Recension

: Crazy rich i Asien
Crazy rich i Asien Kevin Kwan
2019
Forum
8/10

Oemotståndligt beroendeframkallande

Utgiven 2019
ISBN 9789188801296
Sidor 467
Orginaltitel Crazy Rich Asians
Översättare Christina Mansicka
Först utgiven 2013

Om författaren

Kevin Kwan (f. 1973) är född och uppvuxen i Singapore, men flyttade som elvaåring till USA. Där jobbade han för bland annat TED.com innan han skrev sin debutroman Crazy rich i Asien som har blivit en stor succé och också filmatiserats. Numera bor han på Manhattan.

Sök efter boken

Crazy rich i Asien följer en stor samling karaktärer, men den cirklar framför allt kring Rachel och Nick. Efter två år som par ska de för första gången åka till Singapore för att besöka Nicks familj. Under veckan för Nicks vän Colins bröllop vecklar sig en invecklad intrig ut. Skandal följer på skandal, romantiska komplikationer hopar sig och pengar spenderas i oroväckande takt.

Det är lite som att läsa en riktigt bra dokusåpa, fastän utan dåligt samvete för de medverkandes skull. Här spenderar otroligt rika människor sanslösa mängder pengar, och beter sig ofta opassande också i allmänhet. Men det hela grundas med en ofta syrlig ton som framträder i de många, och underhållande, noterna.

Inslängt finns också intressant historia och kulturella förklaringar och referenser som berikar en historia som annars skulle ha spelat alldeles för mycket på klichéer. Språket är bitvis tungt med överförklaringar och karaktärernas känslosvall är ibland långt ifrån trovärdiga. Framför allt är det svårt att förstå Nicks naivitet när det kommer till familjens rikedom. Men allt detta går att förlåta romanen på grund av dess underhållningsvärde.

Karaktärerna är också både excentriska och engagerande. Att sätta jordnära Rachel i centrum för det hela förstärker också galenskapen på ett mycket roande vis.

Det är smått motvilligt som jag måste erkänna att det var ett rent nöje att läsa Crazy rich i Asien. Detta trots att jag inte var särskilt förtjust i filmen och från början var skeptisk till detta löjeväckande litterära pengaspenderande. Men till skillnad från filmen finns här inte bara ett glorifierande utan också ett visst mått av kritik.

Crazy Rich i Asien är inte bara perfekt semesterläsning, utan också intressant för de som är nyfikna på (en viss del av) Singapore eller de orimligt rika. Man får bara vara beredd på ett visst mått av frustration över vår världs omåttliga ekonomiska ojämlikhet.

Sofie Eliasson

Publicerad: 2019-07-15 00:00 / Uppdaterad: 2019-07-14 20:54

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7787

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?