Recension

: Knackaren och andra rysliga berättelser
Knackaren och andra rysliga berättelser Tobias Gard
Hegas
8/10

Riktigt läskigt för de yngre läsarna

ISBN 9789175438108
Sidor 65
Först utgiven 2019-05-06
Språk Svenska

Om författaren

Tobias Gard jobbar till vardags som skolbibliotikarie i Trollhättan, och har fått pris för sina arbetsinsatser att främja läsförståelse. Tobias Gard har skrivit flera böcker riktade till barn och ungdomar, samt drivit Skräckpodden Död mans podd.

Sök efter boken

Knackaren och andra rysliga berättelser av Tobias Gard är, som namnet antyder, en samling spökhistorier för barn från nio år och uppåt. Och rysligt blir det.

Abdi och hans vänner hör ryktena om Knackaren, en figur som tar sig in hos sovande barn. Flera barn har försvunnit, men Abdi försäkrar kompisarna om att det bara är rykten. Inte har han några problem med att sova med fönstret öppet, inte!

I bokens andra novell, Hjälp flickan, får vi möta Ida som tillsammans med sin mamma är på väg till landet. På radion hörs en nyhet om en flicka som är försvunnen, och när Ida och hennes mamma stannar vid en bensinmack börjar konstiga saker hända. Den tredje novellen, Fotografen, handlar om Oliver som äntligen får en föräldrafri helg. Helgen ska tillbringas med att äta pizza och spela tv-spel, men så träffar han på en märklig man…Den fjärde och sista berättelsen, Ut i natten, är en ruskig historia med monstertema.

Tobias Gard har tidigare drivit den eminenta podden Död mans podd och det märks att han kan sin skräck. Berättelserna är skickligt uppbyggda med växande spänning och med vändningar som bara nästan inte går att förutse för en vuxen läsare. Här finns heller ingen ”comic relief” – ingen humor som kan lätta upp mellan varven eller ta udden av hemskheterna. Under läsningen av boken kommer jag på mig själv med att sakna det, och tanken från början var att skriva något om att lite mer lättsamhet hade inte skadat. Men samtidigt – varför då? Vi ställer ju inte krav på att skräck riktad till vuxna ska innehålla humor, eller lätta upp stämningen – så varför skulle vi göra det för barn? Genom att låta otäckheterna vara ett genomgående tema visar Gard att han tar sin läsekrets på allvar, att han förstår att de också kan längta efter att bli skrämda och att de inte behöver daltas med.

Däremot så hade man kunnat önska att inte alla berättelser slutade på, mer eller mindre, samma sätt. Även om berättelserna sinsemellan har mycket olika teman blir det viss upprepning.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att Knackaren är en mycket läsvärd bok för den unga skräckälskaren. Och sätt den i händerna på närmsta läsvägrande unge, för den här boken om någon kommer ta död på alla påståenden om att det skulle vara tråkigt att läsa. Men OBS! Jag tar inget ansvar för störd nattsömn – vare sig det gäller barn eller föräldrar.

Christine Öberg

Publicerad: 2019-07-12 00:00 / Uppdaterad: 2019-07-10 09:33

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7784

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?