Recension

: Skilj dig ordentligt!
Skilj dig ordentligt!: Separationshandboken Pia Sehm
2015
Printz fakta
7/10

Boken du helst vill slippa läsa

Utgiven 2015
ISBN 9789187343773
Sidor 175

Om författaren

pia sehm foto printz publishing
Foto: Printz fakta

Pia Sehm (född 1968 i Södertälje) är journalist till yrket. Under många år arbetade hon som ekonomireporter och programledare på Ekonominyheterna på TV4. Idag är hon föreläsare och moderator inom näringsliv och ledarskap och anlitas även ofta som expert inom privatekonomi och skilsmässor.

Sök efter boken

Jag vill inte vara någon glädjedödare, men de flesta av oss har varit, eller kommer att vara, med om en separation. Tyvärr. Förutom alla känslor man då har att bearbeta uppstår det en mängd med praktiska problem man kanske inte riktigt varit förberedd på. Känslorna är individuella och kan inte lösas med hjälp av en handbok. De praktiska problemen däremot är ganska likartade i de flesta separationer, och här kan en handbok komma väl till pass.

Pia Sehm är ekonomijournalist och därmed ligger det nära till hands att tro att hon hade stenkoll på de ekonomiska snårigheter som uppenbarade sig vid hennes egen skilsmässa. Så var dock inte fallet. Hon hade hamnat i den fortfarande alltför vanliga situationen att maken skötte allt ekonomiskt i familjen. Hon fick ett brutalt ekonomiskt uppvaknande och den här boken är den typ av bok hon själv önskat skulle ha funnits där för att hjälpa henne ta sig igenom allt praktiskt arbete en skilsmässa innebär.

Boken är bra strukturerad med olika kapitel för juridik, barn och ekonomi. Det är lätt att bläddra fram till den information man själv har nytta av. Hon tar även upp saker som komplicerar situationen ytterligare, som internationella äktenskap och vad som gäller om den ena parten är egen företagare.

Det finns olika typer av separationer, och det är naturligtvis fler variabler att ta hänsyn till vid en skilsmässa efter ett långvarigt äktenskap med gemensamma barn än vid ett kortare samboskap utan barn och gemensamt ägande av bostad, fritidshus, bil etc. I boken finns ett kapitel om vad som gäller vid bodelning vid avslutat samboskap, men merparten av boken behandlar vad som gäller vid skilsmässa.

Sehm har inkluderat ett litet avsnitt på fyra sidor med vad alla som lever i en relation bör tänka på när det gäller ekonomi. Föräldraledighet, pension och olika avtal som parterna kan skriva för att tydliggöra vad som gäller i olika sammanhang. Detta att tänka efter före kan väl annars anses som ett av världens mest olyssnade goda råd. Vem vill tänka på sådana prosaiska saker när man är kär och livet är toppen?

Insprängt mellan de praktiska råden finns korta stycken där olika personer delar med sig av erfarenheter från egna separationer. Att lyssna på dessa röster kan faktiskt skänka en del tröst och hopp mitt i ens egna personliga tragedi. De planterar en tanke om att livet går vidare trots allt.

Det här är väl egentligen en bok man helst vill slippa läsa. Men när separationen är ett faktum kan det vara ovärderligt att ha den här handboken att luta sig emot. När hjärnan är upptagen med att bearbeta sorg och andra stora känslor kan den ha svårt att även hantera praktiska beslut på ett förnuftigt sätt.

Jag skulle inte gå så långt som att säga att alla bör läsa den här boken, ifall att…, men om du lever i en relation som du känner har förlorat sin stabilitet kan det vara idé att bläddra i den för att få ett hum om vad du bör tänka på innan, och ifall att, det kraschar.

Kari Kapla

Publicerad: 2016-02-07 00:00 / Uppdaterad: 2016-02-05 21:21

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6447

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?