Recension

: Besynnerliga berättelser
Besynnerliga berättelser Ransom Riggs
2017
Rabén och Sjögren
8/10

Förtjusande besynnerliga sagor

Utgiven 2017
ISBN 9789129704174
Sidor 180
Orginaltitel Tales of the Peculiar
Översättare Jan Risheden
Först utgiven 2016
Illustratör Andrew Davidson

Om författaren

ransomriggs
Fotograf: Shawn Bishop

Ransom Riggs växte upp i Florida, men bor sedan ett tag tillbaka i landet för besynnerliga barn – Los Angeles. Han har en examen i engelska från Kenyon College och en från University of Southerns California’s School of Cinema-television. Förutom att samla på märkliga gamla foton har han skrivit flera prisbelönta kortfilmer.

Ransom Riggs – författarens hemsida.

Sök efter boken

Besynnerliga berättelser är en mysig liten bok för alla som gillade Miss Peregrine-böckerna, men också för folk som helt enkelt gillar lite udda sagor. Den är skriven som en samling folksägner för Besynnerliga, alltså människor med udda förmågor som gör att de t.ex. kan sväva, vara gjorda av bin, eller styra tidvatten, bara för att nämna några exempel.

Förordet är undertecknat av Millard Nullings, som läsare av Ransom Riggs tidigare böcker kommer känna igen som den vansinnigt intellektuelle, men också helt osynlige, pojken från berättelserna om Miss Peregrines besynnerliga barn. Detaljer som den här gör mig alltid förtjust – jag älskar att hitta kopplingar mellan böcker jag läser.

Själva boken är utformad som en samling noveller, där varje berättelse känns som en blandning av folksaga, vandringssägen, och sedelärande berättelse. Den inledande novellen, De förträffliga kannibalerna, är en klassisk sedelärande berättelse på temat girighet, och den är också brutal på det där sättet som sagor för barn var på mina mor- och farföräldrars tid.

Den första ymbrynen är en slags bakgrundsberättelse till böckerna om Miss Peregrine, och förklarar hur tidslooparna som besynnerliga numer oftast lever i uppstod. Att den första ymbrynen inte var en kvinna som kunde förvandlas till fågel, utan en fågel som kunde förvandlas till kvinna, är en himla fin detalj.

Besynnerliga berättelser är vackert illustrerad av Andrew Davidson, och enligt försättsbladet ”noggrant korrekturläst av Patricia Panopticots två huvuden och fem ögon”. Det är en besynnerlig och ovanligt mysig bok som förtjänar en plats i bokhyllan hos alla som är nyfikna på en udda värld alldeles i utkanten av vår egen.

Katze Collmar

Publicerad: 2017-09-29 00:00 / Uppdaterad: 2017-09-28 21:04

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7087

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?