Recension

: Det du inte vet
Det du inte vet Anna Jansson
2017
Norstedts
7/10

Vad är det vi vet?

Utgiven 2017
ISBN 9789113076034
Sidor 330

Om författaren

anna_jansson1
Fotograf: Leif Hansen

Anna Jansson debuterade år 2000 med Stum sitter guden, och böckerna har även filmatiserats med Eva Röse i huvudrollen. Med Emil Wern – detektiv har Maria Werns son fått en egen barnboksserie på Rabén & Sjögren.

Thriller.nu – Anna Janssons egen hemsida.

Sök efter boken

Nu för tiden verkar det vara legio att svenska deckare inleds med en flummig scen där vi landar i offrets eller mördarens huvud när något tongivande händer. För mig har det oftast känts malplacé. Jag blir inkastad i historien på fel ställe och tappar ofta sugen. För därefter börjar boken och historien byggs upp. Därför blir jag lättad när Det du inte vet skippar flummet och istället börjar med en augustihet förmiddag på en kvinnomottagning.

Det är helgen innan Maria Wern med kollegor ska återgå till arbetet efter sommarsemestern. Det är Gotland med sin sommarkultur och där de flesta har koll på varandra. Iallafall skvallervägen. Maria Werns chef kommissarie Tomas Hartmans dotter Sofi försvinner spårlöst från stranden efter ett morgondopp. Hon utreder konsekvenserna av oljeborrning på ön, och många väntar på rapporten. Dessutom snackas det om att Sofi har fått ihop det med en gift man i bekantskapskretsen.

Det du inte vet är en bok som är rafflande från den första sidan och där spänningen fortsätter genom hela berättelsen. Trots att en del ledtrådar klarnar redan från början och personer grips fortsätter mysteriet att gäcka oss intill slutet. Det är skickligt uppbyggt lager för lager.

Poliskaraktärerna är välkända efter närmare tjugo böcker. I denna bok möts vi dock av en ny kollega vid namn Jarita Modi. Hon har mycket läppglans, höga klackar och korta kjolar, men låt inte de attributen lura er. Jarita är en modern polis med full koll på den senaste tekniken och hon slår gång på gång de mossigare poliserna på tassarna.

I Det du inte vet tillåts karaktärerna att sväva ut. Kommissarie Tomas Hartmans hjärtskärande stresskänslor när dottern försvinner fyller sida på sida. Han skriker ut sin ångest som är parad med förtvivlan över otillräcklighet som går tillbaka i åratal. En förälder som inte lyckats skydda sitt barn från livets vassa kanter och orimligheter.

Historien är pratig. Dialogen är snacksalig och späckad med allvar. Men den blickar alltid framåt.

Det du inte vet är en skickligt uppbyggd deckare där många överraskningar ryms på ett omsorgsfullt berättat vis. Det är otroligt skickligt att kunna knyta ihop allting så snyggt som författaren faktiskt lyckas göra till slut. Och trots att det är många vändningar och vindlingar hänger allting ihop och blir sällan rörigt eller konstigt. Bara spännande.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2017-04-27 00:00 / Uppdaterad: 2017-04-26 00:23

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6919

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?