Text

Tema: naturlängtan

Urbana miljöer är en, i historiskt perspektiv, en ganska ny företeelse. Idag bor de allra flesta människor i städer men i våra sinnen är vi kanske fortfarande kvar i naturen med en längtan efter vindens sus i trädgrenar och det där mörkret, lugnet och tystnaden som man aldrig upplever i staden. Många av oss som nu befolkar städerna är inflyttade och har våra rötter på en annan plats, ofta en plats närmare naturen. Här har jag samlat böcker som passar när längtan efter det där man lämnat blir för stor. Böcker att läsa när man känner sig naturnostalgisk, när man går i gröna-vågen-tankar eller bara behöver inspiration till helgens naturutflykt. Läs också Lina Arvidssons krönika En diffus längtan efter någonting äkta.

/Redaktionen genom Cecilia Bergman

* * *
Gröna vågen | Sommarstugor, torp och kolonier
Trädgård och självhushållning | Naturen som utflykt och hobby
Naturen i konst och poesi

Gröna vågen

 


Hildur Jackson och Karen Svensson: Ecovillage living
Hippievarning utfärdas

”Trött på det här samhällets stress och karriärhets? Trött på att behöva slita varje dag med något jobb du inte tycker om? Någonsin drömt att bo i en ekoby, men inte hittat rätt? Du är nog knappast ensam. Därför har det engelska förlaget nu publicerat en komplett manual för vad en ekoby handlar om och hur man…” Läs mer

 

Gunnel Atlestam m. fl.: Ekobyboken
Drömmar om ett annat liv

”I Sverige finns cirka 30 ekobyar och författarna till den här boken har besökt hälften av dem och intervjuat boende och eldsjälar. Boendet i ekobyarna kan vara mer eller mindre kollektivt och ägandeformerna ser olika ut. Gemensamt för alla ekobyar är att de bygger på hållbarhetstankar, både ekologisk och…” Läs mer

 

Lisa Lemke: Lisa på landet
Husmoderns återuppståndelse?

”I essän Husmoderns död gör Sara Danius en jämförelse mellan olika upplagor av Bonniers kokbok och visar hur vi mer och mer fjärmar oss från den mat vi äter genom att inte vilja befatta oss med något som tyder på att det är döda djur vi äter. Men kanske håller den trenden på att förändras? I Lisa på landet…” Läs mer

 

Lina & Oscar Westman: Köttbonden
Politisk kokbok

”Det här är en kokbok med köttrecept. Mustiga soppor, grytor och härliga stekar. Tupphjärta med linfrökex och syltad lök, Grillad flankstek med chimichurri och peperonata, Killing i kål, Höbakad fläsksida är några av alla rätter som presenteras. En mustig kokbok alltså, men framförallt är det…” Läs mer

Sommarstugor, torp och kolonier

 


Henrik Ekman: Utsikt från ett torp
Ett år i den svenska naturen

”Under våren har jag arbetet med en kandidatuppsats om naturfotografers natursyn. Jag har brottats med frågor om vad natur egentligen är och om vilken bild av naturen naturbilden ger. Uppsatsen skrivs inom ämnet miljövetenskap och själv intresserad av naturfoto så funderar jag över…” Läs mer

 

Ingrid Sommar och Miriam Preis: Kolonikärlek, rapport från en dröm som lever
Rapport från kolonin

”Att ha kolonistuga är hett. Det verkar finnas ett sug efter att odla sin egen mark, att se något växa, något som man inte kan påverka speciellt mycket. Ja, lite gödning eller ny jord, lite rensning kan förbättra odlingsbetingelserna. Men annars är det mest att vänta på att pionerna skall slå ut, att jordgubbarna skall bli röda…” Läs mer

Trädgård och självhushållning

 


Ronny Ambjörnsson: Den hemliga trädgården
Trädgårdens idé

”Jag har ingen trädgård. Jag har inte ens en balkong. Kanske är det därför jag ibland fastnar i mobiltelefonens spel HayDay? Någonstans måste man ju få plantera, se hur det växer, skörda och skapa rum för avkoppling. För min del räcker det nog trots allt att emellanåt trädgårdsarbeta…” Läs mer

 

Bella Linde och Lena Granefelt: Rätt ur jorden: handbok i självhushållning
Dags att börja odla sin trädgård

”December, januari, februari är det lugnt i den kalender som pryder pärmarnas insidor i Bella Lindes och Lena Granefelts Rätt ur jorden: handbok i självhushållning. Det har varit tid för planering, inventering, rengöring och reparation av redskap och inte minst vila, men redan nu i mars har…” Läs mer

 

Marie och Gustav Mandelmann: Självhushållning på djupadal
Livet på sextio hektar

”Det är lite dubbelt, att fundera över en egen liten trädgård och så ramla in i Marie och Gustav Mandelmanns tjusiga Självhushållning på Djupadal. Det här är ju ingen trädgårdsbok egentligen. Djupadal är en hel, ekologiskt driven gård, sextio hektar med odlingar av olika slag, med fruktträd, grönsaker, åkrar…” Läs mer

 

Stefan Sundström: Stefans lilla gröna. En handbok i utanförskap.
Vara sin egen trädgårdstomte

”I en dokumentär som SVT visat som K-special pratar Stefan Sundström om utanförskap. Om inte de flesta människor faktiskt känner sig utanför: ‘Så då är frågan vad som är innanför egentligen. Är det Reinfeldt? Då kan man ju lika gärna vara utanför på nåt sätt.’ När så Sundström gör en trädgårdsbok…” Läs mer

 

Christina Högardh-Ihr: Från aprikos till äpple
Frukt och bär for dummies?

”Jag antar att det säger en del om att man är mer orienterad när det gäller böcker än växter när man glatt läser ‘läs-skyddad’ (och ser framför sig en mysig liten vrå där det är fint att sitta och läsa i början av våren) istället för ‘lä-skyddad’. Just därför tänker jag att Christina Högardh-Ihrs Från…” Läs mer

 

André Strömqvist: Odlarens handbok
Grundkurs i evigheten

”Det börjar med jorden. När jag först tittar på innehållsförteckningen känns det ärligt talat lite som när man var liten och måste äta upp sin soppa innan man fick pannkakor – två hela kapitel om kompost och jord innan vi kommer in på själva växterna? Hade jag inte precis läst Stefan Sundströms hyllning till…” Läs mer

Naturen som utflykt och hobby

 


Martin Emtenäs: Upplev Sveriges natur
För semesterns naturutflykter

”Vad kan passa bättre så här i semester- och midsommartid än en utflykt till naturen? Vare sig du vill hitta en ny plats att besöka eller vill lära dig mer om det område du brukar besöka så passar den här boken perfekt. Dessutom går 10 kr per såld bok till Naturskyddsföreningens arbete för att rädda den vitryggiga hackspetten…” Läs mer

 

Hanna Felixon: Udda bon: annorlunda hotell i Sverige
Övernattningstips från beresta barndomsvänner

”Under ett år reste Hanna Felixon och Sanna de Mander runt i Sverige och prövade riktigt udda ställen att övernatta på. Resultatet blev guideboken ”Udda bon”. Det var en typ av guidebok som de såg saknades. Många söker efter en ovanlig och spännande upplevelse när de reser och då kan ett ovanligt hotell eller boende…” Läs mer

 

Dave Goulson: Galen i humlor
Engagerande humor och allvar

””Humlor ska man ägna sig åt.” Mannen framför mig har en mörkgrön slips med illustrerande tryck av olika insekter. Han är något av en kryssare, en naturintresserad person som på listor bockar av de arter de sett med egna ögon. Ofta är de fågelskådare. Fast den här mannens lista består av olika arter av olika arter av släktet Bombus…” Läs mer

 

Peter Larsson: Fåglar för alla
Tillbaka till skolbänken

”Fåglar för alla riktar sig till lekmän, till amatörer, till nybörjare, sådana som jag. Den går på ett pedagogiskt sätt igenom fåglars läten, deras utseende, ringmärkning, genvägar till artbestämning, utrustning och en rad praktiska tips. På det stora hela är det en väldigt praktisk bok. Den är liten och nätt och tar upp de vanligaste fåglarna…” Läs mer

 

Joachim Petterson: Bisyssla: Om bin, biodling och biprodukter
Bildskön och passionerad handbok

”Våra pollinerande insektsvänners utsatthet och sårbarhet för olika faror, såsom bekämpningsmedel, parasiter, sjukdomar och människors förkärlek för fattiga monokulturer, ofta i en komplex mix, har det skrivits mången artikel och spelats in flera filmer om. Hotet mot bin och andra…” Läs mer

 

Mats Ottosson och Dan Zetterström: Fågeldagbok 2015
Förmodligen ingen stork … kanske en sångsvan?

”En dagbok för fågelobservation? Ja, vi behöver en hobby. Något världsligt och nära. Och gärna nu, eller när som. Fåglar är mitt eget försök till en hobby. Jag upplever att fågelskådning bryter ganska härligt mot det moderna digitala flödet, den ständiga bedövande ström av beslut, stress och…” Läs mer

 

Johan Webb: Gröna platser. Fotografer 1991-1996
Var finns ett paradis på jorden? Jo i våra parker!

”I alla tider har människan haft en önskan att omforma naturen. Tidvis, det må erkännas, har man låtit naturen efterlikna sig själv. Men så fort möjligheten och tiden funnits så har man varit där och petat. Om man vandrar omkring i en vanlig park i t.ex. London eller Kalmar…” Läs mer

 

Bengt af Geijerstam: Det levandet havet
En liten parentes i Östersjön

”Stockholms skärgård måste vara svenska naturfotografers älsklingstillhåll. Otaliga är de böcker som skrivits/fotograferats om denna Östersjöns pärla. Oftast är det glada böcker fyllda med friluftsälskande människor som badar, äter fiskar och…” Läs mer

 

Allen Coombes: Bonniers naturguider. Träd
Mindre praktisk handbok

”Utmärkt, tänker jag, en praktisk liten handbok för att kunna artbestämma träd. När dessutom reklamtexten säger att det inte krävs några förkunskaper för att använda boken låter den som gjuten för mig. Täckningen är det heller inget större fel på: 300 europeiska trädarter behandlas. Ganska få av dem finns egentligen i Sverige, än färre…” Läs mer

Naturen i konst och poesi

 


Lars Lerin: Naturlära
”På den yttersta dagen skall älgarna se in i tomma hus, som sagt”

”Lars Lerins konstnärskap har alltid förtrollat mig. Den starkaste upplevelse jag någonsin fått av en konstutställning var då jag var på en Lerin-utställning i Malmö och bilderna bara öppnade upp sig framför mig. När jag går på en utställning fokuserar jag på den drabbande estetiska…” Läs mer

 

Pontus Arvstrand: När marken är platt sjunker himlen
Modern naturlyrik och kroppsliga landskap

”Den fjärde diktsamlingen i Göteborgförlaget Kabusas serie Kabusa Dikt är Pontus Arvstrands När marken är platt sjunker himlen. Arvstrand är den första debutanten i serien, vilket är anmärkningsvärt och samtidigt glädjande. Medan många andra förlag skär ner på poesin och begränsar antalet debutanter, har vi här…” Läs mer

 

Joar Tiberg: Fåglar i fält
Kanske är det kråkan…

”’Vi gillar henne rätt mycket. Hon ger en tjurig mening åt förorten. Eller hon skriver en sorts dikter. (Samma sak.) Enkla brunaktiga dikter som man tycker mycket om.Två, tre bokstäver.’Så vackert skriver Joar Tiberg om nötskrikan. Så vackert skriver han om många fåglar; kråkan, nötväckan, talgoxen, kungsfågeln…” Läs mer

 

Eva Stina Byggmästar: Eva Stina Byggmästar
Underverk i naturens vardag

”Ibland slås man vid diktläsning av hur litet som krävs av skenbar kraft för att upplevelsen ändå djupt ska röra en. Rader kan dölja sin inneboende styrka under en oansenlig yta av ord. Ett stycke naturlyrik av avväpnande lätthet, där orden skyggar undan och liksom bäddar ned sig i texten istället för att gå på…” Läs mer

 

Maria Westerberg: Vildhjärta
”om allt går åt skogen så går det åt rätt håll”

”Kan man ha till yrke att hitta pinnar i skogen och berätta sagor om dem? Jag måste erkänna att jag blev lite ställd första gången jag hörde den yrkesbeskrivningen, men: ja. Maria Westerberg kan. Vildhjärta – en kär lek mellan människa och skog samlar fantastiskt vackra fotografier på skogen och på…” Läs mer

* * *
Våra recensioner av böcker om natur hittar du bland annat under etiketterna Natur, Miljö, Skog och Trädgård.

Fler temasidor hittar du under Teman.

Cecilia Bergman

Publicerad: 2015-08-01 00:01 / Uppdaterad: 2015-07-31 13:49

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?