Recension

: Sagor om natten
Sagor om natten Kitty Crowther
2017
Lilla Piratförlaget
9/10

Rosa drömmar och skogshimlar

Utgiven 2017
ISBN 9789188279538
Sidor 80
Översättare Ulf Stark

Om författaren

kitty-crowther-2
FOTO: Lydie Nesvadba

Född 1970 i Bryssel. Pappan är engelsman och mamman svenska. Kitty Crowther har mottagit flera priser och utmärkelser för sina böcker, och 2010 fick hon ALMA-priset (litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne).

Sök efter boken

”Berätta tre sagor för mej, snälla, snälla, snälla”,
bad Lilla Björn.
”Tre sagor!?” så Mamma Björn.
”Ja, jag sa ju snälla tre gånger!” sa lilla Björn.

thumbnail_20170526_153931

Det är sovdags i deras stuga och Lilla Björn ser så bevekande på sin mor. Hon mjuknar och undrar vilken saga den lilla vill höra först. Lilla Björn vet genast på råd. Hen vill höra den om att gå och lägga sig. Sagor om natten är uppbyggd så att Lilla Björns tre önskesagor ligger insprängda i nattningen.

Först berättas sagan om Nattvakten. Det är hon som bor i skogen, inte långt härifrån. Varje kväll vandrar hon runt i skogen med sin gonggong och berättar för alla djuren, stora som små, att det är dags att gå och lägga sig. Djuren spjärnar emot. Vill gärna leka lite till. Nattvakten är bestämd på ett milt vis och får med olika finurliga knep dem alla att krypa till kojs. Men vem ska säga till Nattvakten att det är dags att gå och lägga sig?

thumbnail_20170526_154110

Den andra sagan som Lilla Björn önskar handlar om den stackars flickan som går vilse i skogen. Det är den stora bärplockardagen. Zhora vill hitta ett riktigt mörkt björnbär. Hennes stolthet driver henne mot sjön där hon hittar det vackraste björnbäret i hela skogen. Men sedan vet hon inte hur hon ska hitta hem. Efter timmar av kämpande genom snår och brännande nässlor prasslar det till i buskarna bakom henne…

Den sista sagan handlar om den frusna Bo med stor överrock som har förlorat sin sömn. Han bor i ett bo han bytt till sig mot en silverklocka av en ilsken uggla. Trots att den arga ugglan lämnat kvar lite fjädrar i bädden ligger han vaken natt efter natt. Sömnlösheten driver honom in i skogen på jakt efter sin förlorade sömn. Han möter sin vän Otto nere vid strandkanten. Otto är en poetisk utter som skriver dikter på stenar som han sedan kastar i havet.

Otto vände sig mot det öppna havet och sa:
”Varför tar du dig inte en simtur?”
”Jag är alldeles för frusen”, suckade Bo.
”Ha rocken på dig när du går i då”, föreslog Otto.
Vattnet glittrade underbart.

Boken är tillägnad Sara Donati, som sov en natt i Kitty Crowthers hus och drömde att Kitty skrev en bok med rosafärgat omslag och handtextad titel: Sagor om natten. Uppenbarligen nappade Crowther på idén. Bokens framsida och resten av illustrationerna domineras av en nästintill neonrosa färg som samsas med djupare färger som tillsammans bildar skogsmiljöer som andas äventyr och oändlighet.

Språket har en poetisk ton som doftar rymd. Det talas om att kunna finna sin egen ro för att somna. Att hitta sin egen stjärna att följa i natten. Alla sagor handlar om att släppa taget om dagen och somna. Nästa dag väntar nya strapatser men nu är det dags för vila för stora och små, för djur och andra varelser. Det är omsorgsfullt och milt berättat och illustrationerna tillför ytterligare en dimension. Författaren Ulf Stark bidrar med en fenomenal översättning. Sagor om natten lämnar mig med budskapet om att sömnlöshet går att råda bot på och att nätter kan bära himlar med en stjärna åt oss alla. Och att runt hörnet av ensamheten väntar vänskap om du vågar dig ut i skogen.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2017-05-29 00:00 / Uppdaterad: 2017-05-29 09:21

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6957

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?