Recension

: Jag hatar kaniner och blommor och barn
Jag hatar kaniner och blommor och barn Per Nilsson Lisen Adbåge (illustratör)
2018
Rabén & Sjögren
7/10

Griniga gamla hundar

Utgiven 2018
ISBN 9789129706680
Sidor 32

Om författaren

Per Nilsson föddes 1954 i Malmö, men är numera bosatt i Sölvesborg. Han har tidigare jobbat som högstadielärare, men debuterade som författare 1986 med Mellan vakna och somna. Sedan dess har han bland mycket annat skrivit Hjärtans Fröjd (1993), Sjutton (2002), Svenne (2006) och Otopia (2014). Per Nilsson har också varit ledamot i Svenska barnboksakademin (1997-2010).

Sök efter boken

Den har ett särskilt perspektiv, Per Nilssons och Lisen Adbåges Jag hatar kaniner och blommor och barn. Blicken är i knähöjd och möter inte sällan ängsliga eller irriterade ögon från barn, tanter och katter.

Det är inte mycket berättaren gillar. Åtminstone inte av sådant som man ”ska” gilla, sådant som är ”normalt”. Kaniner borde till exempel förbjudas. Katter också, förstås. Och blommor tycker han är onödiga.

Likadant med fjärilar.
Helt meningslösa.
De smakar inte ens gott,
smakar som papper bara.
Nej, jag hatar kaniner och blommor och barn och fjärilar.
Jag säger: Bu, bu, bu.

Döda kråkor och grusiga korvbitar är däremot mums. Jo, du har nog gissat vid det här laget, käre läsare, att den här boken är, som det står på baksidan, ”Based on a true dog”. Perspektivet är en hunds.

Det är nog ett ganska roligt liksom antiperspektiv för en barnläsare. Man ska ju vara snäll och ren och tycka om saker, inte sur och gruffig och älska smutsiga saker som luktar starkt. Man ska definitivt inte äta döda djur (eller alltså, från marken i alla fall) eller levande fjärilar eller andras matrester. Sådant är ajabaja, det vet alla barn, och då är det ju också roligt med en huvudperson som gör just det.

Visst kan man också diskutera tillsammans kring berättelsen. Varför gillar inte hunden barnen och tanterna, till exempel? De gillar uppenbarligen inte honom heller, men vem började ogilla vem, tro? Och hur kommer det sig att till och med hundens ogillande har sina undantag?

Framför allt är det här ändå en rolig bok, där Lisen Adbåges nerifrånperspektiv och skrämda blickar bidrar till charmen. Ur hundperspektiv ser världen en liten smula annorlunda ut.

Ella Andrén

Publicerad: 2019-02-11 00:00 / Uppdaterad: 2019-02-10 19:19

Kategori: Recension | Recension: #7632

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?