Recension

: Spionen på spökskolan
Spionen på spökskolan Jesper Lundqvist
2017
Olika förlag
5/10

Oförskräckt men rysligt på spökskolan

Utgiven 2017
ISBN 9789188347176
Sidor 208
Illustratör Ludwig Frantzén

Om författaren

Jesper Lundqvist har skrivit hundratals radioprogram och sångtexter för Sveriges radios Radioapan men är kanske mest känd för att ha skrivit böckerna om Kivi. Kivi och Monsterhund väckte stor debatt då det är den första boken som använde pronomenet hen.

Sök efter boken

Det är av en slump som Silas märker att han kan bli osynlig. Han blir biten av en geting i klassrummet och märker att smärtan får hans kropp att bli genomskinlig. I chocken efter detta drar han sig undan till skolans källare för att smälta allt och fundera på strategier. Där nere stöter han på Vaktis. Hon är en besynnerlig typ som dubbelarbetar. På dagarna är hon vaktmästare på den vanliga skolan, men om nätterna sköter hon samma sysslor i skolans underjordiska kulvertar.

Vid midnatt ändrar nämligen Algbackaskolan namn till Galgbackeskolan. Eleverna är spöken,vampyrer, gastar och zombies. Spökena är de som har högst status och högst i rang är de som varit spöken riktigt länge. Att de kan fortsätta att gå i skolan år efter år efter år beror på att spöken lär sig långsamt och glömmer fort.

Som ni kanske förstår får Silas och hans familj reda på att han är ett spöke. Lite märkligt är det eftersom han inte dött. Det är ett omvälvande besked som får hans mamma Lamita att slå sönder allt porslin och alla köksstolar. Dock lyckas Vaktis övertala familjen att Silas passar bättre i Galgbackeskolan bland de andra spökena. Sagt och gjort. Hans nya klassföreståndare professor Ludze är en levande fackla. Spökena kan välja hur de vill framställa sig, de flesta vill se ut som de gjorde när de levde men professor Ludze har valt att framställa sig som det inferno hon förvandlades till i dödsögonblicket. Detta för att minnas och påminnas om det som hänt.

Spionen på spökskolan är första delen i serien Spökskolan. Jesper Lundqvist har tidigare skrivit bilderböcker om Kivi som är en sprallig filur vars kön inte står i fokus. Det var den första barnboken som använde pronomenet hen. Även i denna bok finns det en hen. Det är den rätt ruskiga rektorn Vektor. Hen som har en röst som gurglar som spagetti indränkt i ketchup och som mest ligger i ett enormt ärggrönt badkar på rektorsexpeditionen.

Berättelsens övriga karaktärer bryter också mot stereotyperna. Huvudpersonen Silas tycker att det är jobbigt med uppmärksamhet och önskar mest av allt att inte sticka ut. Han vill helt enkelt vara vanlig. Hans föräldrar är två mammor och det är bara så det är. Mammorna har yrken som vanligtvis mest förknippas med män och den ena mamman är besatt av dataspel. Den brinnande professor Ludze är en kvinna som en gång i tiden anklagades för att vara en häxa. Nu är hon Galgbackens absolut bästa lärare som trollbinder sina elever.

Historien är filmiskt berättad med mycket kusliga detaljer som säkert kan fånga den målgrupp på nio till tolv år som den vänder sig till. Samtidigt äger den en något omständlig pladdrighet som gör allting lite otydligt och rörigt. Men spänningen stiger och drivs mot en rafflande upplösning. Vem är spionen på spökskolan? Varför köper den pälsallergiska Vaktis hundmat?

Det kommer fler och fler barnböcker som bryter mot de rådande könsstereotyperna. Det är viktigt att vi läser dem för våra barn så att de kan vara med och bryta mot många rådande, ingrodda föreställningar om hur könsrollerna skiljer sig åt. Här har Spionen på spökskolan ett viktigt uppdrag som boken sköter med bravur. I nästa bok i serien kommer en mumie att medverka…

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2017-03-12 00:00 / Uppdaterad: 2017-03-12 18:05

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6873

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?