Recension

: Malva och hästarna
Malva och hästarna Malin Eriksson
2014
Olika
5/10

Lättläst om hästar och resandefolk

Utgiven 2014
ISBN 9789187413049
Sidor 36

Om författaren

Malin Eriksson har en magisterexamen i litteratur med genusinriktning och skriver bl.a. noveller, seriemanus och artiklar för tidningen Min Häst. Hon står bakom de de lättlästa hästböckerna om Malva och serien Ponnykompisar.

Sök efter boken

Ibland smyger sig en önskan på en, ibland slår det mer som ett måste som inte går att stoppa. Ett sug i kroppen som det bara inte går att säga nej till, för då kommer man förgås. Ett kall, som man just när det kommer över en, inser är något som man har fötts till att göra. Just så känns det för Malva när hon hälsar på hästarna första gången. Att rida är något hon är född till, något hon måste få göra, annars kommer hon gå i tusen bitar. Men det är också något som hennes pappa inte alls förstår. Han är rädd för hästar, även rädd om Malva, och säger därför bestämt nej till Malvas önskan om att börja på ridskola. Till sist tar Malva till sitt starkaste vapen, farmor, som lätt lyckas övertala Malvas pappa, som ändå försöker få Malva att ändra sig in i det sista.

Malva och hästarna är en del av Olika förlags lättlästa bokserie Silverdelfinen som passar barn i åldrarna 5-10 år, barn som börjat läsa själva eller som behöver lättlästa böcker. Det är korta meningar med lite text på varje sida, med tillhörande illustrationer av Lisa Chantem. Just hästtemat är inte särskilt ovanligt, hästböcker finns det gott om. Men den som befunnit sig bland boxarna i ett stall, känt värmen från hästarnas kroppar vet vilken speciell värld det är, och vet hur mycket det finns där att föra över och bevara i litteraturen. Malin Eriksson känner till den världen mycket väl och har tidigare skrivit flera böcker på temat häst. Det som sticker ut med Malva och hästarna är Malvas ursprung i resandefolket som farmordern kommer och berättar om.

Karaktärerna speglas i illustrationerna. Bara genom att titta på dem ser man Malvas vilja och styrka lysa igenom, och pappans rädsla och bekymmer över dotterns envishet. Man ser en pappa som bryr sig, som inte riktigt vill släppa taget om det finaste han har med risk för att hon ska göra sig illa.

Detta är första boken i en serie av tre, Malva börjar rida och Malva i stallet är de kommande, där man kommer få följa med i Malvas liv kring hästarna samtidigt som man också får utforska hennes släkts historia. Att detta är första boken är tydligt. Det är i samma andhämtning både positivt och negativt då denna bok är väldigt mycket av en inledning. Storyn biter inte riktigt tag och man väntar på att något mer ska hända. Positivt är att man vill ha mer, samtidigt känner man sig lite lurad och jag försöker bläddra bland de sista sidorna för att liksom hitta slutet. Det kom lite för abrupt och jag kände mig inte färdig. Kanske är det titeln som lurar en, man vill ha mer utav Malva och hästarna, en djupare relation. Det skrapas bara på ytan, klappas lite lätt på mulen. Fokus ligger på hur Malva ska lyckas med att få över pappa på sin sida, som i det här fallet känns som en självklarhet.

Rebecka Horn

Publicerad: 2015-03-29 00:00 / Uppdaterad: 2015-03-28 08:40

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6068

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?