Recension

: Ekonomi så att du förstår
Ekonomi så att du förstår Marcus Weeks
2016
Ordalaget Bokförlag
6/10

Plottrig introduktion till ekonomi

Utgiven 2016
ISBN 9789174691634
Sidor 160
Orginaltitel Heads Up Money
Översättare Johanna Holmberg

Om författaren

Marcus Weeks är musiker och författare. Han är uppväxt i Hastings, där han fortfarande bor, och har arbetat bl.a. som pianostämmare, lärare i musik och engelska samt som gallerist. Han har skrivit en mängd fackböcker inom skilda ämnen som musik, psykologi, filosofi och ekonomi.

Sök efter boken

När det evighetslånga årsbokslutet håller på att gå över i januaribokslut läser jag Ekonomi så att du förstår. En annan sorts ekonomi än den som upptar mina dagar och ibland kvällar men som jag har studerat för länge sedan, alternativt intresserar mig för privat.

Många ryggar tillbaka så fort de hör ordet ekonomi, och måste de uttala det själva är det med tvekan eller förakt. I förlängningen associerar man lätt till rädsla och maktlöshet när det kommer till ekonomi; denna skrämmande ekonomi som styr så mycket – som kan tyckas styra allt. Och inte blir det bättre av att ekonomi som vetenskap är ganska inexakt, att den i så hög grad bygger på antaganden om perfekta förhållanden. Därför välkomnar jag i stort sett all folkbildning i ekonomi och ägnar själv en del tid åt att förklara begrepp och samband för vänner och bekanta – och ibland kollegor, eftersom ekonomi ju omfattar så mycket mer än den redovisning jag ägnar mig åt en stor del av min vakna tid.

Ekonomi så att du förstår är en sorts introduktion till ekonomi, främst riktad mot ungdomar men även andra som vill veta mer. Väldigt enkelt förklaras en mängd termer och begrepp inom huvudsakligen nationalekonomisk teori, men även privatekonomin får sina avsnitt. På drygt 150 sidor avhandlas såväl utbud och efterfrågan, prissättning, valutor, växelkurser, inflation och globalisering som aktier, lönesättning, bankväsende och pensionssystem. Det säger sig självt att det blir ett skrapande på ytan men samtidigt känns det ganska godtyckligt vilken nivå författaren lägger sig på. Ibland förklaras även enkla företeelser ingående, ibland dyker det upp väldigt specifika termer utan att dessa beskrivs närmare.

Det känns som om det gått fort vid framställandet av boken; den framstår som en internationellt anpassningsbar produkt, ett skal att delvis fylla med specifikt innehåll. Det ger en känsla av anonymitet och samtidigt som den är lättläst är den också lättglömd. Förenklingen går väldigt långt, vilket ibland gör framställningen ganska ointressant och när det för en gångs skull finns ett matematiskt exempel innehåller detta ett enormt räknefel. Det finns också ett uppslag med titeln ”När marknaden gör sitt jobb” som enbart handlar om när marknaden faktiskt inte gör det (bortsett från rubriceringen är det ett mycket bra avsnitt).

Även visuellt går det fort – boken är fylld av bilder och grafiska grepp, vilket i slutänden blir ganska plottrigt. På i stort sett varje uppslag finns en liten faktaruta om någon ekonom, liksom boken avslutas med presentationer av ytterligare ett stort antal sådana. Till en början är det en liten krydda men vartefter blir utrymmet oproportionerligt och det känns märkligt med detta av fokus på historiska ekonomer, kanhända är det en rest från den bok i ekonomisk historia Marcus Weeks tidigare varit medförfattare till.

Lite lustigt blir det för mig när boken inleds med ett uppslag om vad ekonomer gör. Exemplen är t.ex. lärare och forskare inom ekonomi, ekonomer inom statlig förvaltning och internationella organisationer, banktjänstemän, aktieanalytiker och ekonomijournalister men inte med ett ord nämns den största massan ekonomer – de som sköter redovisningen inom företag och organisationer.

Till de bättre inslagen hör ordlistan på slutet, liksom de avsnitt som visar på problemen med de ekonomiska system vi har, medaljens baksida om man så vill; fattigdom, bistånd, miljöproblem, marknadsmisslyckanden, löneklyftor m.m.

Saga Nordwall

Publicerad: 2017-02-28 00:00 / Uppdaterad: 2017-02-27 10:39

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6859

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?