Recension

: Alla fick hångla mer på Tage Erlanders tid
Alla fick hångla mer på Tage Erlanders tid Wisti
2018
Placenta
6/10

Dagsfärsk satir i bokform

Utgiven 2018
ISBN 9789198438017
Sidor 176

Om författaren

Kent Wisti är satiriker, konstnär, grafiker och präst. Han har tidigare publicerat satirteckningar i boken I Det Här Jävla Landet

Sök efter boken

Med (när det här skrivs) regelbunden publicering i Dagens Nyheter och typ 68 000 följare bara på Facebook så har Kent Wisti blivit ett känt namn för många. Många lär väl då ha blivit bekanta med hans satir-teckningar där han driver med byråkrati och religion, rasism och främlingsfientlighet, och mycket, mycket annat. Här finns nu en bunt av dem samlade i bokform.

Jag följer själv Wisti på sociala media, och tycker att han många gånger kan vara oerhört träffande och hysteriskt rolig i sin satir – och jag skrattar gott många gånger när jag nu läser om många av dem som jag redan har sett, eller läser sådana som jag aldrig tidigare sett. De allra flesta teckningarna känner jag dock igen från Wistis kanaler på sociala media, så man kan ju fråga sig varför man egentligen skulle betala för den här boken? Men för den som inte redan följer Wisti på någon social media så finns här nu en ypperlig chans att få ta del av förstklassig satir.

Men gör sig teckningarna så bra i bokform? Jag är inte helt övertygad om det efter att ha läst dem (igen) i den här boken. Vissa av teckningarna bygger förvisso på mer eller mindre tidlösa skämt, om allt från källkritik till rasism eller gudstro. Men många av teckningarna är snabba kommentarer till dagsaktuella frågor. Oerhört roliga idag kanske, men kommer man förstå dem och tycka de är lika roliga imorgon, om ett par månader eller om ett par år? Risken är därmed också att den här boken kan ha ett ganska kort bäst-före-datum.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2018-10-21 00:01 / Uppdaterad: 2018-10-21 09:14

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7516

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?