Text

: Julklappstips 2014
Julklappstips 2014
10/10

Julklappstips 2014

Hårda paket är de bästa, det vet ju minsta småbarn. Hårda paket är också vad vi är bäst på här på dagensbok.com. Vill du ge bort en bra bok till någon men tvekar om vilken har vi, som traditionen kräver, samlat redaktionens bästa boktips som förslag. Spänning, poesi, klassiker eller nyutkommet, politik eller historia, vackra bilder, träffande serier, medveten mat – du kan till och med ge bort ett mord, ett stycke ryskt 1800-tal eller en doft av 1930-talets Barcelona. Hur är det möjligt att lägga sådant under granen annat än i bokform?

God läshelg! önskar redaktionen


Alice Thorburn:

Diamanttorget av Mercé Rodoreda
Detta är årets läsupplevelse för mig. Extra roligt att det är en bok jag aldrig hört talas om tidigare, av en katalansk författare som gick i landsflykt under Franco-tiden och skrev från Paris om sin hemstad Barcelona på trettiotalet. Om den unga Natalia som gifter sig med slarvern Quimet, får två barn, arbetar hos en lustigt tillknäppt överklassfamilj. Och sedan kommer inbördeskriget. Natalia berättar om allt men utan att reflektera över det, rakt upp och ner på ett alldeles eget, öppet språk. En så naiv berättarröst, och en berättelse som ändå gör så starkt intryck. Rolig är den också. Ett måste!

Det som händer i skogen av Hilda-Maria Sandgren
Aida och hennes tjejkompisar går i 7:an i en mindre stad i Sverige. Här skildras deras tillvaro med skola och omgivning, och centrala är maktrelationerna: mellan killar och tjejer, tjejerna emellan, och gentemot de vuxna. Det är en fantastisk skildring av den totala vänskapen och kaxigheten, men också en påminnelse om att ens tillvaro alltid är villkorad: plötligt råkar man gå över de stipulerade gränserna för vad man (som tjej) får göra och då finns det inget sätt att återta värdigheten själv, då är man utlämnad åt andras godtycke. Albumet är superfint tecknat i blyerts, och växlar mellan närbilder på de snackande, skrattande tjejerna, och utzoomningar som likt flygbilder visar oss omgivningen: den lilla orten, skogen, var som helst och just precis där.

Tilly som trodde att… av Eva Staaf och Emma Adbåge
Tilly trodde att alla hade en mamma och en pappa, att barn var barn och att man alltid ska hjälpa andra. Men det verkar inte riktigt så? När hon hälsar på sina kompisar inser hon att det finns mammor som låter barn göra vad de vill, pappor som aldrig köper toalettpapper och föräldrar som inte läser lappar. Så hon pratar med sin kompis Tage om det och funderar på vad det egentligen beror på. Det här är en varm, eftertänksam och klok bok om att vi är olika och om att det kanske inte gör något. Men att man såklart måste hjälpa till ibland.


Anna Carlén:

Alfabet av Inger Christensen
Det hör till traditionen att jag tipsar om Inger Christensen. Alfabet är kanske hennes bästa diktsamling – och samtidigt den mest kompletta. Just därför är den att rekommendera som start till människor som aldrig har läst Christensen förr. Den senaste svenska översättningen av Alfabet gjordes av Marie Silkeberg och Ida Linde och hörde till höstens höjdpunkter.

VEGO: Vegansk mat för alla tillfällen av Mattias Kristiansson
Även detta måste räknas som en introduktionsbok. Lämplig att ge till den som undrar vad veganer egentligen äter, och om en vegansk kosthållning innebär slutet för hambugertallrikar, korv stroganoff eller pasta bolognese. Mer om VEGO kommer i vårt vegetariska tema nästa helg.

Ett så starkt ljus av Lyra Ekström Lindbäck
Kombinerar relationsroman med intellekt och utmärkt persongestaltning. Om att leva utanför heteronormen och ständigt tvingas förhålla sig till den. Om att tillåtas bli synlig och oförställd.


Anna Liv Lidström:

Vår av Martin Tistedt
Till tonåringen som härbärgerar hormoner av tvivel och lust. Det är inte en bok jag håller i min famn. Det är en skogsdoftande liten smaragd. En ädelsten som spränger av brunst, årstider och storartade fantasier. Det är inte litteratur jag när vid min barm här. Vår är mer än så. Denna lilla publikation rymmer en svindlande, bågnande berättelse som öppnar nya världar.

Dom som är kvar av Karin Saler och Siri Ahmed Backström
Till barnet som funderar över döden, och att livet är utmätt. En bilderbok om döden. En historia för barn som behandlar oss som blir kvar efter förlusten. Som dröjer sig kvar med oss som finns där. Dom som är kvar försöker svara på hur en lever med sorg? Hur går det att fortsätta när allt tagit slut? Hur gör dom som är kvar? Det är ett viktigt och knepigt uppdrag.

Vänd om och var stilla av Johanna Mo
Till vännen, syskonet, fastern som går i gång på kriminalgåtor. Vad krävs av en riktigt bra deckarroman? Det är en handfull ingredienser som inte får saknas. En driven, bra historia, tydliga karaktärer, ett par mord, en spänningsnerv och ett spänstigt språk. Johanna Mo uppfyllde allt det redan med sin första deckare Döden tänkte jag mig så. Nu är hon här med den andra romanen om kriminalkommissarie Helena Mobacke.


Björn Waller:

Hur ska det gå för Pinnebergs? av Hans Fallada
Det mest kontroversiella man kan göra är givetvis att dra paralleller med det tidiga 30-talets Tyskland. Så Gör Man Ju Bara Inte. Så då rekommenderar jag helt enkelt Falladas stora lilla roman för att det är en så vacker kärleksberättelse om något som inte kan hålla, men måste.

För in de döda av Hilary Mantel
I fjol följde du förstås mitt tips och gav bort Wolf Hall till någon som är intresserad av historia och politik men i hemlighet vill ha skvaller och hovintriger (eller tvärtom). Självklart ger du då bort del 2 till samma person i år – om de mot förmodan inte älskade del 1 lär de knappast våga medge det.

Horrorstör av Grady Hendrix
Den ser ut som en gimmick; en spökroman som utspelar sig i ett möbelvaruhus, formgiven som en IKEA-katalog och full med skämt om möbler som heter KJERRING och ARSLE. Men det är också en riktigt effektiv liten skräckroman om ett system som alltid utnyttjar de svaga mot varandra. Och ärligt talat, visst behöver vi en hjältinna beväpnad med insexnyckel?

Beckomberga av Sara Stridsberg
Tone kallade den en modern Bergtagen. Nå, 2014 var ett galet år som dessutom går till sudden death, och ju mer jag tänker på den (och det är svårt att sluta tänka på den) desto mer känns Stridsbergs historia om Beckomberga sjukhus som årets mest självskrivna val.


Cecilia Bergman:

Det godaste jag vet av Lisa Förare Winbladh
Till den kokboksglade rekommenderar jag denna måste-ha-kokbok. Här finns en massa avancerade recept blandat med humoristiska underfundigheter. Lisa Förare Winbladh delar dessutom med sig av sitt stora kunnande om matkemi och man får som läsare med sig många tips för att bli en bättre hemmakock.

Den lysande världen av Siri Hustvedt
Till feministen (eller till den som vill bli!) rekommenderar jag denna roman som går på djupet med problematiken i vad vi egentligen bedömer folk utifrån. Romanen är upplagd som en antologi men är likväl en spänningsroman på hustvedskt manér.

Upprop i dikesfaunan av Peter Törnqvist
Till den miljöengagerade (eller den som vill bli!) rekommenderar jag den här briljanta och kloka romanen som blandar glädjen över ett rikt språk med glädjen över en rik biologisk mångfald.


Daniel Mårs:

Bröd och vin av Samuel R. Delany & Mia Wolff
Vill du läsa en kärlekshistoria i jul? Här har du den. Denna självbiografiska serieroman berättar om två män som möts på gatan, blir attraherade av varandra och inleder ett förhållande som ska bli livslångt. En av dem är professor, den andra hemlös. Relationen bryter mot de flesta normer och är sådär vacker, trevande, smutsig, rolig, sexig, svår och omvälvande som bara äkta kärlek är.

Den odödliga Henrietta Lacks av Rebecca Skloot
En av de bästa facklitterära böcker jag läst. Rebecca Skloot ger liv åt kvinnan vars cancerceller legat till grund för flera banbrytande upptäckter. Det är ett vackert porträtt och en nödvändig värme mitt i den kliniska vetenskapen, men visar också vilka stora mänskliga uppoffringar som ofta måste göras för våra medicinska framgångar.

Smärtpunkten av Elisabeth Åsbrink
Förra årets julklapp till mamma! Elisabeth Åsbrinks reportagebok om Lars Noréns pjäsprojekt Sju tre där några av skådespelarna senare var inblandade i polismorden i Malexander är mer spännande än de flesta deckare. Den visar dessutom hur provocerande, och därför viktig, teatern som konstform kan vara. Vad får sägas på en scen, och vem får säga det? Kan teatern utpekas som den skyldiga till ett brott?


Ella Andrén:

I det tysta. Resor på Europas abortmarknad av Anna Dahlqvist
Förra helgen attackerades en filmfestival med aborttema i Stockholm. Ett parti som vill inskränka aborträtten hör till de största i Sveriges riksdag. Skit i ”årets julklapp” och ge bort en smula medvetenhet om årets reproduktiva rättighet. Skit i det där med ”årets” också förresten, poängen är att vi tyvärr aldrig får ta mänskliga rättigheter riktigt för givna. Världen blir inte bättre med någon slags automatik. Dahlqvist tecknar läget runtom i Europa, och Lena Lennerheds Historier om ett brott är ett fint historiskt komplement.

Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris av Kristina Sandberg
Kristina Sandbergs Augustprisbelönade trilogi om Maj är förstås ett måste för alla som vill eller borde vilja läsa mer om kvinnors vardagliga liv och villkor under det svenska folkhemmets storhetstid. Det är en dessutom en lite flexibel julklapp: du kan börja med en aptitretande pocketroman eller slå till på hela trilogin på en gång.

Gerillaslöjd av Frida Arnqvist Engström
Den här boken var i alla fall en av höstens bästa presenter till mig själv. Snygg, politisk och lekfull inspiration för alla som vill veta mer om – och kanske göra mer av – garntaggar, städgraffiti, anarkibroderi, gerillaodling, radikalslöjd och pysselaktivism. Ren och finurlig garnglädje med många roliga och kloka tankar och personligheter bakom.


Håkan Kristensson:

Att skriva av Marguerite Duras
Duras näst sista bok nyss översatt till svenska av Kennet Klemets – ljuvligt översatt och en vackert inbunden bok. Måste vara årets snyggaste bok. Som artefakt, i språk och essens och står pall för det mesta. Bokens skarpa intellekt är läkande och lindrar nerverna en smula inför allt stört vi ser på teve. Fem texter som alla bidrar till att forma Duras litterära testamente till eftervärlden, till oss efterlevande och till dig och mig. En julgåva med visdom om visdom passar. Gästrecension av Charlotte Qvandt.

Under tidens yta av Jonas Ellerström
En lika litteraturhistorisk julklapp som personlig. Ellerström är kanske mest känd som ett förlag, Ellerströms förlag. Men är också en människa, poet och essäist. I hans lite annorlunda poesihistoria Under tidens yta, sätter han fokus på svenska poeter under 1900-talet som inte tillhör rådande litterära kanon, som hamnat i skuggan. Ellerström sätter många intressanta författarskap i sitt sammanhang. Nittonhundratalets skymda poeter presenteras kronologiskt – från Gustaf Uddgren till Kerstin Norborg i små korta och essäer. Och det räcker. För att väcka nyfikenhet. Som Ellerströms tillgängliga essäer verkligen lyckas med.

Och natten viskade Annabel Lee av Bruno K. Öijer
En ännu ej recenserad bok, men som jag nu är i process med (kommer publiceras på mitt datum, 22 december). Det är ju sällan en diktsamling väcker medialt intresse. Men Bruno lyckas. Varför? Han har kört och kör sin grej, eller förresten, vad vet jag? Men som present, som julklapp, kommer den säkert glädja de flesta som är intresserade av svensk poesi. Låt säga en diktsamling som ingen byter in för pengar efter julhelgen. Bruno K. är alltid uppskattad. Och det är 6 år sedan hans senaste diktsamling. Lite speciellt, va? – trots allt. En diktsamling som bekräftar bristen på intresse för poesi inom svensk media. Om man inte heter Bruno K., då förstås, Bruno den ende.


Kari Kapla:

Främja förmågor av Martha C. Nussbaum
Martha Nussbaum, en av världens klokaste människor, levererar en handlingsplan för hur man kan förbättra tillvaron för världens befolkning. Genomtänkt in i minsta detalj och precist formulerat. Briljant helt enkelt.

The Righteous Mind av Jonathan Haidt
Nu är det dags för alla opinionsbildare, politiker och tyckare i allmänhet att dra i åsiktshandbromsen. Vi är många runt om i landet som är trötta på debatternas låga nivå och den absoluta frånvaron av rimliga tolkningar av meningsmotståndarens uttalanden. Om alla bara kunde läsa moralpsykologen Jonathan Haidts bok om varför folk tycker olika kanske vi kan få ett mer konstruktivt debattklimat framöver. Kanske till och med återfå någon slags respekt för varandras åsikter.

Vårt matematiska universum av Max Tegmark
När man läser om det riktigt riktigt stora känns allt annat så himla futtigt. Vill du få perspektiv på dig själv och åka på en hisnande resa till parallella universum skall du lägga dig under en filt och läsa Max Tegmarks spännande bok. När du har gjort det känns det garanterat enklare att inte bry sig om extravalet och allt annat världsligt käbbel.


Lina Arvidsson:

Meddelande av Tove Jansson
Novellsamlingar har fått ett uppsving tack vare Alice Munro. Och det är härligt! Små berättelser som knyter an till varandra, eller inte knyter an till varandra. Du läser en på kafferasten, några på bussen och en till innan du går och lägger dig. I Meddelande har Tove Jansson valt ut sina favoriter ur den gedigna utgivningen mellan åren 1971-1997. Många pärlor som stannar kvar länge i sinnet. Skiftande stilar, imponerande och inspirerande. Köp nu, innan den säljer slut igen!

En av oss av Åsne Seierstad
Nyligen läste jag denna omtalade biografi, som inte bara behandlar Anders Behring Breivik som person; hur blev det som det blev egentligen? Vem är han? Utan även den politiska utvecklingen i Norge, Arbeiderpartiets historia, och förstås sprängningen i Oslo och Utøyamassakern. Vi får lära känna ungdomar som var med, som överlevde eller dog. Vi får följa byggandet av bomben, den mentala förberedelsen, en besatt människas resonemang. Men också rättegången efteråt, utredning av polisens bristande arbete, sorgen. Sorgen. En stark bok om vår egen samtid, om arv och miljö och vikten av att hitta sitt sammanhang. Alla borde läsa den.

Allt det där jag sa till dig var sant av Amanda Svensson
I somras när vi hade skrivarvecka på Österlen blev jag mitt i alltihop trött på att jobba. Då plöjde jag Amanda Svenssons senaste, en mycket snyggt formgiven rosa sak med ankare på, som är minst lika bra som den Augustnominerade. Storyn om den unga kvinnan som blir till främst genom andra, som förlorar sig i bilderna av litteraturens kvinnohistoria, som går på skrivarlinje på folkhögskola mitt ute i ingenstans och träffar den oemotståndlige konstnären, han som lyfter henne men också drar ner henne, är djupt imponerande språkligt. Men också väldigt viktig, i sitt sätt att behandla kvinnomisshandel och styrkan i feministiskt systerskap. En poetisk spark i magen. Med sjörövartema! Jag går ur den starkare.


Nina Ahlzén:

Deras ryggar luktade så gott av Åsa Grennvall
En helt fantastisk stark seriebok om vad som händer då ett barn blir känslomässigt försummat. Åsa Grennvall sätter ord och bild på någonting som knappt låter sig berättas. Och som hon gör det! En av dom bästa och viktigaste böckerna i år.

De utsatta av Birgitta Trotzig
Visst kan en lätt tröttna på julens grötslisk? Dyk då ner i mörker och fattigdom tillsammans med yttre och inre existentiellt trauma. Njut Birgitta Trotzigs lysande berättarkonst.

Sanningen de döda vet. av Anne Sexton
Är en det minsta intresserad av poesi går det inte att komma ifrån årets höjdpunkt inom genren. Diktning som står sig. Läs högt för släkten vetja!


Tone Sundberg Brorsson:

Ma av Ida Börjel
Till den som älskar dikt
och vill få större sikt
och se en större värld
är denna diktsamling guld värd

Grötrim åsido: Ida Börjel har skrivit en av de mest fantastiska diktsamlingarna i år. Ge den till någon du verkligen tycker om, det är en så himla fin gåva!

Onda andar av Fjodor Dostojevskij
Ge bort den här romanen till någon som är långledig över jul och låt personen försvinna in i 1860-talets Ryssland med samovarer och mord och fantastiska människoskildringar. Den som får en Dostojevskij-roman får en helt ny värld att krypa in i. Kan man få en bättre julklapp?

Naturlära av Lars Lerin
Detta är en otroligt vacker bok som vem som helst skulle bli glad för. Och när ska man sprida glädje om inte på julen?

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2014-12-13 00:00 / Uppdaterad: 2014-12-13 10:06

Kategori: Dagens bok, Redaktionen Tipsar

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?