Recension

: Skogens hemligheter
Skogens hemligheter Jimmy Liao
2014
Mirando
9/10

Mellan dröm, vakenhet och ullig kanin

Utgiven 2014
ISBN 9789198139648
Sidor 64
Orginaltitel Senlin li de mimi
Översättare Anna Gustavsson Chen
Först utgiven 1998

Om författaren

Jimmy Liao, född 1958 i Taipei (Taiwan), är en av Asiens mest populära bilderboksförfattare. Han slog igenom 1998 med A Fish that Smiled at Me och har sedan dess skapat ett fyrtiotal kritikerrosade bilderböcker för både barn och vuxna. Numera är han närmast kultförklarad i sitt hemland. På svenska finns sedan tidigare Stjärnenatt.

Sök efter boken

Skogens hemlighet börjar mellan dröm och vakenhet. Ni vet i det där stadiet där visuella hallucinationer (hypnagoga hallucinationer) kliver in. Här är det en trött flicka som somnar under ett fönster med fladdrande gardiner. Visst låter det underbart? Då. Det dyker upp en ullig kanin utanför fönstret. Kaninen visslar och lockar ut flickan. De beger sig ut i skogen som är alldeles stilla och milt solig.

Han tog i ordentligt och blåste i en stor trumpet. Musiken skuttade ut tillsammans med en liten kanin.

Här börjar en Alice i Underlandet-inspirerad berättelse där det mesta saknar logik. Den ulliga kaninen tar med sig flickan upp i himlen där hon får träffa sina borttappade drömmar och hus med många berättelser. Att sedan få flyga på den stora, ulliga kaninens rygg rakt in i vinden så håret rufsas, visst låter det härligt? Att möta molnen och kvällssolens gyllene strålar…

Det här är en ljuvlig och sparsmakad historia med ett drömskt och poetiskt tilltal. Berättelsen rymmer liksom allt och inget på en och samma gång, att jämföras med rymdens oändlighet om en ska ta till stora ord. Jimmy Liaos egna illustrationer är unika. Bilderna byggs upp av små, små streck och det är ytterst noggrant uppbyggt. Detaljerna är många och pratbara.

Liao-Skogens-hemligheter

Det här är en bilderbok som torde passa från tre år och uppåt, räds dock inte om du är vuxen och inte har barn i närheten. Det här är en stillsam, enkel historia som kommer att vidga din horisont och få dig att uppskatta det enkla.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2015-01-21 00:00 / Uppdaterad: 2015-01-20 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5995

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?