Recension

: What is Populism?
What is Populism? Jan-Werner Müller
2017
Penguin
9/10

Populismen – fem kännetecken

Utgiven 2017
ISBN 9780141987378
Sidor 142
Språk Engelska

Om författaren

Jan-Werner Müller, född 1970 i Tyskland, är professor i statsvetenskap vid Princeton University. Han skriver regelbundet för London Review of Books, Guardian och New York Review of Books. What is Populism har översatts till över 20 språk.

Sök efter boken

”Kära Sverigevänner.” En allt mera självsäker Jimmie Åkesson tilltalade sina åhörare på samma sätt under valrörelsen 2018. Men de som inte ser sig som Sverigevänner, vad är de? Sverigefiender?

Underförstått i Sverigedemokraternas retorik är att partiet representerar den sanna folkviljan. De andra partierna, ofta ihopbuntade som ”sjuklövern”, har gaddat sig samman mot vanligt folk, heter det. Detta trots att de övriga sju representerar mer än 80 procent av väljarna. Det pågår ”mobbning” av Sverigedemokraterna när de inte släpps in i debattens finrum, hävdar partiets företrädare. ”Sandlådenivå” har Jimmie Åkesson upprepat hur många gånger som helst.

Demokratin innehåller löften som inte kan uppfyllas. Ordet är en sammansmältning av två grekiska ord: ”demos”, folket, och ”kratos”, styre. Men folket kan inte styra eftersom folket inte är ett.
Alla ärliga politiker vet det och lovar inget mer än representativ demokrati, fredliga maktskiften och att var och en av medborgarna ska ha rättigheter samt ett stort mått av självbestämmande.
Men populismen bryter mönstret. Populismen hävdar att folket visst kan styra. Populismen lovar att se till att det blir så. Allt som krävs är att populismen får en majoritet av rösterna.

Vi behöver lära oss att känna igen populism. Essän What is Populism? av Princetonprofessorn Jan-Werner Müller från 2016 är därför fortfarande ett hett lästips. Nu finns den i Penguinpocket med ett särskilt efterord av författaren. På drygt 100 sidor ger Jan-Werner Müller många svar på boktitelns fråga. Fem kriterier för populism sticker ut:

Populismen gör anspråk på att företräda ”folket”. På samma gång hävdas att motståndarna inte gör det. Turkiets Recep Tayyip Erdoğan citeras från ett tal där han utbrast ”Vi är folket, vilka är ni?”
Populismen är emot eliten. Populismen förbehåller sig rätten att utnämna vilka grupper som är eliten. Ett exempel är när europeisk högerpopulism stämplar feminismen som ett elitprojekt, trots att den kämpar för kvinnors rättigheter.

Populismens livsluft är polarisering. Den strävar efter att framhäva konflikt, inte samförstånd och kompromisser. Funktionssättet fortsätter även efter det att populismen kommit till makten. Minoriteter,fackföreningar och övriga civilsamhället får underordna sig eller krossas.

Populismen erkänner ingen opposition som legitim: varken andra ideologier, partier eller organisationer.
Populismen erkänner inte samhällets komplexitet. Vi andra vet hur sammansatt tillvaron är av skilda minoriteter, viljor och intressen. Men eftersom populismen ÄR folket och ingen annan räknas, behövs det heller inga komplicerade avvägningar eller kompromisser.

Det är med lätt hand, tämligen rakt språk och många exempel som Jan-Werner Müller utforskar problemet populism. Han rör sig från USA och Sydamerika till Europa, Ryssland och Turkiet. Ingenstans nämns Sverige, men efter valresultatet i höstas känns boken aktuell även hos oss.

Jan-Werner Müller understryker att inga högerextrema populister i Europa eller Nordamerika lyckats ta makten utan hjälp från etablerade konservativa krafter.

Essän besvarar uttömmande titelns fråga och går även in på populismens skadeverkningar. Slutligen tar sig Jan-Werner Müller an den svåra diskussionen om hur demokrater bör bemöta populismen. Men här blir texten lite lösare i konturerna. Det är naturligt då det knappast finns några enkla svar.

Mattias Lahti Davidsson

Publicerad: 2019-01-19 00:00 / Uppdaterad: 2019-01-11 19:57

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7609

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?