Recension

: Artemis
Artemis Andy Weir
2018
Bookmark Förlag
8/10

Allt blir mer spännande på månen

Utgiven 2018
ISBN 9789188545763
Sidor 352
Orginaltitel Artemis
Översättare John-Henri Holmberg

Om författaren

Andy Weir (f. 1972) är en amerikansk författare. Weir började arbeta som programmerare redan som femtonåring och fortsatte sedan som systemutvecklare. Han debuterade 2011 med romanen Ensam på Mars, som blev en stor internationell framgång.

Sök efter boken

I en inte alltför avlägsen framtid finns en permanent bosättning på en inte alltför avlägsen himlakropp. Andy Weir, bäst känd för sin roman Ensam på Mars fortsätter skriva om livet i rymden, men den här gången skriver han om månstaden Artemis, i boken med samma namn. Månen är som bekant en ogästvänlig plats, men man har byggt upp en serie sammankopplade ”bubblor” som håller det livsfarliga vakuumet ute, och nere under jorden nedanför en sån bubbla bor Jazz.

Artemis är visserligen huvudsakligen befolkad av vansinnigt rika människor och turister från jorden, men varje samhälle behöver en arbetarklass, och till den hör Jazz. Hon är vansinnigt intelligent, men tycks aldrig kunna tillämpa sin intelligens på något konstruktivt. Istället arbetar hon med att köra runt i staden med en budbil, och tjänar nätt och jämt tillräckligt för att ha råd med smaksättningsmedel till algerna hon lever på. För att dryga ut sina inkomster sysslar hon med småskalig smuggelverksamhet. En låda cigarrer här, lite cannabis där – förbjudna saker som den störtrika måneliten inte vill vara utan.

Man måste ge Weir en eloge för sin kreativitet när det gäller bakgrundsberättelsen om hur Artemis bildades. Han gör en lång och i mina oinsatta öron fullt tänkbar utläggning kring hur geopolitiska spänningar och handelsavtal resulterade i byggandet av en månstad under Kenyansk flagg. Det är också uppfriskande att läsa en thriller där inte alla är svenskar eller amerikaner. Jazz har till exempel ursprung i Saudiarabien, och det blir snabbt uppenbart att månstaden befolkas av en salig och tämligen harmonisk blandning av olika nationaliteter. Hur välskrivet porträttet av den muslimske fadern är kan jag inte uttala mig om, men Weir tackar i efterordet en vän som hjälpt honom porträttera islam på ett trovärdigt sätt. Han tackar också några kvinnor för hjälpen i att ”tackla utmaningen att skriva om en kvinnlig huvudperson”.

Weir förtjänar faktiskt kredd både för att han valt en hjältinna istället för den i genren sedvanliga försupna medelålders mannen, och för att han inser att det lätt blir problematiskt när män skriver kvinnliga karaktärer. Och han gör det bättre än många andra manliga författare, men icke desto mindre finns ett par irriterande passager där Weir faller för frestelsen att låta Jazz sexualisera sig själv på ett långsökt och krystat sätt.

Jag slet uppmärksamheten från skärmen för att se vad som orsakat hans mentala omstart. Han bara liksom stirrade på mig. Jag hade fortfarande bara på mig tröjan jag befriat ur hans garderob. Jag måste medge att jag såg rätt sexig ut.

Alltså. Bara nej. Den där hoppsan-lilla-jag-råkade-vara-oemotståndligt-sexig-liksom-av-misstag-men-är-samtidigt-oerhört-medveten-om-det-klyschan får det att krypa i mig av pinsamt obehag.

Hursomhelst. Artemis är på det hela taget en fridsam plats. Polisstyrkan utgörs av en ensam före detta kanadensisk ridande polis, som lyckligtvis har ett tämligen starkt rättspatos, eftersom han också utgör större delen av rättsväsendet och delar ut bestraffningar i form av måttlig till grov misshandel enligt en öga-för-öga-princip.

Det är så rättvisan fungerar här. Vi har inga fängelser eller böter. Begår man ett allvarligt brott blir man landsförvisad till Jorden. När det gäller allt annat råkar man ut för Rudy.

Men så får Jazz erbjudandet att begå just ett sånt där allvarligt brott som kan göra att man blir himlakroppsförvisad – ett avancerat sabotage som kommer att ge en av hennes smuggelkunder en affärsmässig fördel. Och med sin utsatta ekonomiska situation och dåliga impulskontroll tackar hon naturligtvis ja, vilket givetvis får katastrofala konsekvenser. Jazz situation blir allt mer desperat, och leder till slut fram till en dramatisk slutstrid/räddningsaktion i det öde månlandskapet.

Artemis – boken, alltså – är en ganska klassisk thriller, med organiserad brottslighet, blodiga mord, dunkla konspirationer och en hjältinna med tveksamma sociala färdigheter. Men det utspelar sig förstås på månen, och det gör den med råge. Weir har gjort rigorös research, och utläggningarna kring gravitationsskillnader, lufttryck, gasblandningar och rymdbyggnadsteknik är många och detaljerade. Utläggningarna är dessutom påfallande ofta relevanta för storyn, så en viss rymdnördighet är nog nödvändig för att riktigt kunna uppskatta boken. Weir har också lagt energi på att tänka igenom hur den legala och illegala ekonomin skulle kunna se ut i en månstad som livnär sig på turister från jorden (eller gör den?!) och även dessa ekonomiska strukturer lyckas han väva in i sitt rymdepos. Likväl är det inte på något sätt en torr eller tungläst bok, tvärtom. Den är påtagligt medryckande, både för att man vill se hur konspirationerna hänger ihop, och för att man bryr sig om Jazz och hennes allt mer förtvivlade situation.

Tyvärr finns en del brister i John-Henri Holmbergs översättning från engelskan. Någonstans har ett ”inte” fallit bort från en central position i sin mening utan att det upptäckts i korrläsningen. Verbet ”pinga” (skicka en digital signal till en server eller enhet) används även på svenska; ”plinga” däremot låter bara dumt. Och ”I was drafted” kan inte gärna översättas till ”jag blev dragen”; betydelsen är ju ”värvad”.

Men även om jag har en del synpunkter på översättningen, och den bitvis något klyschigt porträtterade hjältinnan, så är Artemis en spännande, välskriven och engagerande roman. Dessutom är den lättillgänglig och snabbläst trots de många tekniska specifikationerna. Och så blir ju allting lite mer spännande när det händer i rymden.

Katie Collmar

Publicerad: 2018-04-29 00:00 / Uppdaterad: 2018-04-28 17:58

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7322

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?