storisk, får plötsligt sällskap av det pladdriga yrvädret Syrsa. Har de något mer gemensamt än att de båda dyker efter pärlor och saknar varsin arm?

Detta är mitt liv av Rose Lagercrantz och Anneli Furmark
Bildroman om autistiska Sophia som ska åka på kollo och oroar sig för hur hon ska höra till. Även Sophias mammas oro får ta plats. Det är ingen skönmålande berättelse men den rymmer även hopp och glädje när den skildrar Sophias framgångar.

Ord i djupaste blått av Cath Crowley
En historia om två före detta bästa vänner som splittrats, om en död bror, om en flickvän som aldrig kan bestämma sig, och om en bokhandel där människor lämnar meddelanden till varandra i mellan boksidorna. Mycket fin YA-roman.

En ocean av kärlek av Tahereh Mafi
Ett år har gått sedan 11 september-attacken och Shirin utsätts dagligen för rasism som riktas mot henne när hon bär slöja. Hennes murar är på grund av detta höga, men så möter hon Ocean som gör sitt bästa för att rasera byggstenarna.

* * *

Aktuella recensioner


Katarina von Bredow: Viktor
Att vakta en hemlighet

”Viktor har kommit in bra i sin nya klass. Klassen, som snart ska sluta sexan, där Leo och Ellinor går. I tredje delen av Katarina von Bredows senaste mellanstadietrilogi – som för all del går utmärkt att läsa fristående – är perspektivet den snygge, populäre nykomlingens, Viktors. Han har snabbt kommit in i klassen och fått…” Läs mer


Gabi Frödén: Trädhjärta
Trädens hemliga liv

”Var aldrig ensam bland träd. Jagberättaren Karins mantra får så småningom sin förklaring i denna ovanliga roman om kärlek, längtan och sorg. Trädhjärta utspelas på två tidsplan parallellt. Till största delen under mitten av sjuttiotalet, när Anja kommer ny till Karins klass, men också under tidigt åttiotal när en vilsen Karin tampas…” Läs mer


Larserik Eriksson: Hus är gott, sa Oskar
Barnlitteraturens mest absurda bok

”Det är något med författaren Larserik Erikssons starkt absurda humor som tilltalar mig med den här boken. Humorn är så pass egen att allt annat blir sekundärt. Till och med Erikssons något lätt daterade illustrationer i brunblått. Jag minns att jag läste boken första gången för min lillebror i början på…” Läs mer


Tobias Gard: Knackaren och andra rysliga berättelser
Riktigt läskigt för de yngre läsarna

”Knackaren och andra rysliga berättelser av Tobias Gard är, som namnet antyder, en samling spökhistorier för barn från nio år och uppåt. Och rysligt blir det.Abdi och hans vänner hör ryktena om Knackaren, en figur som tar sig in hos sovande barn. Flera barn har försvunnit, men Abdi försäkrar kompisarna om att det bara är…” Läs mer


Therese Alshammar: Aysa i simhallen
Alshammars motivationsskola

”Min väg till att lära mig simma minns jag var lång och svår. Jag tror det var först i tredje klass jag fick till mina simtag, och på ett någorlunda skapligt sätt kunde ta mig fram i vattnet. Därför kan jag naturligtvis bli lite avundsjuk på Aysas frimodighet i den här boken. Hon verkar älska det där stället simhallen i…” Läs mer


Flora Wiström: Hålla andan
Även jag håller andan

”I Hålla andan försvinner Minas syster Daria. Mina och lillebrodern Sam vill inte oroa föräldrarna som är bortresta och städar ut mormoderns dödsbo, så de håller tyst. I stället går Mina till badhuset där Daria spenderat nästan all vaken tid. Där träffar hon Cissi, tränaren Rickard och Darias nästan-pojkvän Jamal. Titeln refererar till…” Läs mer


Sara Gimbergsson: Min blombukett
Faktabok för de yngsta

”Händer i miniformat passar bra till blommorna som lyser upp våren och sommaren här i Norden. De vilda blommorna har en särskild lockelse på mig. Ett tidigt minne jag bär är känslan av de många styvmorsviolerna i handen, när jag var typ fyra år. De bildade liksom en minibukett i min näve. Min…” Läs mer


Elsa Beskow: Blomsterfesten i täppan
Realism i flera skikt

”Elsa Beskows bilder lever fortfarande. Risken finns tyvärr att de kommersialiseras sönder när de pryder allt från kökshanddukar, porslin, till vykort. Men likväl är illustrationerna ögonfröjd. Bilderboken Blomsterfesten i täppan har hunnit fylla 100 år och lite till. Anledningen till att den ges ut i nyutgåva…” Läs mer


Helen Ekeroth: Skuggan
Konsten att rida på drakar

”Fantasyromanen Skuggan, med ett riktigt snyggt och lockande omslag av Emily Ryan, är första delen i en tänkt trilogi om tolvåriga Nuwa som antagits till en skola där flickor tränas att bli krigare i kejsarens beridna styrka – den drakberidna styrkan det vill säga. Nuwa har siktet inställt på en alldeles särskild drake…” Läs mer


Therese Henriksson: Kyla
Läses med fördel i ett varmt bad

”Tidigt tjugohundratal drabbades stora delar av Stockholm av ett strömavbrott. Min dåvarande kille jobbade på lokalnyheterna som raskt behövde en intervju med en drabbad person till sin tidiga morgonsändning. Nyvaken fick jag sitta i skenet från ett ensamt stearinljus och svara på hur det hela påverkat mig. Jag sa…” Läs mer


Sami Said och Sven Nordqvist: Äta gräs
”När det inte är torka är det oftast översvämning”

”Är det så att barnböcker normalt handlar om antingen det vardagsnära eller det fantastiska? Den lilla teorin odlar jag när jag läser Sami Saids och Sven Nordqvists bilderbok Äta gräs. Den utspelar sig inte i någon fantastisk värld, men knappast heller i det, för de flesta nutida svenska barn, vill…” Läs mer


Rainbow Rowell: Strax före tolvslaget
Ojämnt men sött

”Strax före tolvslaget är det senaste från Rainbow Rowell, författaren till bland annat Fangirl och Eleanor & Park, men består till skillnad från hennes tidigare utgivning inte av en roman utan av två noveller. Den första cirkulerar kring en rad nyårsaftnar, och två personer som möts, blir vänner och allt godare vänner. Det handlar om…” Läs mer


Angie Thomas: On the Come Up
Att använda sin röst

”Efter två år på New York Times bästsäljarlista har Angie Thomas debutroman The Hate U Give fått konkurrens av hennes andra bok, On the Come Up. Medan jag skriver den här recensionen nås jag också av beskedet att även denna ska bli film i regi av George Tillman. Har du inte både sett och läst The Hate U Give än, så…” Läs mer


Lova Lakso: Så jävla kallt
På flykt undan obönhörlig kyla

”38 minusgrader har jag nog faktiskt aldrig upplevt, men nog har jag längtat bort. Bort vart som helst, bort från trista rutiner och folk som inte fattar. Bort från olösliga problem. Lever man i 38 minusgrader är det kanske inte så konstigt att den där längtan får en särskild riktning. Söderut. Söderut längtar Karla, söderut som inte är…” Läs mer


Melody Farshin: Mizeria
Shakespeare i Husby

”Bostadsområden med sämre rykten finns utanför Stockholm, Göteborg men också utanför storstäderna i Europa, såsom Paris, London eller Bryssel. De kännetecknas av stora höghus med en brokig skara invånare, vars föräldrar eller far- och morföräldrar kommit från andra länder. Det många glömmer…” Läs mer


Astrid Lindgren: Bröderna Lejonhjärta
Djärvt att ge sagornas saga ny skrud

”Fjorton svenska upplagor har utkommit sedan 1973. Bröderna Lejonhjärta är en fantasyklassiker som blivit översatt till närmare femtio språk. Det är en saga i svart och vitt – det finns inga gråskalor i människornas strid mot diktatorn Tengil. Astrid Lindgren fick visst kritik för det där svart-vita när boken först gavs…” Läs mer


Per Nilsson: Vill inte, vill
Rörigt och distanserat

”Per Nilsson har skrivit en mängd böcker vid det här laget, med Hjärtans fröjd som hans kanske mest kända (och vilken bok sedan!). På samma vis som i den romanen är Vill inte, vill lite av ett formexperiment, men kanske inte ett lika lyckat sådant. Nilssons senaste roman handlar om Nora. Om hur hon blev antastad på…” Läs mer


Robert Louis Stevenson: Skattkammarön
Karaktärsutveckling överskuggar skattletandet

”En eftermiddag finner jag mig försjunken i Skattkammarön igen, Robert Louis Stevensons piratklassiker från 1883. Det är mer än 40 år sedan sist, då pappa läste högt vid läggdags. Att göra omläsningar av barndomens favoriter i vuxen ålder är vådliga projekt. Omhuldade läsminnen är sköra, de trasas sönder så lätt. Magin som man…” Läs mer


Nathalie Simonsson: Viktigast av allt
Det allra viktigaste

”När jag var liten fanns KP, Kamratposten, för alla frågor man kunde tänkas ha om sex. Frågespalten där, om Kropp och Knopp, längtade jag efter mellan varje nummer. I skolan fanns visserligen sexualkunskap, men det enda jag minns av det är en lärare som skämtsamt säger att kvinnans könsorgan är lite likt ett…” Läs mer


Nic Stone: Triangel
Uppfriskande triangeldrama

”Den svenska titeln Triangel skriver en nästan på näsan med vad boken handlar om. Det är ett triangeldrama. Normalt sett hade jag suckat, himlat med ögonen och motvilligt läst mig igenom ett triangeldrama. Men jag läste ut boken på två dagar och grät nästan när jag kom till författarens tack på slutet. Boken handlar om…” Läs mer


Sven Nordqvist: Hundpromenaden
Magiskt myller

”För oss som växt upp med näsan i böckerna om Pettson och Findus är Sven Nordqvist knappast någon ny bekantskap. Berättelserna kunde för all del vara spännande, när gubben och katten på många omvägar skulle få till ingredienserna till pannkakstårtan eller…” Läs mer


Danielle Younge-Ullman: Allt det vackra är inte förstört
Vad en människa klarar av

”Tänk dig att du har lovat din mamma att du ska åka på ett vildmarksläger i utbyte mot att du får gå på den skola du vill gå på. Tänk dig att du haft lite problem innan du åkte. Det har varit tufft. Men du ska göra det, för du vill verkligen gå på den där skolan. Tänk dig sedan att vildmarkslägret visar sig vara ett överlevnadsläger, och…” Läs mer


Hsu-Kung Liu: Är du min bror?
Känslor och bild i fint samspel

”En brandgul häst har flyttat till staden för att söka efter sin bror som varit borta i många år. En enda ledtråd finns – nämligen den ena halvan av ett fotografi där bara huvudpersonen avporträtteras. Den som har den avrivna, försvunna halvan kanske är den försvunne brodern? Den brandgula hästen sätter in…” Läs mer


Mian Lodalen och Maria Ahlsdotter: I döden för dig
Tungt ämne faller platt

”Jag ville verkligen tycka om den här boken. Jag väntade på att något skulle hända som gjorde att jag började tycka om den, men jag väntade förgäves. Jag hoppas på att slutet skulle kunna rädda det, men det föll tyvärr platt. I döden för dig är en ungdomsbok som handlar om Nina. Hon har en halvsyster som är yngre än henne, en…” Läs mer


Anna Sundström Lindmark och Elisabeth Widmark: Vi skulle segla runt jorden
Sorg ur barnperspektiv

”Omslaget till Vi skulle segla runt jorden visar en pappa och en dotter som leker. Pappan svingar dottern runt så att hennes fötter lyfter från marken. Det ser härligt ut. Samtidigt går färgtonerna i grått, Elisabeth Widmarks blyertsteckningar håller sig i gråskala. Även om sorgen står i centrum i den här boken finns…” Läs mer


Marjan Svab och Saga Bergebo: Stjärnorna ser likadana ut överallt
På flykt under stjärnorna

”Har du någon gång hört Klarspråk, Sveriges radios nyhetsprogram på lätt svenska? Där används inte en standardfras som ‘brutit vapenvilan’, utan istället kanske ‘inte slutat kriga fast de har lovat’ och plötsligt bryter nyheterna igenom den där vanliga distansen man byggt upp och känns i magen. Blir…” Läs mer


Per Nilsson och Lisen Adbåge: Jag hatar kaniner och blommor och barn
Griniga gamla hundar

”Den har ett särskilt perspektiv, Per Nilssons och Lisen Adbåges Jag hatar kaniner och blommor och barn. Blicken är i knähöjd och möter inte sällan ängsliga eller irriterade ögon från barn, tanter och katter. Det är inte mycket berättaren gillar. Åtminstone inte av sådant som man ‘ska’ gilla, sådant som är ‘normalt’…” Läs mer


Francesca Zappia: Eliza och hennes monster
Om fandom, fans och lite kärlek

”Eliza har skapat internets mest populära webbserie, Monstrous Sea. Med den, och sina vänner på internet, spenderar hon nästan all sin lediga tid. Men ingen utom hennes familj och två avlägsna förtrogna vet att det är hon som ligger bakom. När en ny kille börjar skolan och det visar sig att han skriver fanfiction av…” Läs mer


Monika Steinholm och Anneli Furmark: Närmare kommer vi inte
Så lätt och svårt som kärlek

”Jens blir tokig om han vardagshänger mer med bästa kompisen Niklas, som han är så olyckligt kär i, och dennes nya flickvän. Han sätter sig på sin motorcykel och drar till Finnsnes, till morbror Torstein och hans sambo Phil. Han behöver få vara i fred och reda ut sina känslor. I fred får han nu inte vara, vare sig för sin…” Läs mer


Ebba Forslind: Fastrarna
Klart lysande på stjärnfamiljshimlen

”När någon i sociala medier efterfrågar tips på bokgåvor för barn, till exempel till ett dop, finns det en oskriven regel på att minst tre personer måste nämna Elsa Beskow. Frustrationen över oviljan att ta till sig nyutgiven barnlitteratur ger mig en extra dimension…” Läs mer


Mats Wahl: Vinterviken
En modern besvikelse

”Vinterviken publicerades första gången 1993 och har senare blivit kallad en modern klassiker. Den handlar om John-John, som bor hos sin mormor för att undvika Skithuvet, den elaka styvpappan, och spenderar sin tid med vännen Sluggo. Historien börjar med att de båda stjäl en kanot och John-John räddar en flicka från att drunkna…” Läs mer


Marta Söderberg: Tankar mellan sött och salt
Utsatthet och utanförskap

”’Jag tar ett djupt andetag och gör mitt bästa för att glömma det-där-som-hände-i-somras. Om jag inte tänker på det, finns det inte, tänker jag och går in i klassrummet. För en idiotisk sekund lyckas jag nästan lura mig själv att allting är glömt och förlåtet. Något som det såklart inte är. Så fort de får syn på mig, tystnar det uppsluppna…” Läs mer


Jenny Han: Nu och för alltid, Lara Jean
Kära Lara Jean

”Den avslutande delen om Lara Jean Song Covey är i vanlig ordning ett trevligt återseende, och denna gången också lite nostalgiskt. Även om Jenny Hans trilogi egentligen inte är en favorit känns böckerna lite som att komma hem. Till ett hus fyllt med ångande kakor och oändliga filmkvällar. En plats att pusta ut. I den sista…” Läs mer


Marisha Pessl: Neverworld
Couplandsk berättelse om döda tonåringar

”När berättelsen om Beatrice börjar, har den första tragedin redan inträffat. Tim – Beatrice pojkvän, och den inofficiella ledaren för hennes kompisgäng – har hittats död, till synes efter att själv ha kastat sig ut från en klippa, ned i ett stenbrott. Men Beatrice köper inte den förklaringen. Tim skulle aldrig ta livet av sig…” Läs mer


Hannah Arnesen: Tågresan
Nyskapande men övertygar inte helt

”När jag tar tåget till Köpenhamn och stannar till på Malmö C för att byta tåg, fascineras jag lika mycket varje gång av det rörliga konstverket som projeceras på väggarna där, innan jag stiger på tåget mot Danmark. Det är stora tågfönster som lyser upp perrongens väggar därnere, får jag för mig. Innanför dess ramar…” Läs mer


Bonnie-Sue Hitchcock: Doften av ett hem
Möten över avstånd

”Hur många ungdomsböcker från Alaska har du läst? (Nej, Var är Alaska? räknas inte.) Romaner från Alaska över huvud taget? Jag kan i alla fall inte komma på någon. Det är väl ungefär det som får mig att önska Doften av ett hem av debuterande Bonnie-Sue Hitchcock. En miljö som känns spännande. Kanske också…” Läs mer


Sven Nordqvist: Hundpromenaden
Oändligt berättande i textlös magi

”De flesta känner förmodligen Sven Nordqvist som författare och illustratör till böckerna om gubben Pettson och katten Findus. Det är finurliga böcker där varje sida är fylld med levande detaljer, som gjorda för att stanna kvar i och fantisera fram nya berättelser kring…” Läs mer


Sarah J Maas: Ett hov av dimma och vrede
När drömprinsen inte är så drömlik längre

”I Ett hov av taggar och rosor tvingades människoflickan Feyre att lämna människornas rike för att istället bo med sin fångvaktare/drömprins (tänk Skönheten och Odjuret) vid alvernas Vårhov. Jag hade dubbla känslor för den boken (recension finns här), eftersom den var något av en litterär bergochdalbana. När den var som…” Läs mer


Becky Albertalli: Fördelen med olycklig kärlek
Den bästa bokkaramellen i årets utgivningsask

”Molly Peskin-Suso är försiktig. Så försiktig att hon haft 26 förälskelser, men inte ett enda förhållande. I Mollys värld är romantisk kärlek något som bara existerar i teorin, i alla fall för henne. Hon är övertygad om att olika regler gäller för henne som är överviktig, och för hennes tvillingsyster Cassie som är smal. ”Och det här har jag…” Läs mer


Johanna Nilsson: Om vi bara kunde byta kroppar med varandra
Ren ångest i rasande fart

”Varje gång Johanna Nilsson kommer med något nytt hastar jag att läsa det, trots att jag aldrig egentligen blivit golvad av någonting hon skrivit. Hennes senaste roman, För att väcka den som drömmer, blev Augustprisnominerad och finns recenserad här på sidan. I Om vi bara kunde byta kroppar med varandra finner vi Kung B…” Läs mer


Katarina Wennstam: Har du ingen humor?
Pedagogiskt för nybörjarfeministen

”Katarina Wennstam, Katarina Wennstam. Alltid Katarina Wennstam. Som med sin debutbok Flickan och skulden synliggjorde de unkna värderingar som präglar våldtäktsrättegångar. Som med sina deckare serverat feministiska insikter till personer som annars aldrig nåtts av dem. Som år efter år…” Läs mer


Inger Edelfeldt: Juliane & jag
Mystiskt men vardagligt

”På baksidan av Modernistas nyutgåva beskrivs Juliane & jag som en ungdomsklassiker. Och visst hör den till en tidigare våg av ungdomslitteratur, även om den fortfarande känns förvånansvärt modern. Dessutom håller den fortfarande. Att läsa Edelfeldt igen är egentligen det tillräckligt för att ta mig tillbaka till högstadiet, men…” Läs mer


Anders Holmer: Regn
Poetisk färd runt jorden

”Regnet faller över åkrar och stäpper, palmer och träsk, kullar och hav. Anders Holmers Augustnominerade bilderbok tar läsaren med på en resa över världen, ger små fragment av människors liv där. Varje uppslag är en liten haikudikt, ett underfundigt litet utklipp ur människors vardag: ‘Tappar en tidning/ den…” Läs mer

* * *

Ännu fler barn- och ungdomsböcker hittar du till exempel på vår temasida från höstlovet, förra sommaren, förra höstlovet, höstlovet innan det, från höstlovet 2015, höstlovet 2014, sportlovet 2014, höstlovet 2013, sportlovet 2013, höstlovet 2012 och höstlovet 2011 – och förstås under etiketterna Ungdomsbok, Barnbok, Kapitelbok för barn och Bilderbok.

Fler temasidor hittar du under Teman.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2019-08-12 00:01 / Uppdaterad: 2019-08-11 22:25

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?