Text

Tema: Skogen

Skogen. Sagoskogen. Den skrämmande eller lockande, magiska. Skogen full av gömmor, knytt och väsen eller skogen som en råvaruproducerande virkesåker, snörräta rader av likadana, lika stora träd att skörda, omvandla till kalhyggen. I dagens recensioner, liksom i arkivet, finns många sidor av skogen representerade. Skogen kan ju vara så mycket.

Den kan vara ett gränsland dit den som har något otalt med samhället drar sig undan. Vilhelm Mobergs karaktärer kan ”gå på skogen” som fredlösa. I Shakespearepjäser som En midsommarnattsdröm och Som ni vill ha det rymmer ungdomar som följer sina hjärtan likväl som politiskt oppositionella till skogen, där hierarkier, könsroller och regler, själva gränsen mellan dröm och verklighet, måste och lust, tycks möjlig att lösa upp.

Idag drar vi till skogs på dagensbok.com.

Mycket nöje!


Maria Westerberg: Hjärtklappning
Att låta hjärtat slå i kapp med skogens för en stund

”När jag bodde i Malmö vandrade jag ibland runt på en stor kyrkogård, det närmaste man kom en park i mina kvarter. Det var inte mycket till natur, men det fanns ju träd och minnesmärken och något slags lugn. Ett annat tidsperspektiv. Ofta märke man det inte riktigt förrän man kom ut från området igen…” Läs mer


Britt Karin Larsen: Det växer ett träd i Mostamägg
Träd och människor

”’Ett önskat barn kommer till världen, fött under kärleksträdet.’ Så inleds Det växer ett träd i Mostamägg, men det är inte i första hand sådana barn Britt Karin Larsens roman handlar om. ‘Ett annat barn kommer till världen, fött under ensamhetsträdet, för det var inte önskat, det skulle aldrig ha fötts, och när…” Läs mer


Margareta Lindholm: Skogen
Om man mister skogen

”De måste lämna skogen, berättaren Maria och hennes bror Bror. Skogen där de alltid bott, som de alltid skött, som de känner varje vrå av. Som deras föräldrar skötte innan dem. Skogen som de, som så många andra som bor i eller rör sig i en skog, tänker på som sin. Men de äger den inte. Inte. ‘Vi visste att arrendet…” Läs mer


Maciej Zaremba: Skogen vi ärvde
Där industri och myndighet växt samman

”’Skogslandskapet undergår samma sorts förvandling som städerna på 60-talet. Miljonprogrammet fortsätter i naturen.’ Så skriver journalisten Maciej Zaremba i Skogen vi ärvde och hänvisar till Sveriges Nationalatlas, där begreppet ”skog” tydligen ersatts med ”skogsbruk”. Ur den drar han också slutsatserna: ‘Om femtio…” Läs mer


Kenzaburo Oe: M/T och berättelsen om skogens under
Bland tricksters och trädandar

”Redan som liten inser K. att han valts ut för att föra byns sägner vidare. Fast han försöker smita undan den så småningom sängbundna mormodern, fastän han till och med försöker ta sitt liv genom att fastna med huvudet i en undervattenshåla, berättar hon på ett särskilt sätt för just honom. Det börjar alltid…” Läs mer


Jimmy Liao: Skogens hemligheter
Mellan dröm, vakenhet och ullig kanin

”Skogens hemlighet börjar mellan dröm och vakenhet. Ni vet i det där stadiet där visuella hallucinationer (hypnagoga hallucinationer) kliver in. Här är det en trött flicka som somnar under ett fönster med fladdrande gardiner. Visst låter det underbart? Då. Det dyker upp en ullig kanin utanför…” Läs mer


Henrik Teleman (red): Hållbarhetens villkor
Långsiktigt hållbar hållbarhet

”Nödvändighetens arkitektur. Det talar ett internationellt manifest som Virserums konsthalls chef Henrik Teleman tagit initiativ till om. Virserums konsthall är en ganska speciell konsthall som vill bidra till närsamhällets utveckling. Eftersom den ligger ‘mitt i granskogen i ett industrisamhälle med…” Läs mer


John Hallmén, Roine Magnusson och Pelle Svensson: Än lever skogen
I gammelskogen hänger allt samman?

”När jag var liten skulle vi rädda regnskogen. Det är ju i och för sig viktigt, fast jag vet inte vad som hände med alla de där ‘fotbollsplanerna’ – regnskogen mättes alltid i barnvänliga fotbollsplaner – som köptes upp av småskolebarn. Den svenska skogen var det i alla fall ingen som pratade om. Däremot…” Läs mer


Laura Ingalls Wilder: Det lilla huset i Stora skogen
Familjeidyllen innan prärien

”Innan det lilla huset på prärien – som ju fått ge namn åt hela Laura Ingalls Wilders älskade klassikerserie – fanns det lilla huset i Stora skogen. Där bor familjen Ingalls: pappa Charles, mamma Caroline och de tre döttrarna Mary, Laura och baby Carrie. Det är nästan som i en saga: ‘Det var en gång, för mer än hundra…” Läs mer


Chris Haughton: Mamma borta
Vilse i skogen

”Högst uppe i en av trädtopparna, ovanför skogen, halvvägs upp i himlen bor Lilla Ugglan med sin mamma. Men när man bor utan väggar och tak är det lätt att trilla över kanten, och det gör Lilla Ugglan. ‘Boink, boink, boink’ säger det och sen är mamman långt borta och…” Läs mer


Moa Eriksson Sandberg: Den första flickan skogen möter
Vem mördade Linda Palm?

”Det är glesbygd, mörka skogar och en hotande underton av sexuellt våld. En tonårsflicka är försvunnen, kanske våldtagen och mördad, och hemtrakten och vuxenvärlden låter plötsligt ana nya, solkiga sidor. Är den i själva verket så trygg, den där lantidyllen föräldrarna drömde om? Det är sommaren innan sjätte…” Läs mer


Christel Kvant: Trädets tid
Lever vi på en global påskö?

”Jag tänker på det lite som att försöka famna en uråldrig ek eller något annat överväldigande stort gammalt träd, det Christel Kvant vill göra i Trädets tid. Jag kan nämligen inte komma på en aspekt av träd som inte på något sätt är närvarande i boken. Det handlar helt enkelt om träd. Om träd som biologiska…” Läs mer


Frida Edman: Förvriden
Skogen som fiende

”Det ska sägas med det samma, jag är en oerfaren skräckboksläsare. För mig hör skräck mer ihop med film och tonåren, när man om fredagkvällarna försvann bakom en kudde med en kompis och godis. För att skrämma liv i tillvaron. Bortsett från hajpen kring John Ajvide Lindqvists Låt den rätta komma in…” Läs mer


William Shakespeare: Som ni vill ha det
Mot Ardennerskogen!

”Hertig Frederick regerar. Maktspråk och girighet råder och humanisterna är förjagade till skogs. Nej, det var nog inte tänkt som en allegori över just vår samtid, även om den som roar sig med sådant onekligen kan få vatten på sin kvarn. Det är klassisk Shakespeare-komedi, en de klassiskaste, faktiskt: Som ni vill ha det, eller…” Läs mer


Constance Ørbeck-Nilssen: Inte alldeles ensam
Vad som ryms i skogen

”Lars ska gå till skolan ensam för första gången, genom den mörka skogen. Mamma står kvar i fönstret och vinkar, och Lars bestämmer sig för att gå baklänges: på så sätt kan han se henne och huset så länge som möjligt. Han är rädd för den stora skogen och för de varelser som kan finnas där: stora…” Läs mer


Eva-Lotta Hultén: Skogen vi ärvde
Debatten som växer i skogen?

”Det börjar med stormen Gudrun för några år sedan, med den svenska skogen som plötsligt ligger som ett gigantiskt parti plockepinn i stora delar av södra Sverige. Eller är det ens skog? Ja, säger några; den svenska skogen lever och frodas. Nej, säger andra; det där är inte skog, det är plantager. Enorma områden…” Läs mer


Maria Westerberg: Vildhjärta
”om allt går åt skogen så går det åt rätt håll”

”Kan man ha till yrke att hitta pinnar i skogen och berätta sagor om dem? Jag måste erkänna att jag blev lite ställd första gången jag hörde den yrkesbeskrivningen, men: ja. Maria Westerberg kan. Vildhjärta – en kär lek mellan människa och skog samlar fantastiskt vackra fotografier på skogen och på de där…” Läs mer


Eva Lindström: I skogen
När skogen tar kontrollen

”Eva Lindström prenumererar närmast på Augustprisnomineringar. Inte så konstigt eftersom hennes böcker alltid är såväl intressanta och vackra som utmanande. Och årets Lindström är faktiskt än mer komplex än hennes tidigare. Det handlar om Maggan, Snuten och…” Läs mer


Johannes Ekman: Skogen i vårt inre
Man ser knappt skogen för bara träd

”Skogen har alltid spelat en stor roll för Sverige: den svenska skogen löper som en grön tråd genom allt från BNP-beräkningar till poesi. I den här boken vill kulturjournalisten Johannes Ekman ta med oss på en litterär vandring genom den svenska skogen. Boken täcker över en rad ämnen – skogens…” Läs mer


Helmer Grundström: Det skriker i skogen
Långt från städer

”’Ganska långt från byn och rätt otillgänglig för nån riktig landsväg ligger en ensam gård. Såväl boningshusen – sommar- och vinterstuga – som lagårn, logen, lidret och de övriga uthusen verkar förfallna och övergivna. Färdas man tillfälligtvis förbi eller betraktar man gården från nån angränsande höjd får man…” Läs mer


Michael Williams: Deforesting the earth
Imponerande tegelsten om skogen

”Allt genom historien har skogen varit en viktig följeslagare för oss människor. Där har vi hittat mat och skydd, där har funnits såväl timmer och ved som en skönhet som många uppskattar. Men skogen har ibland också kommit att betraktas som ett hinder, t.ex. för att kunna bedriva jordbruk eller bygga infrastruktur…” Läs mer


Derrick Jensen: Strangely like war
Nattsvart om skogsavverkningar

”Aldrig någonsin i mänsklighetens historia har vi avverkat så mycket skog på så kort tid som vi gör nu. Nog för att många kulturer har avverkat skog i stora mängder, allt genom historien. Men den takt vi kan skåda nu är av en helt annan dimension. Världen över fälls det varje år skogar som är lika stora som Polens hela…” Läs mer


Jan Danielsson: Träd i marker och myter
All makt åt skogen

”All makt åt skogen, skrev Bengt Berg en gång. Kanske är det något som även Jan Danielsson skulle skriva under på. För hela den här boken är i praktiken en kärleksförklaring till skogen, och till träden som den består av. Boken är till stor del uppbyggd kring en rad porträtt av våra…” Läs mer


Mattias Klum: Skogens öga – bilder från Borneos inre
Borneo hemma i rummet

”Som gammal fotograf är det inte utan att man blir lite avundsjuk på Mattias Klum som fick åka till Borneo i ett och ett halvt år och helsponsrad, med lika många kameror som ett normalt pressteam tillsammans, få ta hur mycket bilder han ville på allt som kom i hans väg. Men jag ska inte vara tjurig för det…” Läs mer

* * *

Fler temasidor på dagensbok.com hittar du under Teman.

Ella Andrén

Publicerad: 2015-01-31 00:01 / Uppdaterad: 2015-02-11 14:27

Kategori: Special

2 kommentarer

Var är Kerstin Ekmans bok Herrarna i skogen? Större kärleksförklaring till skogen får man leta efter. Så bred, så välskriven o intressant! Saknar den.

Vicky Uhlander Oregistrerad 2015-12-13 15:35
 

Ja, det är synd att den saknas. Ekman blev ju t o m skoglig hedersdoktor vid Sveriges Lantbruksuniversitet efter den boken. Men hennes allra senaste bok, som också har naturen som tema, kommer vi snart att skriva om.

Eva Björnberg Redaktionen 2015-12-13 17:30
 

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?