Recension

: Svea United: När allt står på spel
Svea United: När allt står på spel Philip O'Connor & Hajdar Haidari
2017
Pintxo Förlag
8/10

Dilemma för ung pojke

Utgiven 2017
ISBN 9789188395306
Sidor 120
Språk svenska

Om författaren

Philip O’Connor och Haidar Hajdari är journalister med uppdragsgivare som till exempel Reuters nyhetsbyrå, Sveriges Radio och Euronews. Reportagen innehåller ämnen som Champions League, Allsvenskan och flyktingkrisen. Svea United: När Allt Står På Spel är den första boken i en kommande serie med temat fotboll.

Sök efter boken

Läsning och att öva läsförmåga. När jag lyfter blicken på tunnelbanan eller bussen är många passagerare upptagna. Gammal som ung läser men alla läser inte nödvändigtvis i en bok. Berättelser och artiklar strömmas i digital form. Någon kollar en tv-serie med översättningar i textremsor. Någon annan läser en e-bok. Och givetvis kollas statusuppdateringar på sociala medier eller skrivs meddelanden över chatten.

Som vuxen är det lätt att förfasa sig när de yngre generationerna inte presterar tillräckligt bra i Pisa-testerna. Typ ropa att ungdomarna borde läsa en bok! Jag är inte helt övertygad om att det är läge att oroa sig över dagens ungdom. I det breda perspektivet har de yngre generationerna kunskaper inom områden som var svåra att ens föreställa sig för tjugo till trettio år sedan. 

Det är dessutom tveksamt om jag – en tant född på sextiotalet – skulle rekommendera en tonåring att läsa något jag själv läste i deras ålder. Intressena kan skilja sig så mycket. Sjöwall & Wahlöö och Ed McBain erbjöd en massa intressant läsning för mig, men inte för mina jämnåriga kompisar när det begav sig.

Jag inser att gnistan för läsning kan tändas genom igenkänningen. Möjligen varvad med någon sorts dröm. Därför frågar jag mig: Var finns en historia som utspelar sig i en storstadsförort? Eller en historia om att kämpa för att bli en fotbollsstjärna? Historien finns! Philip O’Connor och Haidar Hajdari har skrivit en gastkramande berättelse om just detta. I boken Svea United: När allt står på spel presenterar de oss för sjuttonårige Malik Manneh, en kille som bor i höghusområdet utanför Stockholm. Han bor med sin sjuka mamma och redan tidigt går det upp för mig hur tufft livet blir när pengarna inte räcker till. Penningbristen skapar en oro som förlamar och som äter upp all handlingskraft. Detta upptar alltmer Maliks tankar, trots att fotbollsspelandet fyller honom med fantastiska lyckokänslor. 

Författarna lyckas skickligt med att ge liv åt scener och gestalta personer som känns verkliga. Scenerna från fotbollsklubben är omväxlande. Ena stunden är det svettigt och bolltrixigt. Nästa stund får jag en inblick i hierarkin bland fotbollsspelarna och hur ägarstrukturen kan se ut i ett svenskt klubblag. Svea United är ett fiktivt lag men de övriga lagen som nämns finns på riktigt.

Inte bara fotbollsmiljön skildras övertygande. Personerna som omger Malik levandegörs i rappa dialoger med ordval som hör till. Hemma i lägenheten där Malik upptäcker brev från Kronofogden och skriver korta meddelanden på chatten med fotbollsspelande väninnan i Malmö – allt är konkret och några gånger kan jag inte hindra mig själv från att ropa ”Neeej!”. Min omgivning höjer på ögonbrynen och jag måste förklara. Boken väcker min lust att diskutera angelägna samhällsfrågor.

Jag gillar inte att berätta om en boks handling så att moment av spänning avslöjas i förväg. Men jag vill gratulera författarna för att de lyckas så väl med den dramatiska uppbyggnaden. Frågor som vänskap, lagbrott, ansvar och hopp framträder tydligt samtidigt som jag sitter på nålar fram till bokens sista sidor.

En sak är säker; det är oftast mycket svårare att skriva enkelt än krångligt. Någon är kanske rädd för att förlora status när hen står i valet av att skriva lättläst eller inte. Jag vet inte. O’Connor och Hajdari är hur som helst hjältar i mina ögon – de balanserar komplext innehåll med en språkligt lättförståelig form. Sannolikt når historien om Malik Manneh både tonåringar och läsare som inte har svenska som modersmål. Tipsa biblioteket och din närmaste mellanstadie- och högstadieskola att köpa in den. För övrigt rekommenderar jag att du själv skaffar ett exemplar av Svea United: När allt står på spel. Den är värd din lästid.

Lena Nöjd

Publicerad: 2017-04-09 00:00 / Uppdaterad: 2017-04-07 23:02

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6901

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?