Recension

: När vi blundar
När vi blundar Lotta Olsson & Olof Landström
2018
Lilla Piratförlaget
9/10

När vi blundar öppnas nya världar

Utgiven 2018
ISBN 9789188279811
Sidor 40
Illustratör Olof Landström

Om författaren

lotta-olsson-olof-landstrom-2
FOTO: Ola Jacobsen
Lotta Olsson debuterade som poet med sonettsamlingen Skuggor och speglingar (1994). Sedan dess har hon fortsatt att skriva för såväl vuxna som barn såsom bilderböckerna om hunden Morris.

Olof Landström skapade tillsammans med Peter Cohen och sin fru Lena den numera klassiska filmserien ”Kalles klätterträd”. På 90-talet började Lena och Olof att göra bilderböcker tillsammans, bland annat de om fåren Bu och Bä.

När vi blundar är Lotta Olssons och Olof Landströms andra bok tillsammans. Den första heter Mitt bland stjärnor.

Sök efter boken

Världen – det är det vi bor i,
allt som är omkring oss jämt.
Som man växer och blir stor i.
Allt vi ser och vet bestämt.

När vi blundar är en poesibok för människor mellan tre och sex år. Den rymmer två världar, den vakna och den drömda. Den vakna biten är en sansad, lite inrutad historia som förklarar tillvaron på ett pragmatiskt vis. Men vad händer när vi sover? Sömnen bär oss bort från det vi redan vet. Världen vidgas. Det vi tror oss veta omkullkastas och utmanas.

Allting ändras på sekunden.
Störst blir minst och först blir sist.
Flodhäst-tigern jagar hunden
ut på trädets tunna kvist.

När vi sover bärs vi av våra drömmar. Till skillnad från dagdrömmar är det svårt att styra drömmarna vi har när vi sover. De kan ta de vildaste vändningarna och innehålla både härligheter, hemskheter och knäppa saker. I När vi blundar fylls drömmarna av fantasi. I drömmen kan du bli ett lamm eller kanske en drake. I boken leks det med universum. Tänk att himlen kan vara havet, och att havet går att bära i en kopp. Det svindlar, eller hur?

Olof Landströms illustrationer har en liten tant i huvudrollen. En tant med lockigt hår under baskern, handväskan tätt intill och en grå katt nära sig. Förutom katten känns tanten ensam. Men samtidigt andas historien ett lugn och en trygghet. Att vara äldre kan vara att leva med en katt. Men det behöver inte vara ensamt eller för den delen sorgligt. Landströms bilder jobbar med blickar och drar in naturen. Träden och djuren får ta stor plats. Alla behöver vi vila.

När man blundar2

I en bilderbok ska text och bild komplettera varandra och tillsammans berätta historien. Den ena får inte ta ut den andra och det måste finnas plats för ett andetag däremellan, men inte ett glapp. I När vi blundar skulle texten kunna bära sig själv. Det skulle bilderna också. De är så talande. Så skönt. Så tryggt. Den här historien är en diamant, en gnistrande ädelsten som innehåller dröm på dröm.

När vi blundar är en bok att återvända till. Språket är lågmält men sprakande. Det jobbas med alliteration och allvar. Det här är en bok som tror på sina unga läsare. Och ni äldre läsare kommer att få njuta på kuppen.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2018-05-09 00:00 / Uppdaterad: 2018-05-08 00:13

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7332

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?