Recension

: Comedy Queen
Comedy Queen Jenny Jägerfeld
2018
Rabén & Sjögren
8/10

Jägerfeld gör det igen

Utgiven 2018
ISBN 9789129706406
Sidor 218

Om författaren

Fotograf: Tina Axelsson

Jenny Jägerfeld, född 1974, är uppvuxen i Skärblacka utanför Norrköping men bor nu i Stockholm. Hon arbetar som psykolog. Hon debuterade med Hål i huvudet 2006.

Sök efter boken

Sasha fyller tolv år och ska bli Comedy queen! Men det är inte så roligt som det låter. Sashas mamma har nämligen begått självmord och nu är Sasha rädd att samma sak ska hända henne. Därför ska hon göra precis tvärt om vad mamman gjorde. För hur undviker man bättre ledsnad än genom att få andra att skratta?

Comedy queen är Jenny Jägerfelds andra bok för åldern 9-12. Den senaste, Brorsan är kung!, imponerade, och så också denna. Den får en att både skratta och gråta om vartannat tills alla känslor gått så fullkomligt in i varandra att de inte längre går att skilja från varandra. På ett bra sätt.

Bokens största styrka är dock inte så mycket humorn, som inte sällan faller platt för min del (men vad kan man förvänta sig av en 12-årig ståuppare-to-be), utan huvudkaraktären Sasha. Hennes försök att hantera sorgen, och överhuvudtaget överleva den, är både hjärtskärande och hjärtevärmande. Under läsningen sitter en bara och önskar att det gick att nå henne genom sidorna, att det gick att hjälpa.

Sasha har ett otroligt driv, men vet inte hur hon ska hantera situationen. Och det är klart att hon inte gör. För vad gör man egentligen om ens mamma tar livet av sig? Vad kan man göra? Ämnet är i sig känsligt, för visst finns det en bild av mammor som någon som aldrig någonsin får lämna sitt barn. Men det är ju givetvis mer komplicerat än så.

Jägerfeld har med Comedy queen både skapat en rolig och rörande bok, och förmodligen också någonting oerhört viktigt för barn som råkat ut för just detta, eller kanske bara förlorat en förälder eller syskon av någon annan anledning. Ibland lyser visserligen terapitendenserna hos författaren igenom lite väl klart, men jag kan för min del inte minnas någon bok som ens tar tag i det här ämnet, och speciellt inte med sådan känsla och respekt.

Comedy Queen är viktig och god litteratur. Jag rekommenderar den varmt.

Sofie Eliasson

Publicerad: 2018-06-06 00:00 / Uppdaterad: 2018-06-05 16:32

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7363

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?