Text

Bokrea 2019

I morgon börjar årets bokrea, och vi på dagensbok.com har förstås massor med tips på böcker att sätta tänderna i. Här kommer dock ett övergripande tips: man måste ju inte äga precis allt, så varför inte kolla utbudet och vad som triggar läshungern, ta ett djupt andetag och sen kanske ta med listan till ditt lokala bibliotek? Oavsett vilket, om du väljer att köpa nytt eller dela, hoppas vi att vi har något nedan som kan locka just dig.

Mycket nöje!

* * *

Tips från Lena:

Den första stenen av Carsten Jensen
Moderna och demokratiskt sinnade danska soldater möter ledarna i Afghanistan. På ytan ser det ut som om parterna tagit första steget i en fredsprocess men då inträffar händelser som splittrar allt vad soldaterna lärt sig om gruppsammanhållning. En skickligt berättad historia som väcker frågan om det någonsin går att få överblick över ett krig och dess följder.

Judas av Amos Oz
Ung student som känner sig misslyckad blir sällskapsperson åt en äldre herre som varit med om de politiska förvecklingarna när Israel grundades. Drömmen om försoning sipprar mellan raderna och gör berättelsen mångbottnad och tänkvärd.

Noveller av Tove Jansson
Lyhörda skildringar av unga och gamla människor. Ibland tillkommer ett djur. Lågmält för det mesta men ibland ges plats åt en grälsjuk och dundrande person. Ja herregud. Vi människor gör allt för att dölja vår missunnsamhet och våra tillkortakommanden. Men Tove Janssons blick undgår ingen.

/Lena Nöjd

Tips från Katie:

Andras vänner av Liane Moriarty
En blandning av deckargåta och relationsdrama, intelligent skildrat med små medel. Bitvis lite som en mer lågmäld variant av Douglas Couplands Alla familjer är psykotiska. Jag har recenserat den här!

Naturlig skönhet av Nanna Johansson.
Det finns många serietecknare som försöker göra något i samma stil som Nanna Johansson – blanda det surrealistiska med det realistiskt groteska, och skapa humoristisk samhällskritik. Men oftast blir det helt enkelt inte särskilt bra. Nanna Johansson däremot gör det med bravur.

Jag är din flickvän nu och Mina vackra ögon av Nina Hemmingsson.
Hemmingssons storögda seriefigurer med sin avgrundsdjupa ångest är svart humor när den är som absolut bäst.

/Katie Collmar

Tips från Katze:

Musan av Jessie Burton
En oerhört fin bok om två kvinnor, en mystisk tavla, och vad som binder dem samman. Upprörande, rolig, och omöjlig att släppa taget om.

Sanning och skvaller av Curtis Sittenfeld
Har du någonsin funderat på hur karaktärerna från Austens Stolthet och Fördom skulle vara om de levde i nutid? Om ja, läs den här boken, den är en av få nytolkningar som faktiskt gör Austen rättvisa. Om nej, läs den ändå, för den är hysteriskt rolig.

Vegomenyer: festliga trerättersmiddagar för alla tillfällen av Mattias Kristiansson
Vegogurun Mattias Kristiansson bevisar än en gång att det inte är det minsta krångligt eller tråkigt att både laga och äta veganskt. Perfekt för både den vana veganen som vill utöka receptsamlingen, den som är nyfiken på ett grönare liv, och den inbitne köttätaren som behöver övertygas om att vegansk mat kan vara både gott, spännande, och lättlagat.

/Katze Collmar

Tips från Mimmi:

Hunger av Alma Katsu
Vad hände egentligen pionjärerna i Donnerkaravanen under resan mot Kalifornien som slutade så brutalt med få överlevande? Alma Katsu har tagit sig stora friheter i denna roman om händelsen, med ett synnerligen hårresande resultat.

Den underjordiska järnvägen av Colson Whitehead
Drabbande roman där det historiska nätverket som i 1800-talets USA hjälpte slavar att fly undan sadistiska plantageägare skildras som en fysisk, underjordisk järnväg. Sällsynt lyckat experiment samt omsorgsfullt tecknade personporträtt av Whitehead.

Kåda av Ane Riel
Mörk historia om en kärleksfull men dysfunktionell familj i ett bortglömt hörn av Danmark. En lika vacker som smutsig spänningsroman med stråk av skräck.

/Mimmi Söderlund

Tips från Ella:

Gruppen av Mary McCarthy
En grupp väninnor tar klivet ut i vuxenlivet i 1930-talets New York i Mary McCarthys roman Gruppen. De gifter sig, de skaffar karriärer, barn och älskare. Traditionens krav på kvinnlighet vilar tungt över dem, men också det moderna lockar och pockar. Vem vill man egentligen vara? Vad får man vara?

Ett jävla solsken av Fatima Bremmer
Fatima Bremmer belönades med Augustpriset för sin biografi över Ester Blenda Nordström 2017. Det är ett fascinerande kvinnoöde från en tid när kvinnors möjligheter förändrades snabbt, och ändå inte tillräckligt snabbt, en journalist som wallraffade mer än ett halvt århundrade innan Günter Wallraff.

Vända hem av Yaa Gyasi
Yaa Gyasis släktepos sträcker sig över två kontinenter och åtta generationer – på under 400 sidor – och tar sin början i ett Ghana präglat av stamkrig och slavhandel. Det är en verklig romanupplevelse, en Rötter för en ny generation om den smärtsamma process som är historien.

/Ella Andrén

* * *

Fler reaböcker vi recenserat


Zadie Smith: Swing Time
Priset man betalade för rytmen

”Jösses, vad jag väntat på detta. Efter de mediokra Autograph Man och On Beauty började jag undra om Zadie Smith var ett one hit wonder, eller om White Teeth kanske rentav inte var så bra som man tyckte då. NW var en rejäl uppryckning, men ändå. Och så kommer då Swing Time och dansar arslet av mig. Ändå får hon det…” Läs mer


Lena Andersson: Sveas son: En berättelse om Folkhemmet
Folkhemmets form

”Folkhemmet tycks, oavsett politisk front, populärt att referera till, men det verkar alltid vara något passerat som omtalas. När försvann det? Hur? Och vad var det, egentligen? Lena Anderssons nya roman, Sveas son, har underrubriken ‘En berättelse om Folkhemmet’ och som alltid med Andersson är det på många sätt en…” Läs mer


Sigrid Combüchen: Sidonie & Nathalie
Ett mästarprov om människor på flykt

”’Det som är botten i dig är också botten i andra’ skriver Gunnar Ekelöf i dikten Färjesång. Vi behöver sannerligen påminnas om detta i en tid där migrationsdebatten ofta begränsas till att handla om numerärer och kostnader. Och där bilden av de som sökt sig hit från andra länder och kulturer blir allt mer stereotyp…” Läs mer


Sara Bergmark Elfgren: Norra Latin
Claim to fame

”När Tamar kommer in på teaterestet på högstatusskolan Norra Latin i Stockholm är det en dröm som går i uppfyllelse. Här har hennes idoler gått. Här går de unga stjärnskott som hon hittills bara följt på sociala medier. Hon flyttar från familj och vänner i trygga Östersund och blir inackorderad i Bredäng, men det är inte så lätt att…” Läs mer


Majgull Axelsson: Ditt liv och mitt
Vård, skola, omsorg

”Märit ska fylla 70 om några dagar. Hon har precis kommit tillbaka från en resa till Indien (ty så kan 69-åriga änkor göra på 2010-talet) och är på väg till barndomshemmet i Norrköping för att fira födelsedagen med sin tvillingbror. Så varför kliver hon av tåget i Lund? Jo, för hon har ju två andra syskon. Eller hade. Lars, kallad…” Läs mer


Elena Ferrante: Dagar av ensamhet
Excellente, Ferrante!

”Början på en del romaner blir klassiska. Ofta citerad är första meningen i Processen av Franz Kafka: ‘Någon måste ha förtalat Josef K., ty utan att ha gjort något ont häktades han en morgon’. Likaså Tolstojs ord om lyckliga och olyckliga familjer i Anna Karenina. På samma vis är det inledande stycket i Dagar av ensamhet av…” Läs mer


Anna Jörgensdotter: Solidärer
En tidlös roman som prickar in samtiden i dubbel bemärkelse

”Bilder på guardia civil som med batonger pucklar på civila i röstlokaler, hot om att ge demokratiskt valda politiker mångåriga fängelsestraff och demonstrationer där det sjungs ‘Cara al Sol’ och viftas med Francotidens variant av spanska flagga. När man läser en roman om spanska inbördeskriget i oktober 2017 är det ganska enkelt…” Läs mer


Jenny Han: Till alla killar jag har gillat
Vanligt men härligt

”Lara Jean har skrivit kärleksbrev till alla killar hon gillat, och sedan gömt dem i en hattask. Breven, inte killarna. Hennes ena syster har precis flyttat till Skottland när breven plötsligt postas. Lara Jean måste ta reda på vad hon egentligen känner samtidigt som hon försöker förhålla sig till sin nya roll som ensam storasyster…” Läs mer


Jessie Burton: Musan
Konstnären, poeten, och det mystiska konstverket

”Musan utspelar sig på två platser i två olika epoker. I London 1967 följer man den intelligenta Odelle Bastien, som flyttat från Trinidad fem år tidigare. Odelle har en universitetsexamen och är en begåvad skribent, men har p.g.a. sin hudfärg svårt att hitta ett kvalificerat arbete. Hon sliter i en skobutik tillsammans med…” Läs mer


John Green: Sköldpaddor hela vägen ner
Tvångstankar och miljardärsödlor

”Aza Holmes har egentligen annat att tänka på än en försvunnen miljardär. Uppriktigt sagt har Aza Holmes över huvud taget svårt att leva utanför sina egna, ständigt vindlande tankar. Tankemonster. Monstertankar. De där som sällan vill låta henne fokusera på normala tonårssaker, som relationen till bästa vännen Daisy och…” Läs mer


Masha Gessen: Framtiden är historia
Med den löftesrika framtiden bakom oss

”Rysk nationalism är som all annan nationalism. Kontroll är vad det handlar om. Kontroll över territoriet, över den politiska makten , över opinionen. Och kontroll över kvinnan – inte minst – hon som föder barnen. Nationalismen är auktoritär, kräver underkastelse och är ingen jordmån för demokratisk utveckling eller jämställdhet…” Läs mer


Jakob Wegelius: Mördarens apa
En sagolik apa

”Mördarens apa är en fristående fortsättning på den Augustprisvinnande Legenden om Sally Jones. Även i denna bok är huvudpersonen den mycket begåvade, mångsysslande (och otursförföljda) gorillan Sally Jones, och detta är hennes egenhändigt skrivmaskinsknackade berättelse. Sally Jones kan inte tala…” Läs mer


Ann-Helén Laestadius: Tio över ett
Om allt rasar

”Tio över ett på natten ringer Majas mobil. Tio minuter senare spränger de i gruvan. Då måste hon vara beredd, så att hon kan väcka mamma och pappa och lillasyster, få med sig väskan hon packat åt dem allihop i hemlighet och rädda dem. Ifall det är den här sprängningen som får marken under staden att rasa. Om det är nu…” Läs mer


Stina Wirsén: Vem stör?
En inkräktare?

”Lilla Hund har uppenbarligen rutin: en vecka hos mamma och en vecka hos pappa, omväxlande. Den där veckan är lilla Hund nog van att stå i centrum och ha sin förälder för sig själv, men plötsligt dyker det upp en inkräktare hos pappahunden. Någon Nallegrisen, som pappa pratar i telefon med…” Läs mer


Sara Bäckmo: Skillnadens trädgård
Jordnära passion

”Lycklig är den som hittat sin passion här i livet och har möjlighet att hänge sig den fullt ut. Det råder ingen tvekan om att Sara Bäckmo som skrivit texten till den här odlingsboken hittat sin. Historien börjar som i ett charmigt reportage ur något livsstilsmagasin. Sara hittar plötsligt drömhuset med en igenvuxen…” Läs mer


Timothy Snyder: Om tyranni
”Postsanning är prefascism”

”Att vi ska kunna lära av historien och inte göra om samma misstag i framtiden hör till stapelsvaren när det gäller varför vi över huvud taget ska befatta oss med historia. Det är dock inte särskilt ofta som historiker själva vågar sig på att dra de där lärdomarna; det inser jag när jag läser (och läser om) Timothy Snyders Om tyranni. Tjugo…” Läs mer


Maja Säfström: Fantastiska fakta om djur från förr
Utdöda djur livfullt tecknade i svartvitt

”Ett år efter succédebuten Fantastiska fakta om djur har nu en uppföljare kommit, Fantastiska fakta om djur från förr. Arkitekten och illustratören Maja Säfström använder samma manér som i första boken. Det är svartvita teckningar, på en och samma gång lekfulla och realistiska. Det är korta, raka fakta med…” Läs mer


Fatima Bremmer: Ett jävla solsken
Wallraffade långt före Wallraff

”Att wallraffa blev ett verb någon gång på 1970-talet, när den tyske journalisten Günter Wallraff levde som de yrken han ville skildra. En mer korrekt benämning hade kanske varit att ”nordströmma” eller något liknande, för den svenska journalisten Ester Blenda Nordström gjorde det redan på 1910-talet. Nordström tog…” Läs mer


Colson Whitehead: Den underjordiska järnvägen
Att vara egendom

”’Den underjordiska järnvägen’ är en metafor som användes av och om de nätverk av aktivister som hjälpte slavar att rymma från den amerikanska södern. Gömställena kallades ‘stationer’, de förrymda ‘passagerare’ och de som hjälpte dem ‘stationsföreståndare’ och ‘konduktörer’. I Colson Whiteheads roman med titeln…” Läs mer


Kjell Westö: Den svavelgula himlen
På ny vandring genom Helsingfors

”Det är bäst att jag säger det med en gång, jag är en stor beundrare av Kjell Westös författarskap och har uppskattat det mycket alltsedan romandebuten med Drakarna över Helsingfors 1997. Det finns en stillsam melankoli i berättandet som slår an en ton inom mig. Att Westö sedan har en förkärlek för den omfattande…” Läs mer


Carsten Jensen: Den första stenen
Osynlig front i asymmetriskt krig

”Danska soldater är på plats i Afghanistan med uppgift att hjälpa till i landets återuppbyggnad. I provinsen finns också brittiska och amerikanska enheter men de nationella soldatgrupperingarna opererar separat från varandra. Handlingen i romanen Den första stenen inleds lugnt. Den allvetande berättaren introducerar…” Läs mer


Kazuo Ishiguro: Never Let Me Go
Utbytbara kroppar och oersättliga människor

”Jag önskar att alla som ännu inte har läst Never Let Me Go av Kazuo Ishiguro skulle få göra det med så lite förförståelse som möjligt. Nu när han tilldelats Nobelpriset i litteratur så kan detta bli svårt. Men om du ännu inte vet så mycket om handlingen så rekommenderar jag dig att läsa romanen innan du tar dig an den här recensionen…” Läs mer


Yaa Gyasi: Vända hem
Profiten på mänskligt lidande

”Vid Guldkusten, i nuvarande Ghana, ligger en fästning, numera känd som Cape Coast Castle, som genom kolonialhistorien tillhört såväl svenskar och danskar som holländare och engelsmän. I byggnadens fängelsehålor förvarades slavar i väntan på transport ut genom ‘dörren utan återvändo’, ombord på…” Läs mer


Sara Lövestam: Grejen med substantiv och pronomen
Humor och språk

”För några år sedan utkom Sara Lövestams bok Grejen med verb som hyllades av kritikerkåren och läsare. Nu kommer uppföljaren Grejen med substantiv och pronomen ut och frågan är, kommer även detta bli en succé? Lövestam har ett slående sätt att uttrycka sig. Hon är tidigare SFI-lärare och i hennes språk märks det att…” Läs mer


Sara Granér: Blixt från oklar himmel
Nyskapande manér från Sara Granér

”En bok skriven på rim/ En seriefigur sniffar lim/ Simsalabim// Humor fast svart/ Medveten som Descartes/ Läs ut på en kvart//Boken är originell/ Teckningar av en rebell/ Konsten är kontroversiell// Granér är ett geni/ Konst som jämställdhetsstrategi/ Satir som psykoterapi// En bok om planekonomi/ En bok…” Läs mer


Gunilla Thorgren: Guds olydiga revben
Kristendomens kvinnor

”’mer skitsnack om kvinnor än vad jag kan svälja’ – så beskriver Gunilla Thorgren Bibeln på första sidan i sin granskning av kristendomens kvinnosyn, Guds olydiga revben. Revbenet är ju kvinnan, då. Skapad lite sådär i andra hand, av mannens revben. Underordnad, svag, lättledd. Synderskan som fick människan…” Läs mer


David Van Reybrouck: Kongo: En historia
En angelägen historia

”’Den dödligaste konflikt som världen har upplevt på mer än femtio år, en konflikt som involverar trupper från nio länder, som spänner över ett slagfält lika stort som Västeuropa och som har resulterat i mer än fem miljoner döda har omvärlden knappt tagit någon notis om’, skriver Virgil Hakwins i avhandlingen…” Läs mer


Åsa Moberg: Livet
Skriva liv, leva skrift

”Att läsa Åsa Mobergs självbiografi Livet när man just läst ut hennes roman Familjen som exploderade är mycket intressant – hur nära följer romanen biografin, egentligen? Bra nära, tycks det. På samma sätt är det med de andra böcker av Åsa Moberg jag läst; att de haft självbiografisk förankring har varit uppenbart men…” Läs mer


Lina Thomsgård (red): En annan historia
51 gnistrande tillägg till en mansdominerad historia

”Så fort det börjar dra ihop sig till internationella kvinnodagen börjar undersökningarna stocka sig. Kvinnor är fortfarande underrepresenterade i styrelser, i medier, har längre utbildning men får sämre betalt. Inte heller i historieböckerna framgår det med någon större tydlighet att kvinnor faktiskt utgör och utgjort…” Läs mer


Herman Lindqvist: Mannerheim: Marsken, Masken, Myten
Berättelsen om en legend

”Finland firar 100 år som nation och böckerna liksom kulturprogrammen om vårt östra grannland väller över oss. I Sverige är gemeneman tämligen okunniga om Finlands dramatiska nutidshistoria. Kanske också tämligen ointresserade? När då Herman Lindqvist skriver en tämligen lättsam biografi om Mannerheim…” Läs mer


Gunnela Björk: Kata Dalström – agitatorn som gick sin egen väg
”Fru Kata” bjuder in

”Smaka på den här baksidestexten: ’1894 gör Kata Dalström skandal. Hon är trettiosex år, uppvuxen i en förmögen familj och gift med en konservativ man – ändå blir hon socialdemokrat!’ Jag överdriver nästan inte alls om jag säger att det är meningar som dessa som gör att jag vill hålla på med historia. Förändringarna!…” Läs mer


Sara Paborn: Blybröllop
B som i bly och bröllop

”Redan vid första anblicken av omslaget på boken Blybröllop känner jag mig som läsare lite kluven. Är det här en deckare eller någon form av feelgoodroman? Ett brudpar mot mörk bakgrund; hon i vit brudutstyrsel, han i mörk kostym, sittande runt ett bord med en enormt stor rödrosa blomma. Hon ser ner och skriver något på ett…” Läs mer


Per T Ohlsson: 1918: Året då Sverige blev Sverige
Ett sekel av demokrati

”1918 var året då Sverige tog det avgörande steget med att införa allmän och lika rösträtt för män och kvinnor. Ett sekel har gått sedan dess. Det skulle sedan dröja ett par år innan reformerna kunde få effekt, så de första helt demokratiska valen kunde inte hållas förrän år 1921. Men kampen om rösträttsreformen kulminerade alltså…” Läs mer


Tove Jansson: Noveller
I upplevelsen av landskap och människor

”Det är någonting med tonfallet och texten som sammanfaller med landskapet när jag sitter på en skärgårdsö några mil från Helsingfors och läser Noveller av Tove Jansson. Det får mig att undra, finns det berättelser som är beroende av den miljö de föds i? Naturligtvis bortsett från det faktum att en författares verk är beroende av…” Läs mer


Amos Oz: Judas
Det enkla är svårt

”Då skola vargar bo tillsammans med lamm/ och pantrar ligga tillsammans med killingar;/ och kalvar och unga lejon/ och gödboskap skola sämjas tillhopa,/ och en liten gosse/ skall valla dem. (Jesaja 11:6, 1917 års Bibelöversättning ) Schmuel har dumpats av sin flickvän. Hans pappa har gått i konkurs och kan inte bidra med…” Läs mer


Marie Bengts: En sax i hjärtat
Sommardöd, spekulationer och vaniljhjärtan

”Det är sommaren 1957. Den svenska riksdagen har beslutat att korta ner arbetstiden från 48 till 45 timmar och Ingmar Bergmans film Det sjunde inseglet har haft premiär. Av detta märks dock inget i En sax i hjärtat. Vi befinner oss i den sömniga hålan Eneby. Dit anländer Hannah Lönn för att hjälpa sin krassliga faster Lilly…” Läs mer


Heléne Lööw: Nazismen i Sverige 2000-2014
Kamphundarna som blev underdogs

”’Jag känner inte igen mitt land.’ Minns ni att det hette så när Sverigedemokraterna tog sig in i riksdagen? Det kom som en chock för många att nationalistiska krafter och flyktingmotstånd hade ett så starkt fäste i vårt land. Vårt demokratiska, öppna, välupplysta land. Men denna naiva inställning är inget nytt. Redan…” Läs mer


Peter Frankopan: Sidenvägarna: En ny världshistoria
I slutet av en historisk parentes?

”Flera böcker på senare år – Vete, vapen och virus, Sapiens, det gänget – har velat vända på perspektiven i världshistorien, ifrågasätta inte bara den gamla vanliga utgångspunkten att historien började i antikens Grekland och sedan spreds till Rom, Paris, London, och slutligen Washington, utan även ifrågasätta…” Läs mer


Mats Strandberg: Hemmet
Demens och demoner

”Joel har återvänt till den lilla hålan där han växte upp. Hans mamma Monika har blivit dement och det har fallit på Joel att installera henne på Tallskuggan, bygdens äldreboende. Där jobbar hans barnsdomsvän Nina visar det sig. Livet har gjort att trots att de var täta tidigare nu inte haft kontakt på många, många år. Att återses rör upp…” Läs mer


Krysten Ritter: Rökridå
Inte så spännande spänningsroman

”Krysten Ritter spelar huvudrollen i en av mina favoritserier, Marvels Jessica Jones. Nu har hon skrivit en roman. Det var allt jag behövde veta, trots att boken i fråga är en spänningsroman. Det vill säga en genre jag sällan läser. I Rökridå återvänder juristen Abby till sin hemstad: en pytteliten ort i Indiana kallad Barrens…” Läs mer


Maryse Condé: Célanire
Hämnden är ljuv

”Vem är hon, Célanire Pinceau, novisen som 1901 kommer till Adjane-Santay på Elfenbenskusten för att arbeta som lärarinna på en internatskola och hastigt och lustigt blir ansvarig för hela skolan? Och vad är det som pågår där efter skoltid? Och vad är det som döljs under de band och scarfar hon ständigt bär kring halsen…” Läs mer


Ebba Witt-Brattström: Kulturkvinnan och andra texter
Kaxigt om skrivande kvinnor

”Hon är ojämn, Ebba Witt-Brattström. Ibland är hon spränglärt bildad och hisnande rolig, ibland blir hon som en karikatyr av sig själv. Ibland är hon briljant och ibland liknar hon en skiva som har hakat upp sig. Kulturkvinnan och andra texter är naturligtvis en fortsättning på och en pendang till Kulturmannen och andra texter…” Läs mer


Ian McEwan: Nötskal
Storartad satir

”Shakespeare. Ständigt denne Shakespeare. Han kunde konsten att beskriva situationer när människor hamnade i avgrunden på grund av sina egna lögner och handlingar. Ta bara Hamlet som av en vålnad får höra att hans farbror Claudius tillsammans med hans mor Gertrud har förgiftat fadern som nyss begravts…” Läs mer


Neil Gaiman: Nordiska myter
Nordiska myter i brittisk tappning

”Neil Gaiman har skrivit ett antal välkända böcker, bland annat Coraline och American Gods, varav den första har blivit film och den senare tv-serie 2017. Hans senaste bidrag är en egen tolkning av de nordiska myterna: myter om gudar och magiska föremål, jättar och världens undergång. Myterna är samlad i en vacker…” Läs mer


Lina Bengtsdotter: Annabelle
Flickor som försöker fly

”En plats och ett förflutet som man trodde att man lämnat bakom sig för gott. En gudsförgäten håla full av hemligheter, där unga människor dövar tristess och hopplöshet med destruktivt festande. En vacker flicka som hanterats illa av männen omkring sig, och inte minst en kriminalkommissarie med alkoholproblem, betydligt…” Läs mer

Fler temasidor hittar du under Teman.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2019-02-25 00:01 / Uppdaterad: 2020-02-22 10:24

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?