Recension

: Fjärilar
Fjärilar Andrea Grill
2018
Ersatz
8/10

Inspirerat och lärt om fjärilar

Utgiven 2018
ISBN 9789187891823
Sidor 159
Orginaltitel Schmetterlinge
Översättare Joachim Retzlaff
Först utgiven 2016

Om författaren

Andrea Grill (född 1975) studerade biologi i Salzburg och doktorerade vid Amsterdams universitet med en avhandling om Sardiniens endemiska fjärilar. Hon skriver romaner, essäer och dikter, arbetar som översättare från albanska samt forskar och undervisar vid Wiens universitet i ämnet evolutionsbiologi.

Sök efter boken

Jag tillbringade delar av den exceptionellt varma sommaren i ett sommarhus med övervuxen trädgård. Själv satt jag och flämtade i värmen, men fjärilarna verkade trivas och jag såg flera varianter jag inte sett tidigare. Inte vet jag om det berodde på värmen att jag såg fler än jag brukar eller om det kanske helt enkelt berodde på att värmen gjorde mig mer passiv än brukligt?

Mina kunskaper om fjärilar sträcker sig inte särskilt långt bortom citronfjäril och påfågelöga, men visst blir man glad av att se dem.

Glad blir man också av att läsa Andrea Grills lilla bok om fjärilar. En vackert formgiven och rikt illustrerad essä om fjärilarnas liv och leverne och om hur det är att verka som fjärilsforskare.

Grill ville egentligen forska på delfiner. Eller uttrar. Men hon övertygades av sin professor att det var bättre med insekter, dem finns det gott om och man ser dem hela tiden till skillnad från däggdjur som man sällan möter. Sagt och gjort, Grill åkte till en nationalpark i Grekland och började forska på fjärilar.

Fjärilarna blir en passion och hon beskriver möten med både fjärilar och med andra fjärilsentusiaster världen över. Der är lärt och inspirerat och jag börjar nästan drömma mig bort till ett liv som biolog.

Bokens andra del består av fjärilsporträtt. Vackra teckningar, utbredningskartor och fakta om fjärilsarten i fråga.

När fler och fler övergår till att konsumera litteraturen i sina mobiler och på paddor blir man lycklig av en bok som producerats för att konsumeras just såsom tryckt bok. Fjärilar kan inte konsumeras på språng i hörlurarna eller snabbt blippas fram på en skärm.

Det finns något kaxigt i projektet Naturläror, i att göra små, vackra böcker med ett filosofiskt och kulturellt angreppssätt på olika sidor av naturen. Tidigare i år kom Kråkor (recenserad här) och näst i tur är Sill och Vargar.

Cecilia Bergman

Publicerad: 2018-10-06 00:00 / Uppdaterad: 2018-10-05 20:52

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7498

3 kommentarer

Trevlig anmälan av en trevlig bok. Lovvärt att du berömmer förlagets satsning på Naturläror: ett modigt projekt av ett förlag som med stolthet hävdar att böcker också kan vara en rent taktil njutning.

”Sill” är ett litet mästerverk i essäistik: personligt, lärorikt, engagerande och underhållande om ett, för de flesta, apart ämne som du inte visste att det fanns så många intressanta infallsvinklar till. Ett nöje att översätta.

Joachim Retzlaff Oregistrerad 2018-10-13 16:57
 

Håller med dig Joachim, angående Ersatz satsning. Jag läste och skrev om Kråkor i ett annat sammanhang och var lite lycklig efteråt av att det ens skrivs om kråkfåglarna. Jag har inte läst om sillarna, men din beskrivning skulle passa in alldeles utmärkt på deras första bok (Kråkor).

Robert Myhreld Redaktionen 2018-10-18 09:21
 

Har förövrigt Fjärilar hemma, så den skall läsas vad det lider.

Robert Myhreld Redaktionen 2018-10-18 09:21
 

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?