Recension

: Undersökning i en bassäng
Undersökning i en bassäng Marie Peterson
2015
Norstedts
7/10

En vårvecka vid havet

Utgiven 2015
ISBN 9789113059143
Sidor 270

Om författaren

Peterson_Marie_LinaKarnaKippel
Foto: Lina Karna Kippel

Marie Peterson (född 1953) är kritiker och kulturjournalist. Hon debuterade som författare 2005 med romanen Du tror du vet allting.

Sök efter boken

Berättelsens scen är ett flådigt, arkitektritat hus vid havet. Scen och huvudperson. När jag efter knappt 300 sidor slår ihop boken är det huset jag minns. Huset och hur det upplevdes av romanens olika karaktärer. Karaktärerna och deras bekymmer fastnar inte alls på samma vis som det där spännande huset med sin upplysta vinkällare, det avsides köket och det låsta, lite hemliga rummet.

Huset är huvudperson. Till huset hör en pool och det är i rörelserna mellan hus och pool berättelsen utspelar sig under en vårvecka. Arkitekten Peter har fått ett stort arv efter sin nyss avlidna mor. Han hittar av en slump det fantastiska huset vid havet och blir genast förälskad. Han köper huset, får ny livslust och går med hull och hår, och massor av pengar, in för att förvandla det till ett hotell. Hans vän Alejandro kommer på besök och kommer med icke efterfrågade råd om renoveringar och hotelldrift. Lea, som lider av svåra fysiska och psykiska smärtor efter en bilolycka blir hotellets första gäst. Långt innan det har blivit ett hotell.

Alla tre har de sina ok att bära. Peter är en alkoholiserad sexmissbrukare och han ser hotellbyggandet och sitt nya ekonomiska oberoende som ett sätt att börja om. Men det visar sig att det gamla huset har en vinkällare. Alejandro plågas av minnen från sin barndom då han blev svårt misshandlad och Lea kommer helt enkelt inte över den svåra bilolyckan utan genomlever den om och om och om igen.

I en inskjuten, kursiv berättelse lär vi känna Selma och Gunnar. Selma är arkitekten som ritade huset en gång. Det var hennes livsverk, men hon hann aldrig flytta in i huset innan cancern tog hennes liv. Trots att den här berättelsen är väldigt kort, kommer jag som läsare mycket närmare Selma och Gunnar än de egentliga huvudpersonerna i boken. Peter, Alejandro och Lea känns mer som representationer än människor.

Peter tycker inte att poolen passar ihop med huset och vill bli av med den. Alejandro försöker övertala honom att låta bli. Tillsammans med Lea rengör han poolen och fyller den med vatten. Middagar med alldeles för mycket vin intas och några ytterligare gäster kommer sporadiskt på besök. Peter, Alejandro och Lea börjar så sakteliga dela med sig av sina hemligheter. I spänningen mellan det livgivande vattnet och huset som aldrig riktigt blev vad det skulle försöker de tre karaktärerna få ordning på sina liv.

Cecilia Bergman

Publicerad: 2015-12-16 00:00 / Uppdaterad: 2015-12-12 18:40

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6389

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?