Text

Augustpriset 2015

På måndag går årets Augustgala av stapeln. Sex böcker vardera är nominerade till tre priser: Årets bästa skönlitterära bok, Årets bästa fackbok och Årets bästa barn- och ungdomsbok. Innan vinnarna har utsetts vill vi passa på och uppmärksamma alla de arton nominerade – eller åtminstone dem vi hunnit recensera så här långt.

Tidigare pristagare har vi samlat på sidan Augustpriset genom tiderna.

Årets nominerade är:

Skönlitteratur | Fackböcker | Barn- och ungdomsböcker


Nominerade till Årets svenska skönlitterära bok


Aris Fioretos: Mary
Att behålla en kärna ingen kan komma åt

”Det är november 1973, men det är svårt att skaka av sig känslan av att det också är helt nyss. Då var det studentprotester utanför Tekniska högskolan i Aten som brutalt slogs ner av den grekiska militärdiktaturen, men vi har sett de här situationerna från platser runtom i världen, inte sällan filmade med skakiga…” Läs mer

Masja av Carola Hansson har vi tyvärr inte recenserat än.

Jonas Hassen Khemiri: Allt jag inte minns
Livet i andras minnen

”Det är en nedtonad Jonas Hassen Khemiri man möter i romanen Allt jag inte minns. En som verkar ha skalat bort det mest iögonenfallande av den språkliga brokigheten, finurligheten, som velat komma åt någon annat. Någonting underliggande. Det enklaste. Och det är förstås allting annat än enkelt. Huvudpersonen i Allt jag…” Läs mer


John Ajvide Lindqvist: Rörelsen. Den andra platsen
Metamonster i ett mörkt åttiotal

”När jag stapplade ut från biovisningen av Prometheus, prequelfilmen till Alien-serien var jag yr av den intensitet som präglat det som nyss utspelat sig på vita duken. En liknande känsla infinner sig när den sista sidan av Rörelsen är utläst och till stor del är det ett gott tecken. Ajvide Lindqvist väjer inte undan för det obehagliga och skruvat…” Läs mer


Agneta Pleijel: Spådomen. En flickas memoarer
Att växa upp och bli sin egen

”Vad var det som hände? Vilka var vi? Få personer, åtminstone av oss som tenderar att tänka bäst med pennan mot pappret, har nog kunnat låta bli att undersöka sig själva och sin historia utifrån den typen av frågor. Vem var jag då, vem är jag nu? Hur hänger det ihop? Ett utredningsarbete av den egna livsberättelsen. För de…” Läs mer


Stina Stoor: Bli som folk
Säregna noveller som går rakt in

”Det finns ett ord i Stina Stoors noveller som sticker ut lite extra. Ett ord som annars inte brukar göra särskilt stort väsen ifrån sig. Så. Det korta ordet ges en tyngd och ganska ofta en helt egen rad, när något eller någon beskrivits med det säregna språk som de korta berättelserna är framsjungna på. Som för att markera att just så var det…” Läs mer


Nominerade till Årets svenska fackbok


Karin Bojs: Min europeiska familj. De senaste 54 000 åren
Fusion är nyckelordet

”Det är svårt att tänka sig ett mer perfekt bokpar att samläsa än de båda Augustnominerade fackböckerna Käraste Herman av Maja Hagerman och Min europeiska familj av Karin Bojs. Den ena om den svenska rasforskningens fader, Herman Lundborg, den andra om de senaste rönen kring de där mänskliga anlagen han och…” Läs mer


Maja Hagerman: Käraste Herman. Rasbiologen Herman Lundborgs gåta
Kolonialismens och folkmordens ”vetenskapliga” grund

”Det finns ingen skylt på den byggnad i Uppsala som en gång var Statens rasbiologiska institut. Det skriver Karin Bojs i sin bok Min europeiska familj, så det har fastnat hos mig redan innan jag slår upp Maja Hagermans biografi över institutets grundare och förste chef, Herman Lundborg. Det vill säga, det finns en skylt som…” Läs mer


Johan Hilton: Monster i garderoben
Den hotfulla dubbelnaturen

”No tears for queers tillhör den starkaste läsningen i mitt liv. Johan Hiltons tredelade reportage är ett skildrande av homofobiska hatbrott men samtidigt ett effektivt isärplockande av den våldsamma och på samma gång livrädda normativa manligheten. Sällan har ett dokumentärt verk känts så sylvasst och befriande…” Läs mer


Karin Johannisson: Den sårade divan
Ett kalejdoskop av kvinnlig galenskap

”Den sårade divan av Karin Johannisson är en bred idéhistorisk undersökning av kvinnlig galenskap under 1900-talet. Johannisson är speciellt intresserad av växelspelet mellan individ och sjukdomsidentitet. Hon vill studera hur diagnoserna har kunnat formas och användas för kvinnans egna syften. Men vad är galenskap…” Läs mer


Magnus Linton: Knark – en svensk historia
Krig mot knarket eller mot det bejerotska paradigmet?

”Det är något ruttet i svensk narkotikapolitik. Så kan man nog sammanfatta Magnus Lintons Augustnominerade bok Knark – en svensk historia. I DN skrev Ann Heberlein att boken ‘blottlägger ett ideologiskt vansinne’, medan Jimmy Vulovic i Kristianstadbladet säger sig bara kunna läsa den ‘som ett debattinlägg’. Den senare…” Läs mer


Lennart Pehrson: Den nya staden
Den förföriska, farliga staden

”Säg ‘Amerikaemigrationen’ och de flesta svenskar tänker förmodligen på Vilhelm Mobergs Karl Oskar och Kristina, på bönder som lämnade den karga svenska jorden och en förtryckande överhet för att få räta på ryggen och spana ut över nybrutna, fruktbara åkrar i Mellanvästerns svenskbygder. De fanns…” Läs mer


Nominerade till Årets svenska barn- och ungdomsbok


Emma Adbåge: Nu är det sent!
Lektid eller sovtid?

”Att inte vilja gå och lägga sig, finns det en mer klassisk barnbokskonflikt? Eller för den delen verklig konflikt i vardagen hos de flesta barnfamiljer? Föräldern och klockan säger ”Dags att sova!” men kroppen är fortfarande full av lek och nyfikenhet…” Läs mer


Hanna Gustavsson: Iggy 4-everr
Under huden på tonårstristessen

”’Palla. Jag orkar inte!’ ‘Ser det ut som att jag bryr mig?’ ‘Mm, whatever’ ‘Orka bry sig.’ ‘Så jävla meningslöst’ ‘Hur gammal måste man vara för att gå i förtidspension?’ Jag måste erkänna att Hanna Gustavssons 14-åriga hjältinna (eller vore antihjältinna en mer korrekt term?) Iggy (Ingrid) först mest går mig på nerverna…” Läs mer


Eva Lindström: Alla går iväg
Melankoliskt och absurt om ensamhet och sorg

”Han är litegrann genomskinlig, Frank i Eva Lindströms Augustnominerade bilderbok Alla går iväg. Genom hans grå, overalliknande klädsel kan man ibland ana de stora, nästan tomma bakgrunderna, färgfälten i melankoliska toner som får Frank att se precis så där liten ut som han säkert känner sig…” Läs mer


Frida Nilsson: Ishavspirater
För den som söker spänning

”Ishavspirater är en av årets nomineringar till Augustpriset, kategorin barn- och ungdomsböcker. Det är en bok som utspelar sig på en plats långt härifrån i en annan tid, en plats och tid som bara finns i sagans värld. Sagans värld är inte alltid helt olik vår värld men kännetecknas ofta av det som är lite annorlunda. I den…” Läs mer


Jessica Schiefauer: När hundarna kommer
Våldet griper omkring sig

”Jessica Schiefauer, mest känd för den fantasifulla och augustprisbelönade Pojkarna, växte upp i Kungälv, nära Kode, och var sjutton år när fjortonårige John Hron i augusti 1995 misshandlades till döds vid en sjö där, av tonåriga gärningsmän med nazistsympatier. Schifauers nya roman, När hundarna kommer, handlar inte…” Läs mer


Kristin Lidström och Helena Öberg: Din tur, Adrian
Läsning och hundtrygghet

”’Din tur, Adrian.’ Det är orden som får 10-årige Adrians huvud att fyllas av bomull och bokstäverna att simma framför ögonen. Tiden i klassrummet stannar. Adrians vardag är blyertsgrå, så blyertsgrå. I skolan är han utanför. Klasskamraterna retas eller ignorerar honom. Hemma går föräldrarna omlott till sina jobb…” Läs mer

Vilka tror du får priserna på måndag?

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2015-11-21 00:01 / Uppdaterad: 2015-11-23 08:59

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?