Recension

: Pingvinlektionerna
Pingvinlektionerna Tom Michell
2016
Brombergs
8/10

Feel-good pingvin

Utgiven 2016
ISBN 97891733773262
Sidor 221
Orginaltitel The Penguin Lessons
Översättare Nille Lindgren
Illustratör Neil Baker

Om författaren

Tom Michell foto Charles Francis
Foto: George Francis

Tom Michell, född 1952, är uppvuxen på den engelska landsbygden. Han har ett stort naturintresse och ett starkt engagemang i miljöfrågor. På fritiden är han amatörkonstnär och motiven hämtas ofta från naturen omkring honom.

Sök efter boken

Pingvinlektionerna är berättelsen om den unge äventyrslystne läraren Tom som åker till Argentina på 70-talet för att arbeta på en internatskola. Under ett skollov åker han runt i Brasilien och Uruguay och av en händelse träffar han på en oljeindränkt pingvin på en strand i Monte Video dagen innan återresan till skolan i Argentina. Han tycker sig inte kunna göra annat än att ta den med sig till lägenheten han lånat och försöka tvätta den ren. När han sedan går ned till stranden igen för att släppa ner den i havet visar det sig vara helt omöjligt. Pingvinen vägrar att lämna hans sida och lyckas på något sätt ta sig upp för en mur och ut på motorvägen för att hinna ifatt sin nye kompis som hade fräckheten att försöka smita.

Så börjar vänskapen mellan Tom Michell och Juan Salvador Pingüino. En förtrollande liten berättelse som får hjärtat att smälta. Men livet med en pingvin kan även innebära en del utmaningar. Hur smugglar man den obemärkt över gränsen till exempel? Kommer den att trivas på internatskolan? Vad ska kollegorna säga?

70-talet var en orolig politisk tid i Argentina, och det ligger hela tiden som en kuliss som skymtar i bakgrunden. Små vardagliga anekdoter fångar det kaotiska, farliga och orimliga som händer i landet. Bisarra tv-sändningar med president Isabel Perón, skenande inflation och våldsamheter från extremvänstern. Folket gick i princip bara och väntade på att militären skulle ta över. Vilket de också gjorde 1976.

Men Juan Salvador Pingüino var helt obrydd av dessa oroligheter eftersom han var en pingvin vars fokus låg på att äta sill och umgås. Michell installerade honom på terrassen till elevhemmet där han fick residera och ta emot besök. Tack vare sin enastående personlighet blev han en god vän och uppskattad samtalspartner till många av eleverna och de anställda på skolan.

Det här är det charmigaste jag läst på länge. Och det är väldigt välskrivet. Språket är fint och texten är bra balanserad. Trots att jag tyckte att boken tog slut för fort så är jag nöjd med att den inte innehöll några transportsträckor och spretigheter. Berättelsen var helt enkelt av denna längd. Varken mer eller mindre.

Kari Kapla

Publicerad: 2016-06-24 00:00 / Uppdaterad: 2016-06-24 08:55

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6592

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?