Recension

: The Hate U Give
The Hate U Give Angie Thomas
2017
Natur & Kultur
7/10

Viktigt om rasismen i USA idag

Utgiven 2017
ISBN 9789127150287
Sidor 446
Översättare Amanda Svensson

Om författaren

Angie Thomas, tidigare rappare, nu författare, är född i Jackson, Missisippi och har en skrivarutbildning från Belhaven University. Hon debuterade 2017 med ungdomsromanen The Hate U Give. 2019 kom On the Come Up och 2021 Concrete Rose.

Angie Thomas – författarens hemsida.

Sök efter boken

Black Lives Matter-rörelsen fick fart 2014 i och med polisskjutningen av Michael Brown i Ferguson, USA. De kämpar för jämlikhet, mot diskriminering och för att våldet mot svarta ska upphöra. Angie Thomas roman är en imponerande och livsviktig debut inspirerad av rörelsen.

Starr såg sin bästa vän bli ihjälskjuten i en drive-by när de var små. Nu händer det igen, men den här gången blir hennes andra vän Khalil skjuten av polisen som stannat dem vid sidan av vägen. Starr, som lever ett dubbelliv med ena foten i förorten Garden Heights och den andra på en privatskola med framför allt vita elever, slits mellan två val. Ska hon tala för Khalils skull eller skydda sig själv och sin familj? Att göra motstånd mot polisen kan nämligen vara farligt.

Det är ett tufft ämne att läsa om, men också så otroligt viktigt. Om det är något The Hate U Give lyckas med så är det att skapa empati för de som varit med om liknande saker, och för de som fortfarande kämpar för rättvisa i USA, och på andra platser. Det blir så uppenbart hur skadlig rasismen kan vara, ja, till och med dödlig. Det är säkert inte nytt för många, men det är en bok många behöver läsa, och som visar problemet med både skärpa och bredd, insikt och hjärta.

Dubbellivet är också oerhört bra gestaltat. Starr brottas med motsägelsefulla identiteter. Till slut vet hon inte riktigt vem av dem som verkligen är hon. Alla sammanhang har olika regler, och när de möts vet Starr inte vad hon ska göra. Här finns imponerande karaktärsutveckling och spännande konflikter. Att se Starr göra upp med sin bästa vän är stärkande och smärtsamt oundvikligt.

Något som däremot störde läsningen igenom var språket. Det är alltid svårt att översätta en bok som innehåller mycket slang, även här. Det är inte så att det är en direkt dålig översättning, snarare är platsen så tydlig i boken att det faktum att den är på svenska skapar ett glapp som är svårt att överbygga. Den som kan bör plocka upp originalutgåvan.

I boken finns stundtals också en något trist sexualmoral, i och för sig typiskt amerikansk, och relativt låsta könsroller, framför allt för killarna. Starrs bror ska på något sätt skydda henne från pojkvännen, samma pojkvän som hon skrattar åt för att ha sett en romcom. Kanske en detalj, men romanen hade haft nytta av att slippa den.

Många kallar The Hate U Give för årets viktigaste bok. Och jag är benägen att hålla med, även om jag inte skulle kalla den årets bästa.

Sofie Eliasson

Publicerad: 2017-10-31 00:00 / Uppdaterad: 2017-10-30 18:35

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7125

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?