Nyhet

Aktuellt i veckan

I fredags kväll attackerade maskerade personer människor med ”osvenskt” utseende i centrala Stockholm. ”Medborgargarde” kallar de sig tydligen själva, medan författaren Katerina Janouch hejade på ”team ‘huliganer’”. ”Lynchmobb” konstaterade andra, och de flesta av oss undrar nog upprört vad det är som pågår.Förmodligen var det ändå inte detta scenario arméchefen Anders Brännström föreställde sig när han presenterade den kanske lite förvånande slutsatsen att ”Sverige kan vara i krig inom några år”. Istället är det utvecklingen i Ryssland som så många gånger förr ska motivera nya försvarssatsningar.

I Iowa drar de amerikanska primärvalen igång, vägen mot att få fram höstens presidentkandidater.

I universitetsvärlden har historikern Dick Harrison rört upp känslor med sitt påstående, till att börja med i en debattartikel i SvD, att svenska studenter är på tok för bortklemade och okunniga. Till dels är det en oro som känns igen från en mängd böcker om det svenska utbildningssystemet överlag – att sätten att finansiera och utvärdera blivit alltför instrumentella och ekonomistiska – bland annat av idéhistorikern Sven-Eric Liedman.

Det kommer att bli mycket Shakespeare det här året – i april är det 400 år sedan han dog (förutsatt förstås att man anser Shakespeare vara den man som dog för 400 år sedan i april). Sveriges radio sänder till exempel redan nu programmet Shakespeares gåtor i två delar. På dagensbok.com har vi sedan länge temasidan Tema: William Shakespeare, och mer sådant lär det väl bli under året.

I helgen började SVT visa japanska Studio Ghiblis tecknade tv-serie Ronja Rövardotter.

Hur har din litteraturvecka varit?

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2016-01-31 17:30 / Uppdaterad: 2016-01-31 17:32

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?