Recension

: Sovjetistan
Sovjetistan: En resa genom Turkmenistan, Kazakstan, Tadzijkistan, Kirgizistan och Uzbekistan Erika Fatland
2017
Leopard förlag
6/10

Lärorik resa genom forna Sovjet

Utgiven 2017
ISBN 9788248917229
Sidor 431
Orginaltitel Sovjetistan. En reise gjennom Turkmenistan, Kasakhstan, Tadsjikistan, Kirgisistan og Usbekistan
Översättare Emelie André
Först utgiven 2014

Om författaren

fatland
(leopardforlag.se)

Erika Fatland (f. 1983) är norsk författare och socialantropolog. Hon har tidigare skrivit Året utan sommar om Utøyadådet, och Änglastaden om gisslandramat i Beslan. Båda nominerades till Bragepriset i Norge. 2016 valdes hon ut till Ten New Voices From Europa.
(leopardforlag.se)

Sök efter boken

Rakhmat Akilov, åtalad för terrordådet i Stockholm, har uzbekiskt ursprung. Kanske har du slängt ett öga på en världskarta för att se var detta land är beläget. Långt bort visar det sig och försöker du dra dig till minnes vad du känner till om Uzbekistan eller något av dess grannländer visar det sig att det inte är särskilt mycket. Aralsjön som torkat ut fascinerar men utöver det är det skralt. Att med fingret försöka peka ut länderna på en karta utan deras namn blir nog mest på måfå.

Erika Fatlands bok är tvåhövdad. Å ena sidan är det en reseberättelse där hon besöker mer eller mindre otillgängliga länder och områden. Å andra sidan är det en lättillgänglig lärobok om ett område i världen skolans samhälls-, geografi- eller historielektioner inte prioriterar. Hon är författare och socialantropolog och det är med entusiasm och nyfikenhet hon begivit sig ut på en strapatsrik resa i länder som är politiskt slutna. Hon reser runt i länder som i kölvattnet av Sovjetunionens upplösning i några fall blivit regelrätta diktaturer med en personkult som inte står Nordkorea långt efter. Det är endast i undantagsfall uttalanden om den åldrade Herr Diktator inte är idel lovord och prisande. Med rätta naturligtvis eftersom det är direkt hälsovådligt att vara kritisk mot regimen. Sovjettidens angiverimiljö och Kallocain-liknande kontrollapparater har gått i arv. Bakom lyckta bildörrar och med uppskruvad radio vågar man kanske öppna sig en aning, men enbart i viskande ton.

Jag gör det enkelt för mig och klumpar ihop länderna även om det är missvisande, oärligt och lite ignorant. Länderna hon besöker är Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan. I några av länderna finns stora gas- eller oljefyndigheter som skulle kunna användas för att bygga upp stabila och hyfsat välmående samhällen. Dessa ekonomiska katalysatorer kommer emellertid sällan befolkningen till gagn. Ett välfungerande skyddsnät eller en effektiv infrastruktur har fått stå tillbaka för enorma skrytbyggen som inte är annat än tomma skal för att stilla en diktators fåfänga. Hon åker till de mest otillgängliga bergstrakter, far med chaufförer genom öde öknar och besöker till synes moderna städer med vita marmorpalats och futuristiska byggnader. Och jag menar, vem vill inte beskåda världens högsta flaggstång?

Det är dock tydligt att det är fattiga länder. Förfallna sovjetbyggnader, ogynnsamt klimat och stor arbetslöshet präglar tillvaron. Aralsjöns borttynande kan ses som en symbol och att folk lever i direkt närhet av gamla provsprängningsområden för kärnvapen säger något. Det är för en ovetande som en annan oerhört lärorik läsning. Språket är drivet och effektivt. Vi får ta del av överskådliga inblickar i både då- och nutid där blandningen mellan schematiska beskrivningar, detaljer och anekdoter gör det underhållande. En sådan är när Turkmenistans president faller av hästen i det lopp som han naturligtvis skulle vinna. Man skall inte skratta åt andras olycka, men jag är inte bättre än så: https://www.youtube.com/watch?v=pIkurFloebs

Min främsta invändning mot boken är att det finns passager som måste ifrågasättas. Till exempel:

Katedralen, som är den största i Centralasien, var nästan fullsatt. Många hundra troende hade mött upp, finklädda i mörka kostymer och anständiga kjolar. De flesta hade ljusa europeiska drag […]

Det värmer i bröstet att jag med min ljusa hy och mitt blonda hår kvalar in i gruppen som har de äkta europeiska dragen.

Nå, i slutändan är det en till innehållet omfångsrik bok som ger en nyanserad inblick i ett område av världen åtminstone jag inte visste särskilt mycket om. Såtillvida är det en angelägen bok och kan läsas både för dess tillbakablickar in i historien eller för att lära sig om dagens problem och vilka politiska vindar som drar över Centralasien.

Robert Myhreld

Publicerad: 2018-03-21 00:00 / Uppdaterad: 2018-03-21 18:53

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7283

3 kommentarer

Du lyfter till skyarna boken, samtidigt ger du en 6:a….hur går detta ihop? Det framgår INTE i din recension. Kan du vara mer specifik(beskrivande) ang 6:an?

Undrar en trogen läsare av dagensbok.

Zsofia Ganrot Oregistrerad 2018-03-21 15:21
 

Hej Zsofia,

kul att du kommenterar och är en återkommande läsare!

Din fråga är helt rimlig och du har rätt. Jag håller inte med om att jag lyfter den till skyarna, men jag har inga partier i recensionen som är särskilt negativa och det är kanske däri den brister.

Så, varför en sexa? Det vet jag inte riktigt. Egentligen hade jag bestämt mig för en sjua, men i sista stund fick jag ett infall och ändrade mig. En sjua var för bra, 6.6 hade varit ganska lagom. Boken är inte dålig, men kanske lite…tråkig.

Den är lättläst och skriven med ett livligt språk, men hos mig gick den på det stora hela inte hem. Det är inte bokens fel. Betraktar jag den ur andra ögon än mina egna så är den antagligen rätt bra. Visst, visst, är det jag som recensent som sätter mitt _personliga_ betyg, men det vore orättvist att vara elak mot den.

Jag vill inte skriva i recensionen att den är ”tråkig” – det är bara jag som är för svårflirtad.

Kamratligen,
Robert

Robert Myhreld Redaktionen 2018-03-21 16:09
 

Hej Robert,
tack för uppriktigt svar.
Det är lika bra -tycker jag- att skriva uppriktigt in i själva recensionen, det ger så mycket mervärde. Alla vet att den är skriven med recensentens färgpalett ändå. Men man höjer ju en och annan ögonbryn och undrar (troligen flera än jag i tysthet) varför är så stor skillnad mellan ord och poäng…
Hoppas se uppriktigheten (på riktigt, inkl de inte så positiva intryck av en bok -när det är fallet) i framtiden hos dig. Lägger stor vikt på era annas superbra recensioner vid val av läsning och vill ha helhetsbild som hänger ihop med poäng :-).
Lycka till!
Zsofia

Zsofia Ganrot Oregistrerad 2018-03-22 09:12
 

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?